USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.88

Власники котельні на Карбишева погоджуються лише на оренду

18 Жовтня 2016 22:24
Розчарування отримали депутати міської ради під час робочої зустрічі щодо співпраці ДКП «Луцьктепло» та власників котельні на вулиці Карбишева. З’ясувалося, що власники налаштовані рішуче: лише договір переробки давальницької сировини (через який «Луцьктепло» має проблеми), або оренда. Працювати зі споживачами напряму вони не будуть

Про це стало відомо під час зустрічі депутатів з представниками «Луцьктепла» та ТОВ «Тепло-Енерго-Центр» сьогодні, 18 жовтня.

Нагадаємо, ДКП «Луцьктепло» виявило намір орендувати котельню, навколо якої точаться тривалі суперечки. Саме так підприємство сподівається врегулювати процедуру перегляду тарифів з НКРЕКП. Проект договору уже виноситься на розгляд депутатів на жовтневу сесію.

«Непорозуміння» і рішуче «ні»

Саме з цього приводу минулого тижня відбувся день депутата, під час якого обранці громади відвідали котельню. Зокрема, заступник директора з виробництва Анатолій Лучко переконував, що «ЗАХІД-ТЕГ» (компанія, яка обслуговує котельню, – ВН) може працювати зі споживачами напряму. Тож депутати зробили висновок, що «Луцьктеплу» орендувати котельню не обов’язково. Адже сума на рік становить, не багато - не мало, а близько 9 мільйонів гривень. Тобто 15% від оціночної вартості котельні.

Про «перипетії» між «Луцьктеплом» і котельнею, Інформаційне агентство Волинські Новини писало неодноразово. ДЕТАЛЬНІШЕ ПРО ЦЕ МОЖНА ПРОЧИТАТИ У МАТЕРІАЛІ: ХТО ПОСТАЧАТИМЕ ТЕПЛО І ГАРЯЧУ ВОДУ НА 33 І 40 КВАРТАЛИ ЛУЦЬКА?

Якщо окреслити ситуацію кількома словами, то між ДКП та «ЗАХІД-ТЕГ» свого часу був укладений договір про переробку давальницької сировини. НКРЕКП визнало цей договір корупційним і через нього не дає дозволу на перегляд тарифу, що призводить до збитків ДКП. На 2016 рік новий договір не укладався, але підприємство «ЗАХІД-ТЕГ» домоглося продовження через суд.

Тож до 31 грудня 2016 року договір є. До кінця року «Луцьктепло» має вирішити, як йому далі працювати із «ЗАХІД-ТЕГ»: або продовжити договір і працювати а старою схемою (в суму, яку платило «Луцьктепло», до слова, були включені і зарплата адмінперсоналу «ЗАХІД-ТЕГ», і інвестиційна складова і вартість електроенергії, і газу), або брати в оренду котельню і сподіватися на позитивний висновок НКРЕКП, або ж розірвати будь-які стосунки із «ЗАХІД-ТЕГ» і спонукати його працювати зі споживачами напряму.

Однак, сподівання на третій варіант сьогодні ж «розвіяв» директор ТОВ «ЗАХІД-ТЕГ», який є також уповноваженою особою ТОВ «Тепло-Енерго-Центр» (компанія, яка володіє котельнею, - ВН) Богдан Денисюк. Він почав доводити депутатам, що підприємство не зможе з 1 січня перейти на таку схему роботи через цілу низку причин, а слова свого підлеглого попросив не брати до уваги, бо , мовляв, той не компетентний. А такі висновки депутатів – «непорозуміння».

Мовляв, щоб працювати напряму зі споживачами, має бути абонентська база, відповідне програмне забезпечення, перемовини з НКРЕКП і ще багато чого, що в них немає. Тож, на це треба мінімум 2-3 роки і кошти. А підприємство, запевняє він, грошей не має, особливо, щоб покрити касові розриви (для чого «Луцьктепло», приміром, просить аванс).

Отож, єдино можливий варіант, доводив він, - це оренда, раз попередня схема неприйнятна. Власне, такому розвитку подій на руку грає те, що альтернативи котельні в «Луцьктепла» наразі немає.

Чи можна вплинути на власника?

Якщо до кінця року не розробити будь-яку схему співпраці, третина Луцька може 1 січня прокинутися з холодними батареями. І це – не порожні слова, адже шантаж з погрозами відключити котельню, якщо не заплатять, розповідає директор «Луцьктепла» Валентина Малютіна, відбувається щомісяця. Якщо не буде договору оренди чи договору переробки давальницької сировини – такий варіант більш ніж реальний.

Звичайно, всій цій ситуації, лучани можуть подякувати фігурантам справи кількарічної давності, завдяки яким у котельні не залишилося міської частки і третина міста опинилася в заручниках. А ось в справах насущних доводиться оперувати тим, що є.

А є, на жаль, котельня, яка перебуває в приватній власності і змусити працювати власника, так як хочеться комусь іншому, хай це навіть міська рада – не можна. Бо це – втручання у комерційну діяльність. Дарма, що від неї залежить добробут тисяч людей.

Коли ж пана Денисюка депутати запитали, чи не погодяться, бува власники котельню продати, то він відповів наступне: «Купуйте. Продається все, лише питання ціни».

Ціна питання

Буквально завтра членам депутатських комісій обіцяють подати оціночну вартість майна котельні, яке «Луцьктепло» хоче орендувати, адже від цієї вартості залежить сума оренди. Приблизно, оціночна вартість котельні становить більше 49 мільйонів гривень. А ось за скільки готові її продати власники – невідомо.

Більш того, не виключено, що власники котельні збираються тримати «Луцьктепло» на «короткому повідку». Адже термін дії договору пропонується 2 роки. «Чому не більше?»- питають депутати. На що Богдан Денисюк відповів, що довготермінові плани власників – не відомі.

«Я не власник котельні і не знаю, що з нею будуть робити. Після 2 років я не знаю, які в них будуть наміри. Продовження договору передбачене. Але ж ніхто не може сказати, як будуть задоволені умовами орендар і орендодавець», - зауважив він.

Одностайності немає

Зрештою, депутати вчергове поговорили і не домовилися до конкретного рішення. «Чого збиралися?» - знизував дехто плечима, виходячи з кабінету. Питання співпраці «Луцьктепла» і котельні обговорюватимуть до сесії. Одностайності серед депутатів поки з цього питання немає. Приміром, секретар міськради Юлія Вусенко, вважає, що з цим питання можна почекати, адже надворі - лише жовтень і є ще 2 місяці аби вирішити, що робити. Бо до оренди котельні є чимало питань, у тому числі й щодо економічних розрахунків, яких поки немає.

А ось Костянтин Петрочук вважає, що часу на «розкачку» немає, бо після укладення договору, «Луцьктепло» має ще подати документи до НКРЕКП на перерахунок тарифу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
Споживач Показати IP 18 Жовтня 2016 22:56
Це вже серйозно.Хто власник котельні-офшори,тут не пробєш.Банкрутство "Луцьктепла"-це вже більш реалістично.Хто купить?Буде торг,прозорро,чи інші заморочки тут не допоможуть,дуже лакомий кусок.В кінці кінців-скільки тої зими...
Ще один споживач Показати IP 18 Жовтня 2016 23:30
Хотілося б попередити пана Денисюка та інших, що тримати третину міста у заручниках своїх непомірних апетиті може вилізти їм всім дуже боком. "Заручники" можуть і фізично пояснити як потрібно ставитись до людей...
Катя до Ще один споживач Показати IP 19 Жовтня 2016 00:04
коментар було видалено
Штефан Показати IP 19 Жовтня 2016 00:01
За таку оренду можна збудувати не одну котельню, але попєрєднікі не здаются
sat Показати IP 19 Жовтня 2016 01:34
Ну всі такі цікаві люди. Приходжу в котельню з автоматом і гранатою і чекаю поки приїдуть власники з офшорів, а до того часу місто в теплі.
Микола Показати IP 19 Жовтня 2016 09:11
Лучани! Цю котельню вкрали із комунальної власності громади м.Луцька Кривицький А.Ф., Лучко А.Х, Кирильчук шляхом внесення в статуний фонд підприємства, де засновниками були діти цих злодюг!!! Романюк Микола - приймай рішення, а не жуй шмарклі!! Не можеш керувати комунальним господарством міста - геть у відставку!!!
Лучанин Показати IP 19 Жовтня 2016 09:28
Не можу зрозуміти при чому тут"Луцьктепло"?Є приватна котельня,власники якої не хочуть надавати тепло,і є міська влада,яка повинна забезпечити теплом населення.От і ведіть переговори.Це стосується і депутатів міської ради,які повинні не піаритись на сесіях і подавати дурні запити на кшталт знесення гаражів,а занятись дуже серйозною проблемою.А де депутат Данильчук,в якого є досвід захоплення управління МВС,обладміністрації і інших державних установ.Є таке поняття як рейдерське захоплення об"єктів.І можете не сумніватись,що власники не прибіжать а поліція не піде проти людей.Тим більше власники знаходяться не на Кіпрах,а в Луцьку.33 і 40 квартали якщо буде холодно вас підтримають.З непорядними людьми треба поступати їхніми ж методами.
вільний ринок Показати IP 19 Жовтня 2016 10:36
джаст бізнес, сорі майкл.
А Показати IP 19 Жовтня 2016 10:58
А є такий термін: Націоналіза́ція — вилучення з приватної власності осіб у власність держави землі, промислових і транспортних підприємств або цілих галузей народного господарства. Політика переведення промисловості і сфери послуг країни в суспільну власність. Проводилася, наприклад, урядом лейбористів в Англії в 1945 — 1951. Рахунки, які знаходяться під контролем іноземних держав або компаній, також можуть бути націоналізовані, наприклад, нафтова промисловість Ірану, були націоналізовані Суецький канал, фруктові плантації в Гватемалі, які належали США, усе — в 1950-х.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus