USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Волинські села треба вмовляти приєднуватися до міст, - Гройсман

10 Липня 2015 16:16
У Верховні Раді України вважають, що об’єднавшись з містами, села отримають лише вигоди. Але для цього представники і міської, і сільської влади мають сісти за стіл переговорів.

На Волині триває обговорення децентралізації влади і об’єднання громад. Уже прийнятий перспективний план. Однак, згідно з цією пропозицією, села не приєднуються до міст обласного значення і утворюють навколо них власні громади. Села побоюються міської експансії, а міста, своєю чергою, будть затиснуті сільськими межами, не маючи перспективи розвитку.

ЧИТАТИ ЩЕ: «ПЕРЕЯСЛАВСЬКА РАДА»: СІЛЬРАДИ НЕ ПОСПІШАЮТЬ ОБ’ЄДНУВАТИСЯ З ЛУЦЬКОМ

Нагадаємо, на Волині обласна рада підтримала проект перспективного плану об’єднання громад. В них села до міст не приєднуються. Зауважимо, під час обговорення перспективного плану карту Волині знову "перекроїли" - кількість громад збільшилася, і територія ще подрібнилася. Не виключено, що в цій ситуації зіграли велику роль приватні інтереси, бо сільські голови не забажали розпрощатися з часом зі своїми посадами. Однак, об’єднання громад – це не задоволення власних амбіцій, де голова сільради – цар і бог на своїй території. Об’єднання – це жорстка математика, яка дасться взнаки, щойно розпочнуться міжбюджетні відносини «держбюджет-громада».

Так, 8 липня, голова верховної Ради Володимир Гройсман провів прес-конференцію для регіональних журналістів щодо конституційної реформи.

На запитання кореспондента Інформаційного агентства Волинські Новини чи є небезпека для міст, якщо сільради бояться міської експансії, і навпаки, глава парламенту побудував свою відповідь на прикладі власного досвіду, здобутого на посаді міського голови Вінниці.

«На Вінниччині декілька років велася дискусія про те, що деякі села мають приєднатися до міста. Під час першої розмови було повне несприйняття. Але потім сільради прийняли рішення про передачу територій місту, міська рада прийняла рішення про партнерські стосунки з селами. І це означало те, що буде в селах і місцевий транспорт, і садочки, і дороги будуть ремонтуватися», - пояснив він.

Разом з тим Володимир Гройсман порадив представникам і міських і сільських рад все-таки обговорити перспективи і порахувати вигоди від об’єднання.

«Є приклад об’єднання громад: рада села Десна прийняла рішення про приєднання до міста. Сьогодні в селі бюджет на одну людину 1500 гривень. Після об’єднання, на одну людину буде 3,5 тисячі. Це тільки автоматично. А ви уявіть, що староста села буде членом виконкому Вінниці, що село вибиратиме депутата, який увійде до ради громади, що буде 3,5 тисячі гривень на одну людину, і це все тільки початок. Вигоди є очевидними, але людей не треба ламати. Треба вести діалог, переконувати, домовлятися», - зауважив глава парламенту.

Нагадаємо, ІА Волинські Новини повідомляло, що науковці б’ють на сполох, адже влада Луцька не хоче розширювати межі міста, цим же унеможливлюючи розвиток населеного пункту в майбутньому. Якщо нічого не зміниться, то Луцьк може стати «глухою провінцією» й втратить статус центру, коли відбудеться об’єднання областей.

ЧИТАТИ БІЛЬШЕ НОВИН ПРО АДМІНРЕФОРМУ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Можливо Показати IP 10 Липня 2015 16:39
Можлива нехай міста приєднуються до сіл?
він Показати IP 10 Липня 2015 16:44
в селах навколо луцька порядок мир і спокій, подивишся що в Луцьку виробляють депутати на шквалт Данильчука,Осіпова то ніякого обєднання не захочеш.Нащо людям, наприклад,в Липинах ця колотнеча
Анонім Показати IP 10 Липня 2015 16:52
"міста" відразу приберуть до рук сільську Землю та роздеребанять її під котеджі не питаючи селян...бо обьедналися
Анатоль_ Показати IP 10 Липня 2015 18:31
Приєднання ближніх сел до нашого Нововолинська це буде велике спільне благо для усіх! Пані Наталка Семенівна закликає усіх мешканців сіл дружно приєднуватися до нововолинської громади!
Ярослав Показати IP 11 Липня 2015 14:03
Сільські керівники у свій час добре нагрілися на колгоспній землі. І так хазяйнували що у східній промиславій зоні Луцька збудували ціле село (тепер діти будуть дихати пластмасою), а також забудували майбутню об"їздну дорогу загальнодежанного значення у напрямку з вул. Окружної.Тому приєднання до міста є взаємовигідним та питинням національного значення. Вибирайте шановні порядних та грамотних депутатів.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus