USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Як має розвиватися волинське село до 2020 року

17 Січня 2015 11:40
48% населення Волині – мешканці сільської місцевості. Тому розвиток аграрної галузі має бути однією з пріоритетних в регіоні.

Так вважає заступник начальника управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Людмила Петриканин. І саме таку думку вона висловила під час засідання робочої групи з розробки стратегії розвитку області до 2020 року.

Нагадаємо, згідно з дорученням Мінрегіонбуду, місцеві стратегії мають бути приведені у відповідність до загальнодержавної стратегії до 6 лютого цього року. Власне, залишилося всього три тижні до часу «Ч». Тож можна очікувати, що вже скоро громада Волині познайомиться з повноцінною стратегією «Волинь-2020».

Одним з напрямків стратегії Волині, на думку її творців, має бути аграрна складова, адже майже половина населення області мешкає в селах. Та попри тяжкий труд, волинські селяни зірок з неба не хапають. А процвітаючими в аграрному сенсі можна назвати лише кілька районів, з-поміж яких південні - Луцький та Володимир-Волинський. А ось північ області за обсягом виробництва аграрної продукції наприкінці списку, йдеться зокрема про поліські райони: Любомльський, Шацький та інші.

Власне, каже Людмила Петриканин, проблема в тому, що дрібні виробники не поспішають вступати в об’єднання задля реалізації продукції. Волинь не забезпечує себе в повному обсязі лише рибою та яйцями.

ЧИТАТИ ЩЕ: СІЛЬСЬКЕ ГОСПОДАРСТВО ВОЛИНІ ПОТРЕБУЄ ІНІЦІАТИВНИХ ГОСПОДАРІВ

У рамках стратегії планується організувати овочесховища та міні-переробні заводи для аграрної продукції. Вже є й певні напрацювання в цьому напрямку. Крім того, ще один напрямок роботи в сільському господарстві, який можна було б розвивати, - вирощування тепличних овочів.

Але волинському селу треба підвищувати престиж, ремонтуючи дороги, влаштовуючи інфраструктуру, займатися благоустроєм території, вирішувати питання сміттєзвалищ. Та поки що жодного проекту в цьому напрямку немає.

Також варто було б в краї розвивати агротуризм і пропагувати народні промисли.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
село Показати IP 17 Січня 2015 15:18
буде розвиватись і стане таким,як на картинці зліва від статті.Вже Ющенко оголошував 2009-й рік Роком села і виділив з бюджету на його розвиток 9,6 млрд. грн.Гривень село не бачило,яким було,таким і є зараз,зато міністр аграрій Юрій Мельник і його батько стали Героями України.Ну,а міліарди гривень зрозуміло на чиїх рахунках лягли.Вот і вся політика розвитку села.
Володимир Показати IP 17 Січня 2015 18:14
З інтернету дізнався, що на Волині закінчується розробка програми пріорітетного розвитку нашого краю до 2020 року. І зразу постає питання, чому в Ратнівському районі про програму розвитку Волині де окреслено "... основні завдання для органів місцевого самоврадування", я, як депутат районної ради , дізнаюся з інтернету.Чому повинно бути, якщо виходити із програми, головним приорітетом для нашого району, де 80% людського ресурсу зосереджено у сільському господарстві " .. розвиток людського ресурсу"?Що, будемо вчити селян, як вирощувати картоплю, моркву, годувати худобу? За роки незалежності програм розвитку села було прийнято не один десяток. А все їх виконання зводилося до вручення селянам доїльних апаратів і невеличкої суми грошей за збільшення поголів'я. Розробникам програм для села навіть невтямки, що жоден господар не буде збільшувати поголів'я, якщо не має стабільних ринків збуту і адекватної ціни на продукцію. Альтернативні види палива. Їх на Волині, із основних, є два.Це торф і, різного роду заготівлі, дрова.Перший- не відновлювальний. Другий вид настільки повільно-відновлювальний, що говорити про перспективу не має сенсу.Через років п'ять-сім "зеленоока" Волинь може перетворитись на пустелю.Та й для чого переходити на "альтернативу", якщо ціна газу власного видобутку і гігакалорія "альтернативи" майже одна і та ж. Це варварство по відношенню до природи Волині. Шановні розробники програми! Розвиток Ратнівщини і розвиток м. Луцька- це різні пріорітети. І,якщо "гамузом" писати програму Волині, про яку не те що прості громадяни, але і ті, для яких вона має бути "... пріоритетом у роботі" дізнаються з інтернету, то як вона буде виконуватися?
Шановні Кроліки Показати IP 17 Січня 2015 19:29
Вам вішають уже не лапшичку , в спагеті. На планеті Земля не існує такої партії яка би щось зробила для людей. Усі країни що успішно розвиваються за останє сторічя завдяки тільки незалежним профспілкам.Україна зараз підійшла до цього етапу розвитку , усім хто хоче майбутнього для себе та своїх дітей треба не прапорами махати , а вивчити що таке проспілки їх роль у розвитку успішних країн , ну а далі обєднуватись між собою на основі профспілки, фінансувати її обирати для захисту своїх інтересів з членів профспілки представника ...глядіш... і життя наладиться далі одна або декілька профспілок видвине кандидата у депутати всіх рівнів ,з членів профспілки які будуть представляти їх інтереси . Або казочкі будуть далі про солмяного бичка
Льоня Показати IP 18 Січня 2015 09:18
Не видумуйте велосипед, а візьміть за досвід Польщу і підтримуйте дрібного землевласника та спілки виробників. Немає грошей на повноцінну підтримку, зробіть її поетапно. А все решта від лукавого, суєта суєт і видимість роботи
Рожище Показати IP 18 Січня 2015 21:23
Наші кукурудзу не зібрали і качани із зерном заорюють в землю Ото бізнес!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus