USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Як виглядає економічна карта волинського села

15 Жовтня 2014 17:30
За останні роки агросфера Волині зміцнилася, окрім того, стали тіснішими зв’язки з країнами ЄС. Так, експерти проаналізували економічну карту волинського села.

«На Волині, у порівнянні із 2010 роком, виробництво зерна збільшилося вдвічі. Цього року ми очікуємо отримати 1.54 мільйона тонн, коли буде зібрано кукурудзу. Окрім того, вирощується понад мільйон тонн картоплі, більше 200 тисяч тонн овочів і область, практично, повністю забезпечую внутрішню потребу у сільгосппродукції», - аналізує директор департаменту агропромислового розвитку Волинської облдержадміністрації Юрій Горбенко.

«Для прикладу, цукру та м’яса в області виробляється 170% від загальних потреб краю, молока, картоплі і зернових – 140% від потреб, овочів - 115%. Тобто ми маємо ресурси для реалізації.

Варто зауважити, що агровиробники Волині, займаючи лише 2.3% площ сільгоспугідь України, виробляють майже 3% валової продукції, утримують 4% усього поголів’я великої рогатої худоби, у тому числі 5% поголів’я корів. Щодо м’ясної породи худоби, то на Волині утримується четверта частина наявного в державі поголів’я, в тому числі третина усіх корів, які є в країні м’ясного напрямку продуктивності. Область утримує 3.8% поголів’я свиней, 3.4% птиці.

Тобто, на ті 2.3% земель, які займає область в частці України, Волинь виробляє значно більше продукції у відсотковому співвідношенні, ніж мають у своєму користуванні площ.

Торік Волинь експортувала сільгосппродукції на 117 мільйонів доларів, що на 50% більше, ніж у 2012 році, а це 19% від загального експорту усіх товарі з нашого краю.

Найбільшими споживачами цієї продукції були: Білорусь, Молдова, Росія, Киргизстан.

Експорт товарів у січні-липні цього року у порівнянні з 2013 роком збільшився на 8%.

У країни ЄС експортували товарів на суму 247 мільйонів доларів, що на 21% більше, ніж торік. Найбільше товарів скерували у країни: Німеччина - 34%, Польща – 19%», - розповів Юрій Горбенкопід час конференції Волинської торгово-промислової палати на тему: «Перспективи галузі сільського господарства в рамках підписання Угоди про Асоціацію між Україною та ЄС», яка відбулася 14-го жовтня, в приміщенні обласної ради.

Про те, що ЄС став стратегічним партнером у сільгоспсфері не лише Волині, а й України – підтверджують показники торгівлі.

«За останні 13 років існує стійка тенденція щодо збільшення обсягів торгівлі з ЄС. Зокрема, торгівельний оборот сільгосппродукції збільшився майже у 10 разів - з 864 мільйонів до 8 мільярдів доларів США. Так, у 2013-му році частка ЄС у загальній структурі торгівлі сільгосппродукції склала 31%, а зовнішньоторговельний обіг - більше 8 мільярдів доларів США. З них експорт - 4.8 мільярда, імпорт – 3.2 мільярда доларів США.

Найбільше товарів експортували в країни Азії – 34%, країни ЄС – 27%, в інші значно менше. Більшість сільгосппродукції, яка експортувалася, це зернові – 36%, олійні культури 28% і 10% олія.

За 8 місяців цього року частка співпраці з ЄС по Україні майже 35%, експорт збільшився на 18% відповідно до аналогічного періоду торік. Так, серед країн ЄС, ми найбільше співпрацюємо з Іспанією – 14%, Нідерландами – 13%, Польщею – 12.5%, Італією – 12%, Німеччиною 10%, Францією – 8% і вже менше 5% - це з Великобританією, Португалією, Угорщиною і Бельгією.

Змінилася й структура експорту: зернові складають 41.5%, що на 5% більше, ніж торік, 17% олія, що на 7% більше, ніж у 2013-му.

Обсяг експорту м’яса птиці за 7 місяців 2014-го року збільшився на 9% до 80 тисяч тонн. Поставки в Росію скоротилися до 3-х тисяч тонн з 24 тисяч тонн, у Казахстан з 17 тисяч тонн до 5 тисяч тонн. Натомість, птахівники наростили експорт з 8 тисяч тонн до 22 тисяч тонн в Ірак, з 3-х тисяч тонн до 11 тисяч тонн в Узбекистан. Тому приріст по вказаних країнах перекрив зниження експорту в Росію», - інформував Юрій Горбенко.

Окрім того, під час заходу волинянам «відкрили двері» в європейський бізнес, а також волинська влада і бізнес підписали меморандум про співпрацю.

Зауважимо, що раніше експерти прогнозували економічний розвиток Волині, якщо рішучими кроками почати розвивати туристичну галузь, ІТ-сферу та сільське господарство.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Лаве нане Показати IP 17 Жовтня 2014 12:26
Курників смердючих від хімії стало більше . Прогрес Фірташа і бригади.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus