USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.15 39.45
  • PLN 9.71 9.93

Вартість міжміських перевезень на Волині подорожчала на 20%

23 Грудня 2016 08:36
Вартість міжміських перевезень здорожчала впродовж останніх двох тижнів на 15%-20%. Втім, не уникнути й подальшого збільшення вартості квитків. Перевізники кажуь, це зокрема пов'язано зі зростанням мінімальної зарплати, що вплине на формування тарифу.

Зарплата у 3200 - в планах, а проїзд вже подорожчав

Із цього приводу начальниця відділу пасажирських перевезень департаменту інфраструктури і туризму Волинської ОДА Наталія Остапкович в коментарі волинським ЗМІ розповіла, що подорожчання відбувається, бо Кабінет Міністрів України скасував для обласним адміністрацій систему регулювання цін. Як наслідок, перевізники можуть самовільно встановлювати ціну, готуючи економічне обгрунтування.

«Своєю постановою у травні 2015 року Кабмін скасував регулювання тарифів на перевезення. Тепер підприємці самі встановлюють ціну, розробляючи та обгрунтовуючи економічний розрахунок. Головним обгрунтуванням збільшення ціни за проїзд є мінімалка у 3200, яку планують запровадити з 1 січня», - розповіла «Конкуренту» Остапкович.

Нагадаємо, що Верховна Рада прийняла законопроект №5130, який необхідний для затвердження державного бюджету на 2017 рік. Його підтримали 227 депутатів. Відповідно до нього, з 1 січня мінімальна зарплата в країні не зможе бути нижчою 3 200 гривень. Втім, волиняни отримуватимуть значно менше ,ніж декларують чиновники, а підприємці платитимуть вищі податки.

Високопосадовці неодноразово наголошували, що підвищення мінімальної зарплати не потягне за собою збільшення цін, однак, на практиці виходить зовсім інше. Вартість перевезень на міжміських маршрутах вже збільшилась. До слова, також піднімати ціну на квиток хочуть і міські маршрутчики. Зокрема в Луцьку перевізники уже ставлять умову: або проїзд 5 гривень, або страйк.

Що кажуть перевізники

Підвищення зарплати призведе до збільшення видатків на зарплати у півтора рази, розповідають перевізники. Зауважимо, що старий тариф за проїзд (до подорожчання) сформований згідно з розрахунку 35 копійок за один пасажиро-кілометр. У нові ціни на квитки закладають розрахунок 42-55 копійок. А з нового року тариф може базуватися на розрахунку 63 копійки за один пасажиро-кілометр.

«Із нового року зарплата збільшиться у 1,5 рази, а в нас працює понад 60 людей. Безперечно, це вплине на формування тарифу. Окрім цього, піднялися ціни на запчастини до машин, на шини - все купуємо в євро. У нас старий розрахунок тарифу - 35 копійок за один пасажиро-кілометр, а ми зараз готуємо нові розрахунки – 63 копійки. Це з урахуванням прибутку 10%, аби мати кошти на інвестиційну складову», - пояснює представник приватного підприємця-перевізника Олега Хайчевського пані Ірина.

Підвищення цін - тільки початок

На Волині вже близько 20 міжміських перевізників здійснили перерахунок тарифу й беруть з клієнтів вищу плату за проїзд. Зі слів заступника голови правління ПрАТ «Волинське обласне підприємство автобусних станцій» Раїси Модринської, вони співпрацюють з двома сотнями перевізників, які починають брати приклад із колег.

«Перевізники поступово піднімають тарифи у межах 15%-20%. Така ситуація почалася два тижні тому, вони один за одним це роблять. Тариф вільний, можуть самі піднімати ціну, без узгодження з облдержадміністрацією, бо такі зміни затвердили торік у Кабміні. Раніше, згідно з розрахунками тарифу, один пасажиро-кілометр був 42 копійки, тепер же виставляють – 47 копійок чи ще більше, навіть є такі, які дають розрахунок на 55 копійок. Звісно, занадто великі ціни не будуть встановлювати, бо хто ж тоді буде їздити?! Але подорожчання відбувається. Загалом, автостанції співпрацюють з 230 перевізниками», - інформує читачів Інформаційного агентства Волинські Новини Модринська.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Митьитьььббссс Показати IP 23 Грудня 2016 10:25
Ну канешно,якщо піднімають зарплату то обов'язково потрібною підняти ціни на все!!!!!!!жах
Анонім Показати IP 23 Грудня 2016 11:36
перевізники продовжують розказувати баєчки про свою неприбутковість. при цьому поставити касові апарати відмовляються. держава ж потурає цьому, маючи, очевидно , свій інтерес
999 Показати IP 23 Грудня 2016 11:45
А все від жлобства перевізників, тупості місцевого начальства та байдужості народу.
kek Показати IP 23 Грудня 2016 12:36
касові апарати слабо? я не думаю що вони коштують мільйони. я взагалі офігіваю з нашої влади, як можна щось піднімати, якщо ви не бачите кількість людей які їздять. (маршрутки також привіт) позиція влади має бути така, "одним автобусом в місяць їздять мільйон людей, якщо хочете це заперечети, давайте інформацію по квитках". але такого ніколи не буде, бо вони 100% з того карману кормляться. слуги народу, ага, в дупі вони бачили людей і базову логіку.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus