USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

У Голобській ОТГ - скандал через лист з підробленими підписами

29 Листопада 2016 19:00
Другий рік на Волині триває децентралізація. У 7 громадах у 2015 та 2016 роках уже були проведені вибори, а ще у 8-ми - вони мають відбутися у грудні цього року. Вже більше року перші п’ять об’єднаних територіальних громад господарюють за новими правилами згідно вимог бюджетного кодексу: Велицька, Голобська, Смолигівська, Устилузька та Зимнівська, ще дві – Шацька та Люблинецька готуються вступити у 2017 бюджетний рік.

Нові бюджети обіцяють у громадах, які лише в грудні проведуть вибори. Проте днями в одній із ОТГ розгорівся скандал: на ім’я керівників Ковельської райради та райдержадміністрації, голів обласної ради та облдержадміністрації надійшов лист-невдоволення з 155 підписами мешканців колишньої Поповичівської сільради, яка увійшла в Голобську ОТГ.

Обділені чи обдурені?

Зокрема, в листі йдеться, що селяни невдоволені децентралізацією і почуваються обділеними.

«Пройшло більше року після створення об’єднаної громади і що ж ми маємо? За цей час надходження від нашої колишньої Поповичівської сільської ради збільшилися майже вдвічі і становлять більше двох мільйонів гривень. Проте жодних позитивних зрушень ми не відчули, а навпаки - шість сіл стали занепадати. Зароблені гроші на нашій території осідають у Голобах і використовуються невідомо на що», - переконані автори листа.
Цей документ дуже насторожив усіх адресатів. Тож, 20 листопада відбулися сходи селян за участю районних керівників і голови Голобської ОТГ.

Інформаційне агентство Волинські Новини вирішило з’ясувати, що ж сталося в об’єднаній громаді і, чому мешканці двох населених пунктів колишньої Поповичівської сільської ради ображаються на керівництво ОТГ?

Як розповів голова Голобської ОТГ Сергій Гарбарук, в ОТГ підготували відповіді всім адресатам, кому надійшов згаданий лист. Більше того, каже він, під час сходу селян з’ясувалося, що частина підписів підроблені, оскільки окремі підписанти вже декілька місяців перебувають за кордоном, а багато людей підписалися, навіть не читаючи документу. Відомі й імена людей, які збирали підписи, це – працівники місцевого сільськогосподарського підприємства ТзОВ «Великий Прометей».

Чому вони це вирішили зробити, найімовірніше, розбиратимуться вже правоохоронні органи, оскільки, каже Сергій Гарбарук, крім відповідей райраді, облраді та адміністрації, підготовлений лист і до Нацполіції з проханням перевірити, як збиралися підписи, хто їх збирав, і чи всі підписанти знають взагалі під чим вони підписалися та чи не були підписи підроблені.

«Ми в спільній команді йшли до об’єднання, не було тиску, все вирішувалося за круглими столами. А ці підписи, з’ясувалося, збиралися так: до людей приходили надвечір і питали: «Ви хочете, щоб у вас дорогу зробили, клуб відремонтували і школу, щоб не закривали?» І так зібрали 155 підписів. Коли я зачитав людям, за що ж саме вони підписалися, вони за голову взялися і обурилися, що їх використали. До прикладу, про те, що сільські клуби зачинені, підписалася працюючий завклуб. Так, звісно, в громаді є проблеми, ніхто цього не приховує і ми намагаємося їх вирішувати. Але твердження, що всі зароблені гроші осідають у Голобах, а на інші населені пункти їх не використовують - це неправда», - запевняє він.

«Сума використаних та передбачених коштів на розвиток інфраструктури з різних джерел фінансування на території колишньої Поповичівської сільської ради складає 2 343 000 гривень. Якщо розділити суму цих залучених коштів на кількість населення колишньої Поповичівської сільської ради, то виходить, що на кожну людину припадає 1637 гривень.

При тому, що за десять місяців поточного року до бюджету Голобської селищної ради з цієї території надійшло 1 562 000 гривні, а бюджет Поповичівської сільської ради у 2015 році, до об’єднання, складав 496,3 тисячі гривень.

Натомість у розвиток інфраструктури колишньої Новомосирської, Майданської сільських та Голобської селищної рад, разом узятих на даний час передбачено залучити 6 719 000 гривень, що з розрахунку на одного жителя становить 1027 гривень.

Фактичні цифри при їх співставленні свідчать, що жодного утиску чи обмеження фінансування території колишньої Поповичівської сільської ради не існує, а навпаки, на дану територію пропорційно залучено більше коштів. То, хто ж їх ображає?», - дивується голова Голобської ОТГ на всі закиди конкретними цифрами.

Претензії і аргументи

Сергій Гарбарук погоджується: низка проблем є і над вирішенням яких потрібно активніше працювати. Але говорити про те, що всі люди забуті - не можна.

Приміром, серед претензій – переведення школи села Жмудче із І-ІІ ступеніву початкову. Як пояснює голова Голобської ОТГ, у цій школі навчався 21 учень, працювало 11 педагогів і вона є малокомплектною. Тож, відповідно до постанови КМУ від 15.01.2016 року, її фінансування перекладене на плечі бюджету ОТГ.

«Ми проаналізували демографічну ситуацію в цьому селі наперед на декілька років, на жаль, росту не передбачається жодного. Тому, з метою збереження в селі Жмудче закладу, що надає освітні послуги, ЗОШ І-ІІ ст. була реорганізована у ЗОШ І ст. філію ООЗ «НВК «ЗОШ І-ІІІ ст.-гімназія» смт Голоби. Сьогодні у школі навчається 10 дітей.

Найголовніша причина – дітям надати кращі освітні послуги. Ми усіх вчителів забезпечили роботою, організували перевезення діток в інші навчальні заклади. Діти, батьки та вчителі задоволені навчанням у новій школі», - пояснює Сергій Гарбарук.

У селі Поповичі закрили три навчальних класи… У цих класах кількість учнів становила менше 5 осіб. Відповідно до «Положення про індивідуальну форму навчання в загальноосвітніх навчальних закладах», затвердженого МОН України 12.01.2016 року для цих учнів організовували індивідуальну форму навчання.

А це – для молодших класів 5 годин на тиждень, для середньої ланки – 8, а для старшої – 12. Батьки вирішили дати своїм дітям якісні знання, хоча ОТГ готова була фінансувати індивідуальне навчання. Тож саме батьки вирішили перевести дітей у інші школи, аби вони отримали глибокі знання у повноцінних класах, зауважує голова Голобської ОТГ.

Твердження, що ФАП села Великий Порськ зачинений, переконує Сергій Гарбарук, – неправда, оскільки після того, як завідувача ФАПу мобілізували до ЗСУ, до села приїздила інша працівниця із сусіднього села, у тому числі й на виклики. Це підтвердили і самі селяни під час зустрічі 20 листопада.

«Так, є проблема у ФАПі села Малий Порськ, де немає фельдшера. Але, цьогоріч фінансове забезпечення ФАПів, а відповідно і кадрове, делеговано до Ковельського МТМО: так вирішила громада. У МТМО повідомляють, що роблять все можливе для якнайшвидшого забезпечення фахівцями усіх фельдшерсько-акушерських пунктів», - каже голова Голобської ОТГ.
У село Жмудче фельдшер доїзджає з Голоб. Для жодного медичного працівника в селах – ні житла, ні оплати за квартиру. Проте, як має вирішити це питання об’єднана громада? Адже й чимало вчителів доїзджають до сіл шкільним та рейсовим автобусами, та й яка з сільрад може купувати житло фельдшерам? Інше питання, зауважує голова об’єднаної громади, чи хотіли б самі ці фельдшери переїздити із своїх помешкань, змусити ж їх ніхто не може. Та й звернень з приводу забезпечення житлом до селищної ради не надходило.

Автобусне сполучення із районним центром – відсутнє. Насправді, каже Сергій Гарбарук, сполучення є, але воно не витримує жодної критики, бо перевізник несумлінний та безвіповідальний. Часто автобуси не виїжджають у рейси. Тож громада звернулася з листом до РДА щодо заміни перевізника.

Дивують голову Голобської ОТГ й інші заяви: про негрейдеровані дороги і відсутність вуличного освітлення, адже, каже Сергій Гарбарук, двічі цьогоріч було прогрейдеровано дороги, а в селах колишньої Поповичівської сільради встановлено 145 вуличних ліхтарів (з них у селі Поповичі-40, у селі Великий Порськ - 38). У цьому році на прохання жителів додатково встановлено 4 ліхтарі в селі Великий Порськ та 2 – у селі Малий Порськ.

І таких претензій, які спростовуються не лише відповідями голови ОТГ, а й офіційними документами, – чимало. Крім того, частина претензій, як от зношеність електромереж та часті відключення електроенергії через старіння у віданні аж ніяк не громади, а, приміром «Волиньобленерго».

Підписанти шоковані

Лист таки наробив шуму не лише у владних кабінетах, а й безпосередньо у громаді. Селяни надзвичайно обурені: вони переконували, що не знали за що саме підписувалися і їх ввели в оману.

Під час сходу селян вівся й протокол. У протоколі зборів йдеться, що «у зверненні є багато неправдивих фактів, чимало підписантів не були ознайомлені з текстом звернення, підписи та прізвища були внесені без їх відома, дехто взагалі за кордоном».
«Ми живемо у демократичній країні і кожна людина має конституційне право на звернення. Влада зобов’язана реагувати на звернення і робити все можливе для вирішення піднятих проблемних питань. За результатами розгляду даного звернення багато фактів, висвітлених у листі, не підтвердились. Виявилось, що люди підписувались не за такий текст звернення та багато підписів підроблені. Своїми діями організатори збору підписів створюють соціальну напругу серед жителів та дестабілізують ситуацію в об’єднаній громаді», - насамкінець зауважив селищний голова.

Власне, це дає підставу звернутися до правоохоронних органів, аби в рамках кримінального провадження поліція з’ясувала, як збиралися підписи і, чи не було фальсифікацій.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
бандерівець Показати IP 30 Листопада 2016 06:51
Гарбарук хоче з Дудкою потягатися? ну-ну)) Удачі йому...
Марс Показати IP 30 Листопада 2016 10:52
а чому підписали, якщо не читали... спочатку навчіться читати, а потім будете підписувати..., а то звикли закарлючку чи хрестик поставити, а читати лінь... не ознайомися не підписуй... Ось таке життя, малята...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus