USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

«У кожного своя передова». Катерина Шкльода – про благодійний фронт Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом»

19 Березня 2022 08:00
Поки відважні українські воїни на передовій знищують окупантів, у тилу самовіддано й не покладаючи рук працюють тисячі небайдужих.

Десятки вантажівок з гуманітарною допомогою у гарячі точки відправили із Луцька завдяки зусиллям Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом», активістів партії «ЗА Майбутнє» та волонтерів.

Робота не зупиняється ні на мить, констатує голова правління Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» Катерина Шкльода, яка певна, що українцям до снаги пережити навіть такі доленосні випробування. Головне – стояти пліч-о-пліч до останнього.

З чого почалась війна для тебе особисто?

Я спала, почула приглушений вибух і про найгірше навіть спершу не подумала. Однак за кілька хвилин зателефонували рідні, і я почула страшні слова – почалася війна.

Відверто кажучи, мені одразу почали всі дзвонити й казати, мовляв, збирайся, треба негайно звідси їхати, втікати закордон, рятуватись від цього лиха.

Я відкрила шафу, сіла і почала думати: а що ж брати, куди їхати і чому я взагалі повинна кудись їхати зі свого дому? У Луцьку все моє життя, тут мої рідні й близькі, тут мій світ. І хай куди б ти не подався, ти будеш там чужий, все твоє лишиться вдома. Тому вирішила для себе: немає сенсу кудись втікати, треба опанувати страх і стати до боротьби, треба бути корисною своїй державі.

Як і всі навколо, я була шокована і не могла оговтатись від усвідомлення, що мою країну сколихнула війна, від тієї тривоги, яка запанувала навколо. У перший день багато читала, слухала аналітиків, але тоді ніхто не міг спрогнозувати, наскільки швидкою і цинічною стане ця війна, яка, на жаль, триває і болить кожному з нас.

Та опанувавши себе, склала тривожну валізку і взялась до роботи. Благо, саме робота дала сили і змогла приглушити страх і тривогу.

Як Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом» відреагував на початок війни і куди найперше спрямував зусилля? Адже Ігор Палиця, як і більшість політиків та навіть аналітиків, до останнього вважав, що для нападу на Україну в Росії має бути серйозний привід. Та, на жаль…

Довелося блискавично й одномоментно ухвалювати дуже багато направду важливих рішень. Треба було щохвилинно тримати руку на пульсі, адже ніхто не міг передбачити розвитку подій, навіть світова спільнота.

Тому ми одразу почали налагоджувати чіткі комунікаційні зв’язки по всій Україні, аби максимально оперативно бути в курсі того, що відбувається і де першочергово потрібна наша поміч. І відразу почали напрацьовувати логістичні шляхи, виходити на наших закордонних партнерів й пропрацьовувати різні схеми допомоги людям, найперше щодо евакуації з найнебезпечніших точок, а також взялися за збір гуманітарної допомоги і з-за кордону, і на місці.
Таким чином ми створили кілька логістичних центрів у різних регіонах України: південь, схід, Київщина. Відтак Фонд взявся за закупівлю продуктів харчування й речей першої необхідності.

Читати ще: «Нас там чекають…» Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом» щоденно відправляє в гарячі точки гуманітарну допомогу

Одначе треба зауважити, що в перші кілька днів Фонд «Тільки разом» та Ігор Палиця особисто займалися в основному забезпеченням військових, нашої оборони. Йдеться про тактичні речі для військовослужбовців, розповідати про які не на часі. Тобто першочерговим завданням було забезпечення ЗСУ, нашої тероборони.

А вже коли окупанти почали оточувати міста й стало зрозуміло, що чимало населених пунктів позбавлені логістичних шляхів, Фонд сконцентрувався на гуманітарній допомозі мирному населенню.

Ми не розповідаємо про те, у які міста відправляємо допомогу, де базуються наші логістичні центри, про людей, які на місцях передають цю допомогу мирними жителям і військовим. Певна річ, такі дані можуть бути використані проти них і проти нас усіх.

Та, на жаль, не всі це розуміють, і у перші дні війни знайшлися скептики, які запитували, мовляв, куди ж зник Фонд, де Ігор Петрович, чому не захищає Україну з автоматом у руках і подібне.

Ігор Петрович в Україні, він говорив це особисто. Ми на постійному зв’язку. З перших днів війни він принципово заявив, що не буде виходити в ефіри, давати інтерв’ю. Адже нині, на його думку, усі повинні згуртуватися навколо Президента Володимира Зеленського. Про політику зараз треба забути.

Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом» виділив 30 млн грн на гуманітарну допомогу. Ігор Палиця особисто дуже багато допомагає військовим і цивільним. Він робить те, що належить робити людині з його ресурсами та впливами. Та розповідати про це зараз не годиться.

Прикро, та не всі усвідомлюють, що державні діячі такого рівня, як Ігор Палиця – це ще одна мішень для ворога. Тому не слід апелювати до політиків, народних депутатів, аби ті хапалися за зброю. Адже у кожного свій фронт, у кожного своя передова.

Фонд «Тільки разом» – це не лише Ігор Палиця та його благодійна місія. У критичній ситуації Фонд обєднав зусилля й з усіма осередками партії «ЗА Майбутнє», яку очолює Ігор Петрович. І хоч нині справді не час для політики, ця співпраця, схоже, суттєво підсилює результат.

Безумовно, нині не час для політичних амбіцій, й усі адекватні люди це розуміють. Тому фотографуватися із бронежилетом у гарячій точці – це точно не про Ігоря Палицю.

Нині наше завдання – допомогти, врятувати, вижити врешті-решт. Кожен народний депутат із парламентської групи політичної сили «ЗА Майбутнє» активно включився у волонтерську роботу, у кожного свій фронт і свої завдання. Активно працюють мажоритарники на місцях.

Чимало наших депутатів опікуються, власне, гарячими точками. Сполучення зі сходом країни зараз майже обрізане, тому є брак багатьох товарів. Ми допомагаємо із пошуком необхідного і організовуємо доставку вантажів.

Активно працюють і депутати обласних, міських, районних, сільських громад. Дуже чітко працює Жіночий рух «ЗА Майбутнє», особливо у напрямку допомоги цивільному населенню.

За ці дні довелося познайомитися з багатьма партійцями, з якими вирішуємо десятки задач. Хочеться з усіма цими людьми зустрітися після перемоги і просто обійнятися й подякувати за все, з сумом і полегкістю згадавши ті часи, які нас об’єднали.

Як показав себе бізнес у ці дні?

У перший тиждень війни майже всі виробництва у Луцьку, який направду налякали перші вибухи, позакривалися. Саме тому свою публічну діяльність під час війни Фонд почав із заклику до підприємців зголошуватися до нас, якщо вони мають в наявності або можуть виготовити у великих кількостях товари першої необхідності. Ми дали меседж, що готові купувати усі ці речі, а людям натомість слід виходити на роботу, відновлювати виробництво, знову запускати бізнес, аби забезпечити найнеобхіднішим ту частину України, яка найбільше страждає від воєнних дій.
Наш заклик і досі актуальний. Західна Україна, яка нині менше потерпає від війни, має стати надійним тилом для всієї держави: і економічним, і фінансовим, і продовольчим, і виробничим. Адже ворог унеможливив роботу бізнесу в тих регіонах, де нині триває реальна війна.

Нині часто можна зустріти інформацію про те, що деякі підприємці не гребують подвоювати ціни. Доводилося мати справу з такими ділками?

Ми брали комерційні пропозиції різних постачальників і, порівнюючи ціни, бачили, хто прагне нажитися. На жаль, випадки непоодинокі.

Звісно, тут не йдеться про тих підприємців, які вимушені піднімати вартість товарів через здорожчання палива, а відтак і доставки. Але піднімати ціни на рівному місці – це як мінімум не патріотично.

Недобросовісно про себе заявила, наприклад, компанія «Волиньфарм»: коли шукали підгузки і дитяче харчування, то їхня пропозиція була найдорожчою з-поміж усіх, які ми розглядали.

Однак не все так погано. Трапляються підприємці, які роблять гарні знижки, віддають частину товару безкоштовно, надають окремі послуги безплатно тощо. Так само і з перевізниками: є такі, які виставляють звичну комерційну ціну включно зі своїм заробітком, а є такі, які беруть гроші лише за пальне.
Це і є патріотизм та соціальна відповідальність бізнесу. Також це свідчення того, що Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» довіряють.

Наразі ми вже напрацювали базу тих постачальників, з якими у нас налагодилася конструктивна співпраця, які ставлять адекватні ціни, які входять у становище. І з одного боку з цим стає вже дещо легше, а з іншого боку всі розуміють, що ціни будуть підвищуватися, цього не уникнути.

За яким принципом формуються гуманітарні вантажі для цивільного населення? Які речі найпотрібніші?

Ми співпрацюємо з багатьма волонтерськими базами в Луцьку. Дуже багато гуманітарної допомоги передають з-за кордону: чимало теплих речей, вони нині дуже необхідні, є і підгузки, і засоби особистої гігієни, і побутова хімія. Але є такі продукти, яких не передаси у дуже великій кількості, проте вони вкрай необхідні. Це елементарні крупи, які швидко готуються, готові тушонки і м’ясні вироби.
Читати ще: В тилу всі згуртовано працюють: Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом» об'єднує зусилля з волонтерами

Власне, Фонд в першу чергу взявся купувати саме ті продукти харчування, які швидко готуються й не потребують цілої кухні, які довго не псуються. Потому ми почали шукати постачальників дитячого харчування, бо навіть у тих українських містах, куди ворог не зайшов, вже нині є дефіцит таких товарів. Запаси у місцевих постачальників вичерпані, а звичні шляхи доставки таких товарів війна перекрила.
Ми не скуповуємо хаотично увесь потенційно потрібний товар. Завдяки налагодженій комунікації з регіонами та співпраці з волонтерськими штабами ми аналізуємо нагальні потреби й робимо основний акцент на найнеобхіднішому.
По гуманітарній допомозі цивільному населенню ми тісно співпрацюємо із Єдиним комунікаційним центром для допомоги волонтерам, біженцям і переселенцям, що діє у Луцьку. Також у нас налагоджена ефективна співпраця із благодійним фондом «Турбота про», який так само дуже дієво допомагає із формуванням гуманітарних вантажів, зокрема споряджають одягом для військових, тактичними засобами, аптечками тощо.
Чи реально підрахувати ту кількість гуманітарної допомоги, яку Фонд «Тільки разом» уже спрямував у гарячі точки?

Якщо брати у грошовому еквіваленті, то Фонд витратив близько 10 млн грн виключно на продукти харчування і товари першої необхідності.

Але оскільки ми працюємо з різними волонтерськими базами, то завдяки ним до сформованих нами гуманітарних вантажів, додаються й ті речі, які надходять в Україну з-за кордону: каремати, матраци, покривала, теплі речі, засоби особистої гігієни тощо.

Загалом спільно із волонтерами, з якими ми співпрацюємо, ми відправило більше двох десятків 20-тонних фур, а також десятки 3-тонних і 5-тонних мікроавтобусів.
До слова, дуже непросто знаходити тих сміливців, які готові перевозити вантажі, адже ситуація постійно загострюється й їхати у гарячі точки – це реальний ризик. Ніхто не знає, з якої сторони може прилетіти небезпека у вигляді літаків, ракет, обстрілів. Тому ми дуже дякуємо тим водіям, які розуміють ситуацію і готові ризикувати своїм життям і здоров’ям, йти на поміч іншим, доставляючи у гарячі точки життєво необхідні речі своїм співвітчизникам. Ці люди – такі ж герої, як і ті, хто обороняють нашу державу на фронті.
За можливості ми закуповуємо і квадрокоптери, і низку тактичних засобів, відеокамери, мобільні телефони, павербанки для наших оборонців. Нещодавно передали військовим коптерів на мільйон гривень.
Читати ще: Наданий Ігорем Палицею транспорт допомагає евакуйовувати людей з гарячих точок

Як розповідав очільник партії «ЗА Майбутнє» на Київщині, депутат Київської обласної ради Ярослав Москаленко, завдяки наданим Ігорем Палицею спеціалізованим броньованим автомобілям вдається рятувати сотні людей, вивозячи їх навіть під обстрілами, евакуйовувати із гарячих точок навіть немовлят.
Читати ще: Порятунок для тисяч людей. Київщина вдячна за поміч Ігорю Палиці і його Фонду

Днями ми передали на передову 72-й ОМБр повнопривідний позашляховик Mitsubishi L200, який обійшовся у 875 тис. грн. Такі автівки зараз дуже потрібні військовим.
Фонд нині зосереджує свою роботу тільки на допомозі тим регіонам, які опинилися на межі гуманітарної кризи?

Благо, у нас в області немає таких критичних потреб, до яких Фонду зараз треба долучатися, тому ми сконцентрували свою увагу тільки на гарячих точках.

Дуже гарно спрацювала Луцька міська рада, яка, крім всього того, що робить на місці, відправляє багатотонні вантажі тим містам, які цього потребують. Величезну небайдужість проявили лучани. Евакуйовані до Луцька люди мають куди звернутись по допомогу.
Та ми розуміємо, що можливості людей обмежені, ресурси рано чи пізно будуть вичерпані. Тому не виключаємо того, що невдовзі доведеться допомагати і вимушеним переселенцям. Наразі діємо по ситуації.

Міркуємо над облаштуванням центрів харчування для вимушених переселенців у Луцьку, куди вони могли би прийти й отримати повноцінний комплексний обід.
Як можна нині допомогти Фонду «Тільки разом»? І чи потрібна вам така допомога?

Натепер у нас вже налагоджені усі процеси. Звісно, щодня постають нові виклики, але ми даємо раду.

Зараз найкраща поміч полягає в тому, щоб люди виходили на свої робочі місця і хоча б якось підтримували економіку нашої країни, нашого регіону. Щоби виробництва не зупинялися, працювали на повну потужність, щоби бізнес сплачував податки і виробляв ті необхідні продукти харчування, матеріали, сировину, надавав послуги, які потрібні населенню.

А от ті люди, які постраждали від війни, найперше мають подбати про себе і про своїх близьких. Треба максимально опанувати себе і скласти план дій надалі. Бо хай як важко нам буде, ми мусимо все здолати.

Нині кожен може допомогти: хтось просто сумлінно виконує свою роботу, хтось волонтерить, хтось протистоїть ворогу інформаційно, хтось жертвує кошти на благодійність, поки наші захисники і захисниці боронять рідну землю зі зброєю в руках. У кожного своя передова. Ми сильні, нас багато і ми неодмінно переможемо.

Ірина КАЧАН
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus