USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Громада, влада та бізнес Луцька домовляться

14 Травня 2014 13:05
Питанню стратегічного планування розвитку міста до 2030 року присвятять конференцію.

Про це йшлося під час прес-конференції, що відбулася 14 травня у Луцьку.

Як розповів голова правління «Асоціації регіонального розвитку» Петро Гоцалюк, 5-6 червня відбудеться конференція «Стратегічне планування розвитку міста Луцьк 2015-2030», під час якої обговорюватимуть питання розвитку міста. Зі слів Петра Гоцалюка, питання стратегічного розвитку міст актуальне і є розповсюдженою практикою по всій Європі. На жаль, в Україні донедавна ця практика не була розповсюдженою, оскільки, як показала революція гідності, влада була узурпована київським керівництвом, а на місцях лише виконувалися розпорядження. Сьогодні, з делегуванням влади місцевим радам, стратегічне планування повинно стати не просто даниною моді, а загальною необхідністю, адже міста конкуруватимуть між собою за інвестиції, добробут мешканців, рівень їхнього життя. З його слів, стратегія розвитку міста – не просто документ, який написали експерти, а суспільна угода між владою, бізнесом та громадою стосовно напрямків розвитку міста, це елемент участі громади в управлінні містом.

Зі слів заступника голови правління Благодійного фонду «Фонд Ігоря Палиці – Новий Луцьк» Ірини Констанкевич, проблема стратегічного розвитку міста не втратила своєї актуальності, незважаючи на те, що раніше відбулося створення робочої групи, цим питанням опікувалися як у міській раді, так і в громадських організаціях. Вона розповіла, що конференції, присвячені цьому питанню, які відбулися у Східноєвропейському національному університеті з ініціативи ректора та голови наглядової ради Ігоря Палиці, мали декілька конкретних рішень, які знайшли свою реалізацію. З її слів, важливо об’єднати напрацювання СНУ імені Лесі Українки та інших вищих навчальних закладів.

«Благодійний фонд «Фонд Ігоря Палиці – Новий Луцьк» має одну із чільних програм «Зробимо Луцьк європейським містом», яка дає можливість профінансувати пошуки молодих науковців, студентів. Ми сподіваємося, що ця робота буде фаховою, конкретною та результативною. Лише об’єднавшись, ми вийдемо на конкретний результат і ця конференція буде одним з важливих кроків у співпраці. Хотілося б, щоб студентські роботи мали фінансову підтримку. Тому було оголошено конкурс найкращих проектів стратегії розвитку міста та створено преміальний фонд. За перше місце передбачена премія у сумі трьох тисяч гривень, за друге – дві премії по дві тисячі, за третє – три премії по тисячі гривень. Фонд готовий виділити кошти і на реалізацію проектів, фінансувати студентські наукові напрацювання у рамках програми», - розповіла Ірина Констанкевич.

Депутат Луцькради Анатолій Пархом’юк повідомив, що, зі слів польських колег, в їхніх містах стратегії розвитку є елементом, без якого доступ до використання європейських коштів є обмеженим. На його думку, серйозні зміни в структурах органів місцевого самоврядування щодо повноважень та децентралізації владної та фінансової гілок, дадуть поштовх до розвитку економіки міста. Він наголосив, що важливо використовувати європейський досвід співпраці влади, громади та бізнесу.

Про те, що будувати стратегію потрібно, ґрунтуючись на потребах мешканців міста, погодився заступник Луцького міського голови Тарас Яковлев. З його слів, Луцьк має непоганий досвід щодо планування стратегічного розвитку, проте досі не зовсім вдало до цього залучали громадськість. Він назвав такі ініціативи, як майбутня конференція, що залучатиме студентів, достатньо ефективними.

Насамкінець Петро Гоцалюк зазначив, що ідеї для проектів стратегічного розвитку Луцька повинні бути інноваційними, реалістичними та конкретними. Масштаб та тематика проектів, з його слів, можуть бути різними. Заявки на участь прийматимуть до 30 травня 2014 року.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Анонім Показати IP 14 Травня 2014 13:07
ага вже напланували.. два підземних перехода... велсепедні доріжки ... тут елементарного ТРОТУАРІВ зробити не можуть гляньте по чорновола хоча б....
Луцьк до Аноніма Показати IP 14 Травня 2014 14:29
А в тебе на поліссі як на рахунок тротуарів?
п Показати IP 14 Травня 2014 17:58
Безпосередня влада народу Украины. Создание территориальных громад (общин) на основе Копного права - http://www.youtube.com/watch?v=Z_UwBvL5IKY

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus