USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Гонтарева рятує російські банки, – ЗМІ

25 Березня 2016 20:05
Керівництво НБУ фінансово допомагає країні-агресору, видаючи рефінансування російським банкам.

Про це повідомляє Еспресо з посиланням на сайт «Коментарі».

У статті підкреслюється, що новина про те, що НБУ видав 200 млн гривень рефінансування Промінвестбанку, який є українською дочкою російського «Внешэкономбанка», викликала обурення експертів.

Як підкреслив народний депутат Вадим Денисенко, це – політичне рішення «не дражнити Путіна».

«Гонтарева пачками закриває українські банки, які можна було врятувати і дати їм можливість працювати. У той же час, вона вважає, що путінські банки, як і всі російські – це священні корови, яких не варто чіпати»,– цитує депутата видання.

ЧИТАТИ ЩЕ: БАНКИ ОТРИМАЛИ ПРАВО БЛОКУВАТИ КАРТКИ ЗА «ПІДОЗРІЛИЙ» РУХ КОШТІВ

А економічний експерт Олексій Комаха вважає, що мова йде про корупцію: «Колишня компанія Гонтаревої ICU дуже тісно і вигідно торгує з російськими банками на ринку ОВДП, заробляючи на цьому величезні прибутки».

У свою чергу, експерт Володимир Лановий вважає подібну поведінку цинічною, оскільки таким чином створюються умови для фінансового ослаблення України і збагачення Росії. З ним згоден і колишній заступник голови Нацбанку Олександр Савченко.

«Російські банки все входять в пул «білих» банків, які допускаються в першу чергу і до ринку рефінансування, і до валютного ринку і скуповують долари. Коли вони купують долари, падає курс гривні, і на цьому вони заробляють. І перераховують зазвичай в материнські структури. За моїми розрахунками, це 100-150 млн. доларів», - йдеться в статті.

Також в публікації наводиться думка відомого журналіста Олександра Дубинського, який вважає, що, швидше за все, Промінвестбанк не зможе розплатитися з НБУ, в результаті чого «російським буде подаровано 2.7 млрд гривень - Це борг ПІБу перед НБУ».

ЧИТАТИ ЩЕ: ГОНТАРЕВА ПРИПУСТИЛА, ЩО ЗНЯТТЯ ОБМЕЖЕНЬ НА ВАЛЮТНОМУ РИНКУ МОЖЛИВЕ

При цьому в статті підкреслюється, що російський державний «Внєшекономбанк» знаходиться під санкціями США, і в України є всі законні підстави накласти такі ж санкції.

«Замість цього російські банки відчувають себе на українському ринку досить вільно. На кінець 2015 року чотири фінустанови з тринадцяти найбільших банків України - це банки з 100%-м російським капіталом. У 2016 році вони займуть майже 2/5 банківського ринку країни. Якщо загальний обсяг активів банківської системи України впав на 4,3% в 2014-2015 роках, то активи Промінвестбанку і Сбербанку збільшилися на 6,1% і 15% відповідно», - наголошується в статті.

Нагадаємо, експерти не в перший раз відзначають особливе ставлення керівництва НБУ до російських банків. У грудні минулого року «Промінвестбанк» вже отримував рефінансування від Нацбанку - також 200 млн грн. А в січні цього року НБУ дав дозвіл російської банківської групи «Альфа банк» на придбання в італійської бізнес-групи «UniCreditGroup» 100% акцій «Укрсоцбанку». Завдяки цьому російський банк посів третє місце серед працюючих в Україні банків за розміром активів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Корінний лучанин Показати IP 25 Березня 2016 21:11
Так, це зрозуміла поведінка ГОНТАРЕВОЇ і ПОРОШЕНКА. Коли я читав тут у ВН про пікети якоїсь молодої зграї біля СБЕРБАНКУ РОСІЇ у Луцьку, то я писав тут що хлопці не там пікетують, що треба біля ОДА це робити і біля владних стуктур бо саме вони кришують російські банки в Україні. Це ж ясно як БОЖИЙ день! Але ж і українці тут постраждають бо понабирались тут займів як с...ка бліх!
бе Показати IP 25 Березня 2016 21:35
звісно відомо на чий млин ллє воду гонтарева! невже ще хтось сподівається на те.що вона буде захищати інтереси Украіни? тільки куди дивиться сбу ?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus