USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Зелений туризм на Волині: Україна має шанс повторити досвід Польщі

2 Жовтня 2015 11:11
Ще 20 років тому у наших західних сусідів спостерігалась криза в туристичній сфері, як і зараз в Україні, що стало потужним поштовхом для розвитку внутрішнього туризму. Експерти переконують – вдало використавши досвід Польщі, можна досягти таких же результатів і у нас. Тим паче, що люди самі активно цікавляться цією темою: у турфірм, які працюють у сфері «зеленого» туризму, цього року був справжній аншлаг по кількості клієнтів.

Піонером у цій сфері в Україні став проект «Створення інформаційного комплексу у сфері транскордонного екологічного туризму у Єврорегіоні Буг» в рамках Програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна на 2007-2013 роки, що фінансується за рахунок коштів Європейського Союзу. Реалізовує його на Волині ГО «Клуб екологічного туризму», при чому досить успішно. Представники громадської організації кажуть, що вже мають чимало напрацювань у цій сфері, а також можуть продемонструвати перші результати роботи.

Що являє собою туристичний бренд «Полісся»

Координатор проекту Катерина Шкльода каже, що перед собою учасники проекту поставили дві конкретні цілі: поліпшення якості і кількості туристичних послуг, туристичної інформації про туристичні об'єкти, туристичної безпеки і наявності унікальних природних ландшафтів Полісся та створення позитивного туристичного іміджу території Полісся на міжнародному туристичному ринку шляхом просування міжнародного екотуристичного бренду «Полісся».
Головна мета роботи проекту – це покращення привабливості поліського краю в Україні, Польщі та Білорусі. Партнерами в Польщі є Люблінська регіональна туристична організація. Це – потужна інституція, яка співпрацює з воєводством та навіть брала участь в розробці логотипу Любліна. В Білорусі це Брестський обласний агропромисловий союз. Потужна організація, яка об’єднала тих, хто може бути задіяним в екологічному туризмі.

Історія проекту розпочалась далекого 2008 року – саме тоді стартувала робота над пілотним варіантом по волинській області. Ще тоді були продумані перші 7 туристичних маршрутів, проте існували вони лише на папері. Зокрема, це розташовані на території природно-національних парків піші, велосипедні і каякові шляхи, які ще не були апробовані. А тому коли постало питання подальшої роботи, організатори проекту вирішили закінчити розпочате та закріпити теорію – практикою. Відтак, один із маршрутів вдалось нарешті апробувати. Планували такий велотур близько двох років, довго погоджуючи його між партнерами, і паралельно думаючи, як його краще організувати. Зрештою, у вересні цього року, він таки відбувся. До слова, апробувати його, серед інших, викликався і журналіст видання Іван Савич.
Три країни та близько 330 кілометрів пробігу охопив міжнародний велотур, учасники якого з Білорусі вирушили до Польщі, звідти – в Україну та знову повернулися на точку старту. До слова, маршрут складений таким чином, що не залишає байдужим тих, хто вже давно практикує велотуризм, а також не є складним для подолання новачкам.

Читати ще: Три країни за 6 днів: волиняни повернулися з велотуру

«Green-туризму» на Волині – бути

Катерина Шкльода каже, що організатори досить довго моніторили питання актуальності «зеленого» туризму, і як виявилось, у нього є перспективи розвитку на Волині:

«Ситуація в країні з нестабільністю валюти дещо стримала туристів від поїздок закордон. Багато хто задумався над тим, де провести відпустку: адже пляжний відпочинок - далеко не для всіх. З анексією Криму, в Одесі утворився справжній «мурашник». А тому люди почали шукати альтернативу. Виявилось, що і в нас на Волині є що відвідати і побачити»

Пані Катерина розповідає, що у турфірм, які надають послуги у сфері «зеленого» туризму, цього року був справжній аншлаг. І це не лише поодинокі ентузіасти чи любителі природи. Зокрема, активно пропагують так звані «green-тури» і великі корпорації. Адже такий активний відпочинок для своїх працівників є свого роду тімбілдінгом і покращує стосунки в колективі.
Польські колеги, які допомагають реалізовувати проект щодо популяризації туристичної привабливості Полісся розповідають, що у них ще якихось 20 років тому було так само, як зараз в Україні. Люди все менше виявляли бажання кудись їхати, проте з кожним роком все більше і більше користувався попитом туризм внутрішній, по своїй країні. Це і стало потужним поштовхом для розвитку туристичної інфраструктури в країні:

«Партнери з Польщі спостерігають приплив туристів в геометричній прогресії. Люди все частіше виявляють бажання відвідати якесь місце, поїхавши туди велосипедом. Або попливши байдаркою. Окрім того, в них покращується якість інфраструктури, в тому числі за сприяння Європейського союзу. Адже це дуже затратно по фінансах і довго окупляється».

Нещодавно в рамках проекту відбувся так званий стаді-тур, у ході якого учасників, зі слів пані Катерини, вразила пішохідна доріжка по території національного парку на болотах. Вона являє собою дерев’яну кладку метрової ширини, загальною протяжністю більше 10 кілометрів.

«Це дуже цікава мандрівка, тому що пояснювати на книжках про окремі види рослин або тварин - це одне, а побачити на власні очі – це зовсім інше. Там дійсно дуже гарно і в такі місця хочеться повертатися знову і знову», - ділиться враженнями інша учасниця навчального туру Олександра Гусар.
Зарубіжний досвід сусідів і фінансова сторона питання

Пані Катерина каже, що досить показовим є і проект наших сусідів під назвою «Грін вело». В його рамках з нуля побудували більше 2000 кілометрів велосипедних доріжок: від кордону з Білоруссю до самої Німеччини. Також таких доріжок чимало і в містах, як і маршрутів по національних парках.
«Якщо десь є озеро, то навколо нього має бути велосипедна доріжка, а також пункт прокату, де можна взяти в оренду велосипед», - пояснює пані Катерина.
Якщо проїхатись Польщею та звернути увагу, то виявиться, що чи не кожен екологічний чи соціальний проект тут реалізований за кошти Європейського союзу. А якщо ґрунтовно підходити до реалізації важливих ідей, то таку практику може повторити і Україна. Катерина Шкльода пов’язує це з тим, що рівень життя в Україні та в Європі дещо відрізняється. А тому аби українці були асоційовані з ЄС, «унія» допомагає дофінансувати ті сфери і галузі діяльності держави, які не є самоокупними – в тому числі і екологічний туризм.

Зі слів пані Катерини, без втручання Європейського союзу проекту з популяризації туристичної привабливості Полісся не було б взагалі. Адже на 90% він фінансується з коштів ЄС. Лише на перший погляд може здатись, що організувати хоча б якусь туристичну інфраструктуру в регіоні не вартує великих коштів. На практиці ж виявляється, що навіть маркування маршруту «влітає» у копійку.

Нині ж учасники проекту створюють інформаційний комплекс для того, аби популяризувати зелений туризм на Волині. Це досить складний та тривалий процес, адже, зі слів експертів, лише маркуванням маршруту туриста не привабиш. Відтак, тут працюють над створенням центрів інформаційних послуг у національних парках. Тут можна отримати всю потрібну інформацію, взяти в оренду туристичне спорядження тощо.
У команди ентузіастів амбітні плани і нині тут кипить робота. Триває процес розробки буклетів і туристичних карт. Також планується запуск тримовного сайту, з допомогою якого будуть популяризувати туристичні маршрути, а також «мінятися» туристами.

«Всім сторонам цікавий такий «обмін». Українці їдуть за кордон за комфортом і новими враженнями, а іноземців дуже приваблюють наші ціни. Здавалось би, їхати з тієї ж Польщі недалеко, проте відпочинок у нас обійдеться в разів 5 дешевше, ніж у них на батьківщині», - пояснює пані Катерина.

Також експерти розробляють транскордонний бренд Полісся, який будуть популяризувати на території всього Євросоюзу – така можливість дійсно є, завдяки зв’язкам іноземних партнерів проекту. Свої напрацювання представники ГО «Клуб екологічного туризму» хочуть включити в стратегію розвитку регіону «Волинь-2020».

«Будемо брати участь у туристичних виставках в Україні, Польщі і Білорусі. Пропонуватимемо туристичні продукти запрошувати на Волинь. Сподіваємось, що робота не пройде даремно», - резюмує Катерина Шкльода.

Іван САВИЧ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Мирослав Показати IP 5 Жовтня 2015 22:16
То суперські

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus