USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

З 16 грудня ВОДТРК уже ліквідують

6 Грудня 2015 19:00
Волинська обласна державна телерадіокомпанія стала Волинською регіональною дирекцією НТКУ. Діяльність державних телерадіокомпаній буде припинено вже цього місяця. А Волинська ОДТРК віднедавна уже змінила назву. Це не означає, що компанії більше не буде. Для місцевого каналу це – один з кроків до формування суспільного телебачення на Волині.

Так, процес створення суспільного мовлення в Україні завершиться в першому кварталі 2016 року. Про це заявив голова Держкомітету телебачення і радіомовлення (Держтелерадіо) Олег Наливайко під час конференції «Інформаційне суспільство в Україні: здобутки та пріоритети реформ» по завершенні спільної програми ЄС і Ради Європи напередодні в Києві, повідомили у прес-службі Держтелерадіо.

Як зазначив Наливайко, 16 грудня буде офіційно припинено діяльність державних телерадіокомпаній та оформлено акти передачі - перший етап на шляху їхнього приєднання до НТКУ.

Про те, як реформується Волинська обласна державна телерадіокомпанія і що означає зміна назви для каналу, працівників і глядачів – розмова з генеральним директором ВОДТРК, заслуженою журналісткою України Ольгою Куліш.

Волинська обласна державна телерадіокомпанія віднедавна стала Волинською регіональною дирекцією Національної телекомпанії України. Що це означає для працівників і глядачів? Звичайна зміна вивіски чи оновлення концепції роботи компанії?

Розпочнемо з уточнень. Філія Національної телекомпанії України «Волинська регіональна дирекція» створена у вересні 2015 року, Волинська ОДТРК тоді ж розпочала процес реорганізації шляхом приєднання до НТКУ, згідно з Постановою Кабінету Міністрів України від 05.08.2015р. №567 «Деякі питання утворення публічного акціонерного товариства «Національна суспільна телерадіокомпанія України». Тобто, цей процес - не зміна вивіски, а кардинальне реформування, яке має завершитися створенням суспільного мовлення в Україні. Що маємо зараз? Згідно з наказом Держкомтелерадіо 1 грудня 2015 року колектив Волинської ОДТРК перейшов у повному складі у Волинську регіональну дирекцію НТКУ, Волинська ОДТРК готується до припинення юридичної особи. Найменше хочу, щоб хтось сприймав ці перетворення як знищення телерадіокомпанії зі славною 75-літньою історією. Ні, це продовження історії, новий виток розвитку волинського регіонального телерадіомовлення.

До моменту створення ПАТ «НСТУ» (а це, кажуть в НТКУ, станеться не раніше квітня 2016 року) телеканал «Нова Волинь», Волинське радіо, радіостанція «Луцьк» працюватимуть в ефірі за тією ж програмною концепцією, що і раніше. Звичайно ж, із 1 січня ми оновимо сітку мовлення з урахуваннями побажань нашої аудиторії, плануємо створити кілька нових телерадіопроектів вже на основі тих знань, які отримали 36 журналістів компанії на тренінгах, проведених для нас Академією «Дойче Велле».

Що вже зроблено в процесі реформування держтелерадіокомпанії на суспільне мовлення, і що буде далі?

«Всіх в один колгосп!» - такий механізм закладений у Законі України «Про Суспільне телебачення і радіомовлення України». І саме на цьому етапі знаходиться зараз система державного телерадіомовлення – приєднується до НТКУ: колективами, майном, ліцензіями на мовлення. Паралельно створюється Наглядова рада майбутнього НСТУ, яка має остаточно визначитися зі статутом, керівними органами, структурою, програмною концепцією… Далі Фонд держмайна має акціонувати НТКУ і аж тоді постане Суспільне мовлення в Україні де-юре.

У зв'язку з реформами, зміниться кількість власного продукту, ефірного часу, тривалості мовлення?

До моменту створення НСТУ обсяги не зміняться. Так нас запевняють в НТКУ і Держкомтелерадіо. Звичайно ж, ми відстоюємо право наших глядачів і слухачів на повноцінні регіональні телерадіоканали суспільного мовлення. Остаточні рішення прийматиме Наглядова Рада НСТУ.

Чи зміниться інформаційна сітка?

Менше новин не стане. А взагалі у 2016 році наші канали мають стати цікавішими ще й тому, що ми розширюємо горизонтальну співпрацю з іншими обласними філіями НТКУ. Усі кращі передачі, що виготовляються на Волині, транслюватимуться в інших регіонах, а на волинських каналах ми зможемо бачити і чути цікаві проекти з усіх областей України.

Як це вплинуло на заробітну плату працівникам? На штатний розпис? Чи планується скорочення працівників?

Штатний розпис Волинської регіональної дирекції НТКУ такий же, як і в ОДТРК. Скорочення не планується, якщо не зменшаться обсяги мовлення і виробництва. Вирішуватиме це Наглядова рада НСТУ.

Розмовляла Юлія МАЛЄЄВА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу



Система Orphus