USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Японські авто в Україні стануть дефіцитом

12 Квітня 2011 17:38
Дефіцит японських автомобілів в Україні прогнозують через 2-2,5 місяця, а запчастин до них в українських дилерів вистарчить ще на півроку.
Їх собівартість зросте як мінімум на 10 %. Про це в заявив генеральний директор Всеукраїнської асоціації автоімпортерів і дилерів Олег Назаренко, - пише Український тиждень.
«При такому рівні продаж японських авто, який спостерігається впродовж січня-березня, запасів автодилерів в Україні вистарчить на 2-2,5 місяці залежно від компанії і бренду. Поставки «чисто» японських авто, звичайно, зменшаться, а тих, які частково комплектують в Японії, вистарчить на довше», – зазначив він.
За словами експерта, більшість автомобілів марки «Toyota» збирають в Японії, крім «Toyota Yaris» (в Франції).
«Lexus» і «Mazda» – повністю в Японії, «Mitsubishi» – в Японії за вийнятком «Mitsubishi Colt» (в Нідерландах) та «Mitsubishi L-200» (в Тайланді). «Honda» – в Туреччині, Великобританії, менше в Японії, «Suzuki» – майже весь в Угорщині,«Nissan» також в Європі.
«Проблем із запчастинами до японських авто буде ще менше. Компанії мають запаси як мінімум на півроку. Це пов’язано з тим, що, як правило, завод вимагає, щоб дилер викупив ці запчастини. Втім, більше проблем виникне з комплектуючими для автомобілів. Наприклад, 21 березня було зупинення завод «Opel» в Сарагозі в Іспанії, тому що не було поставки мікрочіпів з Японії. Зрозуміло, що на виробництво таких автомобілів, як «ЛАЗ» чи «Лада», в яких взагалі електроніки нема, японські проблеми ніяк не вплинуть», – додав Назаренко.
Проблеми виникли і в компанії «General Motors» і «Ford». Вони оголосили своїм дилерам, що не приймають замовлення на автомобілі чорного і червоного кольору через відсутність певного компоненту фарби, який виробляється тільки в Японії.
«Існує ще одна проблема – собівартість автомобілів підвищиться щонайменше на 10%, оскільки Японія до трагедії була на 2 місці по виробництву сталі. Зараз зупинені не тільки заводи з виготовлення авто, а й сталеварні заводи також. Ціна енергоносіїв після закриття половини АЕС в Японії також буде вища. Це не означає, що всі японські заводи піднімуть ціну. Хтось може певний час працювати на нульовій рентабельності, адже після підвищення ціни їм важко буде конкурувати з іншими країнами-виробниками. Все залежить від маркетингової політики заводу», – стверджує Назаренко.
Проте українські покупці добре розуміють, що японські автомобілі можуть стати дефіцитними або дорожчими, тому попит на них значно зріс.
«Нещодавно до мене дзвонив поважний політик з проханням знайти «Toyota Prado» «трилітрову». Вона була єдина в Україні. Тобто всі розуміють, що зі зруйнованої країни навіть вивезти авто коштуватиме дорожче, а тому поспішають купити японський автомобіль», – наголосив фахівець.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus