USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Волинська «Солідарність» не підтримала санкцій щодо російських банків

14 Березня 2017 16:45
Депутати Волинської облради прийняли звернення щодо санкцій стосовно банків з російським капіталом в Україні. Не голосували лише депутати партії «Солідарність», які, на чолі з головою ОДА Володимиром Гунчиком , не з’явились на сесію облради.

Про це стало відомо під час позачергової сесії Волинської облради 14 березня.

Депутати, які виступили на підтримку вищезгаданого звернення, зазначили, що банкам з російським капіталом - не місце в Україні. Проте, не зважаючи на те, що вже третій рік триває війна Росії проти України, ці фінансові установи досі працюють. На початку 2017-го вісім російських банків охоплювали близько 40% банківського ринку нашої держави. Із них 30% припадає на державні банки Російської Федерації: «Промінвестбанк» – 14%, ВТБ» – 12% і «Сбербанк» – 4% ринку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: АКЦІЯ ПРОТИ «СБЕРБАНКУ»: У ЛУЦЬКУ ХОТІЛИ ОФОРМИТИ ДЕПОЗИТ НА ПЕРСОНАЖА МУЛЬТСЕРІАЛУ

Депутати підтримали звернення Волинської обласної ради до Президента України, Кабінету Міністрів України, Верховної Ради України, Ради Національної безпеки та оборони, обласних рад щодо санкцій стосовно банків з російським капіталом. Публікуємо це звернення без змін:

«Країна-агресор - Російська Федерація продовжує бойові дії та окупацію України. Розширення санкцій не дає бажаного результату, а тому необхідним є застосування інших механізмів впливу на нападника.

Одним із найважливіших секторів економіки України є банківський сектор. За останні роки питома вага російського капіталу в банківському секторі України значно збільшилась. Це робить залежними державні й комунальні підприємства, установи та організації, якщо вони обслуговуються в таких банках.

Згідно зі звітом Асоціації українських банків, за останні два роки частка російських фінустанов на ринку України збільшилась більше, ніж втричі. Це ставить весь український бізнес і громадян у залежність від країни-агресора та створює загрозу національній безпеці України. Викликає занепокоєння й те, що «Укрзалізниця», «Укренерго», «Енергоатом», «Укрспецекспорт» та інші підприємства «Укроборонпрому» обслуговуються в банках, які контролює Російська Федерація.

У 2016 році чотири російські банки – «ВТБ», «Промінвестбанк», «Сбербанк» і «Альфа Банк» – увійшли до двадцятки найбільших фінустанов в Україні. При цьому на початку 2017-го вісім російських банків охоплювали близько 40% банківського ринку нашої держави. Із них 30% припадає на державні банки Російської Федерації: «Промінвестбанк» – 14%, ВТБ» – 12% і «Сбербанк» – 4% ринку. Нагадаємо, що мажоритарним власником «Сбербанку» є Центральний банк РФ, «Промінвестбанком» на 99,7% володіє російська держкорпорація «Банк розвитку та зовнішньоекономічної діяльності», а «ВТБ» майже повністю належить державним структурам країни-агресора, зокрема Міністерству фінансів РФ.

За даними НБУ, на початок 2017 року «Альфа Банк» уже завершив операцію з придбання 99,9% активів «Укрсоцбанку» в обмін на володіння UniCreditGroup міноритарною часткою в холдинговій компанії одного з найбільших фінансово-інвестиційних консорціумів Росії – «Альфа груп». Відтак, завдяки рішенням правління НБУ й Антимонопольного комітету, наразі російська частка в банківській системі України втричі перевищує показник 2014 року.

Через велику ринкову частку російські фінустанови можуть бути небезпечними для банківської системи України, оскільки їхня активність здебільшого істотно залежить від Кремля.

Російські банки мають право купувати валюту на території України, обмінювати гривні, які надходять їм у вигляді заощаджень громадян, і переводити в материнську компанію. Також вони мають можливість отримувати кредити та рефінансування від Нацбанку України. Отже, ці фінустанови, так само як інші банки, можуть одержувати надруковані емісійні гривні.

Більш того, на переконання фахівців, російські банки займаються перерахунком гривні на окуповану територію Донбасу для підтримки угруповань «ДНР» і «ЛНР».

У той же час українське МЗС скерувало в Міжнародний суд ООН у Гаазі позов щодо російського «Сбербанку», який вважає причетним до фінансування тероризму. На думку МЗС, через «Сбербанк» підтримувалися бойовики на сході України, які здійснювали атаки на мирне населення. За це Україна вимагає від Росії компенсації. Також у тексті позову міститься фраза «російські банки» у зв’язку з наданням фінансової підтримки терористам, які діють в Україні. Це означає, що не лише через «Сбербанк», а й через інші російські банки ідуть гроші на вбивство українців. Водночас Національний банк України протягом останніх двох років всіляко заперечував, що російські банки є джерелом небезпеки. Зокрема, керівник НБУ Валерія Гонтарева вважає, що в Україні немає російських банків, а є лише банки з російським капіталом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЧОМУ ЗАСТУПНИЦЯ ГОНТАРЕВОЇ ЗАХИЩАЄ РОСІЙСЬКІ БАНКИ. ДУМКА

Зважаючи на вищезазначені факти, вимагаємо:

– внести зміни до Закону України «Про банки і банківську діяльність», якими передбачити повноваження та обов’язок Національного банку України встановлювати факт наявності зв’язку банків з країною-агресором та відмовляти в наданні банківської ліцензії, а також відкликати її у разі встановлення такого зв’язку;

– провести інвентаризацію рахунків державних і комунальних підприємств, установ і організацій у банках, які контролює Російська Федерація, а також отримати інформацію про все державне та комунальне майно, яке перебуває в заставі в цих банках;

– вжити заходів щодо заборони державним і комунальним підприємствам, установам і організаціям співпрацювати з банками, які контролює Російська Федерація, а також щодо вилучення із застави майна, яке належить державі та територіальним громадам;

– Національному Банку України рекомендувати забезпечити рефінансування українських банків, які готові взяти на себе кредитні зобов’язання державних і комунальних підприємств, установ і організацій в банках, які контролює Російська Федерація, з передачею об’єктів застави під контроль України.

- РНБО негайно ввести секторальні санкції щодо РФ, які стосуватимуться у першу чергу банківської сфери

Настав час розпочати деокупацію української економіки!», - йдеться у зверненні.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus