USD 39.00 39.32
  • USD 39.00 39.32
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Заради економії лучани встановили у будинку тепловий пункт

26 Грудня 2016 14:30
Постійне збільшення суми у платіжних квитанціях за комунальні послуги суттєво б’є по гаманцю пересічних українців. Попри те, що ми не можемо впливати на тарифну політику в державі, лучани вчаться використовувати всі засоби економії, інформують у прес-службі Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом»

Людмила Гладун очолює ОСББ «Надія-Волинь», що на вулиці Космонавтів, 4 в Луцьку, 13 років. Колись це був гуртожиток ВАТ «Волиньхліб». Коли 2002 року підприємство збанкрутувало, гуртожиток було передано у комунальну власність міста. Згодом Луцькрада передала приміщення з комунальної у колективну власність товариства співмешканців «Надія» та дозволила провести реконструкцію під багатоквартирний житловий будинок.

У будівлі 63 кваритири. Голова ОСББ розповідає, що у мешканців постійно були проблеми з «Луцьк­теплом». Підприємство ніколи не дотримувалося температурного режиму.

«Рішення встановити індивідуальний тепловий пункт ми ухвалили не лише для того, щоб контролювати подачу тепла, а й із метою економії коштів, – каже Людмила Гладун. – Адже на теперішній час 30,07 грн за метр квад­ратний – не така маленька сума для пересічних лучан».

Те, що після встановлення теплового пункту економія буде відчутною, пані Людмила знає з власного досвіду. Адже, окрім «Надії-Волині», жінка очолює ще одне ОСББ – «Світанок», що на Захарова, 12, де вже другий рік стоїть ІТП. Тут за п’ять місяців мешканцям вдалося зекономити понад 30% коштів. Зекономлених за один сезон грошей людям вистачило, щоб виплатити кредит на придбання ІТП, що був розрахований на п’ять років.


ОСББ «Надія-Волинь» скористалося державною програмою з енергоефективності та фінансовою підтримкою Фонду Ігоря Палиці "Тільки разом". Новий опалювальний сезон на Космонавтів, 4 розпочався зі встановленим індивідуальним тепловим пунктом.

«Зараз перепад температури між подачею і віддачею – 10 градусів. Раніше було біля 20 градусів», – констатує Людмила Гладун.

Попри те, що за освітою жінка – технолог хлібопекарних і кондитерських виробів, вона орієнтується в тому, як працює ІТП, та впевнено розповідає про механізми його роботи. Каже, що мусить бути обізнаною в усіх тонкощах роботи теплового пункту, коли приймає роботу підрядників та підписує акти виконаних робіт.

Наступного року жителі планують продовжувати роботи з утеп­лення будинку – замінити вікна на сходовому майданчику. Також потрібно зробити чистку системи опалення та відновити відмостку навколо будинку.

«ОСББ, які впроваджують заходи енергозбереження, тримають правильний курс. Встановлення лічильників тепла, індивідуальних теплових пунктів, утеплення тепломереж, заміна вікон у місцях загального користування на енергозберігальні – усе це вписується в рамки проекту Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» «Сприяння розвит­ку ОСББ», – зазначає координатор проекту Андрій Кремський. – Багаторічна експлуатація індивідуального теплового пункту довела, що сучасне обладнання цього типу, на відміну від інших неавтоматизованих процесів, дозволяє економити до 30% теплової енергії. Хоча встановлення ІТП – справа затратна, проте в майбутньому дозволить економити значні кошти, які можна буде спрямовувати на інші потреби з благоустрою будинку».


Загалом сьогодні в Луцьку вже зареєстровано та ефективно діє понад 300 ОСББ, з них 105 – за підтримки Фонду. Проект «Сприяння розвитку ОСББ» передбачає пакет підтримки для новостворених об’єднань. Зокрема, пов­ну інформаційну та юридичну підтримку і на етапі створення об’єднання, і в процесі господарювання, компенсацію витрат на реєстрацію, участь у школі лідера ОСББ (тренінги, круглі столи та зустрічі з експертами в цій галузі), співфінансування питань ОСББ, які спрямовані на поліпшення стану житлових будинків та прибудинкових територій.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus