USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 39.90
  • PLN 9.72 9.88

У Луцьку – скандал між підприємцями і податковою

16 Травня 2016 07:00
Зміни в порядку прийому податкової звітності спричинили скандал між підприємцями-продавцями алкоголю та Луцькою об’єднаною податковою інспекцією ГУ ДФС у Волинській області.

10-го травня люди принесли паперові звіти, а податківці відмовилися їх приймати, посилаючись на новий закон про порядок електронної звітності.

Головна причина паніки підприємців – це величезний штраф, який доведеться сплатити в державну казну – 17 тисяч гривень за несвоєчасне подання звітності. Новий електронний звіт, який відтепер повинні здавати підприємці, досить складний. Для початку потрібно укласти угоду та придбати ліцензійну програму для його підготовки, потім виробити електронний підпис, в короткий термін перерахувати та вписати асортимент товару в звітність.

Підприємець Оксана стурбована тим, що відбувається з прийомом звітності: «В податковій мені сказали, що вони не мають права приймати звіт на папері. За електронними ключами намагалася достоятися в черзі, але там усі штовхалися і було дуже багато людей.

Я здавала річний звіт «Про обсяги придбання та реалізації алкогольних напоїв у роздрібній мережі» в останній день. Так співпало, що це були свята і не було можливості здати завчасно. Відмовили у прийомі звіту кільком десяткам підприємців. Я просила, аби мені на звіті поставили хоча б відмітку, що я була в податковій до кінця звітного періоду.

Однак, робити це категорично відмовились і помахали перед очима якимось законом з «Податкового вісника» . Вони там нічого особливо не пояснюють, чим більше ти їх просиш увійти у положення, тим швидше отримуєш вказівку на вихід, - розповідає жінка. - Я написала скаргу в їхню внутрішню безпеку. Вони мене запевнили, що будуть проводити внутрішнє розслідування. Проте пройшло два дні, а мені досі ніхто не відзвонився».

Інформаційне агентство Волинські новини спробувало з'ясувати деталі цього конфлікту, тож ми звернулися до начальника Луцької об’єднаної державної інспекції Світлани Сави.

Очільниця заперечує факт непорозуміння: «В нас немає жодної скарги, тому що людям одразу пояснювали, показували наказ Міністерства фінансів № 49 від 11.02.2016, який вступив в силу 21.04.2016 «Про затвердження форми звітів щодо виробництва та обігу спирту, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та порядки їх заповнення».

Зокрема в статті № 16 цього закону йдеться про порядок подачі звіту. Він має бути тільки в електронному вигляді. Але ми йшли назустріч підприємцям і приймали звітність на папері, хоча в інших областях такого не практикували. Тому конфлікту не було», - запевняє Світлана Сава.

Тим часом юрист Олександр Таран каже: якби підприємці, яким відмовили в податковій поскаржилися, то могли б уникнути штрафу, але лише через суд.

«Наказ Міністерства фінансів №49 «Про затвердження форм звітів щодо виробництва й обігу спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів та порядків їх заповнення» зареєстрований в Міністерстві юстиції, тобто він пройшов усю формальну процедуру для того, щоб набути чинності як підзаконно-нормативний акт. Цим наказом скасували попередні порядки, згідно яких була можливість здавати звіти на папері. В цьому випадку в наказі чітко визначено, що порядок звітності має бути саме в електронній формі затвердженого зразка. Таким чином, дії податківців правомірні», - переконує Олександр Таран.

Також юрист пояснив, що ті люди, які прийшли зі звітністю, постояли і пішли, не зафіксувавши факт відмови, в суді не мають фактично ніяких шансів: «Якщо дивитись суто з юридичної точки зору, закон і підзаконні нормативні акти стоять на боці податкового органу. Єдине на чому можна будувати судовий позов, це на відсутності умислу ухилятися від подачі звітності. А штрафна санкція завжди застосовується за дії або бездіяльність, які вчинені з умислом».

Проте конфлікт виник не через непорозуміння сторін, а через те, що людей, як завжди, до цього ніхто не підготував. Подібні зміни до податкового кодексу повинні вводитися впродовж року, а не кількох місяців.

«Все зробили в надто короткі строки, тому платники не встигли адаптуватися до змін», - резюмує юрист.

Таку ж проблему піднімали навіть у стінах Верховної Ради. Так, народний депутат України Оксана Продан 22-го квітня у своєму депутатському зверненні просила у Міністерства фінансів скасувати вищезгаданий закон:

«Зазначений звіт введений виключно для ускладнення обліку та збільшення ймовірності накладення штрафів на платників податків, адже вже сьогодні вони подають до органів Державної фіскальної служби України електронні копії розрахункових документів по реалізованим товарам. Прошу Вас скасувати наказ Міністерства фінансів України «Про затвердження форм звітів щодо виробництва й обігу спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів та порядків їх заповнення» від 11.02.2016 року № 49 як такий, що не відповідає загальнодержавним принципам дерегуляції, ускладнює ведення підприємницької діяльності, збільшує фінансові затрати суб’єктів господарювання, та при цьому дублює існуючі в органах Державної фіскальної служби України дані».

Схоже на те, що в українській казні знову нестача коштів. Найлегший спосіб поповнити держбюджет – забрати гроші у людей.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
Підприємці Показати IP 16 Травня 2016 09:09
В податковій сидять працівники злі і далеко не розумні. А дівки то взагалі злі як пантери. В Європі в податкову зайти хочеться там навпаки допомагають підприємцям а у нас створюють перешкоди щоб платили їм в кармани хоч і самі там зажираються. Мають і на ресторани і на відпочинки і на все. Підприємці їх годують а вони до них ось так!
Лютик Показати IP 16 Травня 2016 09:39
А Бухають як в тій конторі!!!
777 Показати IP 16 Травня 2016 10:49
Саве везде мерещатся злодеи и враги народа. Об этом знают все, включая её руководство, но все равно назначают начальником . Вот как это объяснить?
податківець Показати IP 16 Травня 2016 10:53
Я пішла в податкову і рахую себе пупом землі !!!!
вовк до податківець Показати IP 16 Травня 2016 12:14
коментар було видалено
до пiдприемцi Показати IP 16 Травня 2016 12:51
Якi цiкаво. в оператора на звiтностi З/П 1067 грн, багато...
Тьотя Показати IP 16 Травня 2016 13:10
коментар було видалено
Ніхто Показати IP 16 Травня 2016 13:50
В податковій безплатно видають ключі і в сі хто хоче може взяти якщо шкода платити за них гроші. А бізнесмени привикли лише заробляти на халяву. Скільки коштує в закладі громадського харчування горілка.?! І взагалі потрібно як за кордоном все в електронному вигляді без подвійної бугалтерії. І не за готівку.І взагалі досить зглядати податківцям в карман і в стакан. Кожен має свій і дивіться туди.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus