USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Консула, який збив насмерть волинянку, не покарають

14 Квітня 2015 19:00
Польського консула, який збив волинянку на смерть, винним не вважають. У лютому 2015 року районна прокуратура Варшави Мокотув винесла постанову про закриття кримінальної справи щодо громадянина Польщі Єжи Юзефа Зімни, за чиєї участі сталася смертельна ДТП на території Волині.

Давню справу закрили

Нагадаємо, 26 серпня 2012 року поблизу селища Голоби трапилася дорожньо-транспортна пригода за участю одного з консулів Генерального консульства Республіки Польща у Луцьку та велосипедистки. Іноземець на особистому автомобілі допустив наїзд на водія малого транспортного засобу, жінку 1985 року народження.

За кермом автомобіля Тойота RAV-4 перебував консул візового відділу Генерального консульства Республіки Польща у Луцьку Єжи Юзеф Зімни. Під колеса автомобіля потрапила 27-річна мешканка Ковельського району Анастасія Байда. Удар був такої сили, що від старенького велосипеда відлетіло переднє колесо.

Внаслідок зіткнення жінка отримала відкриту черепно-мозкову травму, перелом тазу, травми рук та ніг. У стані клінічної смерті її оперативно доставили машиною «швидкої» в реанімаційне відділення Ковельської центральної районної лікарні.

Від отриманих травм жінка померла, не приходячи до тями 4 вересня 2012 року, залишивши напівсиротами двох своїх малолітніх синів.

Слідче управлінням обласної міліції порушило кримінальну справу згідно з частиною 2 статті 286 Кримінального кодексу України - порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами.

Як повідомляло Інформаційне агентство Волинські Новини, справу передали до Польщі. І з тих пір рідні фактично не знали про долю розслідування і судових засідань. Однак вони до останнього сподівалися на справедливість.

ЧИТАТИ ЩЕ: ЧИ ЗАСУДЯТЬ КОНСУЛА, ЯКИЙ НАСМЕРТЬ ЗБИВ ВОЛИНЯНКУ?

Та нещодавно родина загиблої Анастасії отримала постанову районної прокуратури Варшава-Мокотув про закриття кримінальної справи. Як випливає з обґрунтування, на думку польських експертів, причиною дорожньо-транспортної пригоди стало порушення правил дорожнього руху загиблою. А ймовірне перевищення дозволеної швидкості автомобілем консула не є причиною смертельної аварії.

Свідчення польських експертів

Власне, у надісланих документах йдеться про те, що кримінальну справу в Польщі порушили 12 грудня 2012 року на підставі надісланих українською стороною матеріалів. Згідно з матеріалами справи, Єжи Юзеф Зімни рухався трасою М19 з боку Ковеля в напрямку Луцька.
В справі є свідчення, що Анастасія Байда їхала на кладовище, яке розташоване за Голобами в напрямку Ковеля. Себто, жінка рухалася «проти течії» правою частиною смуги руху.
До слова, у довідці, наданій УМВС області страховикам, йдеться, що причиною ДТП є перевищення швидкості автомобіля, за кермом якого був громадянин Польщі.

«Водій Єжи Юзеф Зімни … порушив вимоги пункту 12.3 Правил дорожнього руху України, а саме з моменту виникнення небезпеки для руху не вжив заходів для зменшення швидкості аж до зупинки транспортного засобу, всупереч пункту 31.1.2 Правил… перетнув широку суцільну лінію дорожньої розмітки, яка позначає край проїжджої частини, виїхав на праве по ходу свого руху узбіччя, де допустив наїзд на велосипедистку, яка рухалася в напрямку Ковеля», - повідомляли українські криміналісти.
версія українців
версія українців
Районна прокуратура Варшава-Мокотув залучила експерта Криміналістичної лабораторії комендатури столичної поліції. Він повідомив у висновку, що зіткнення мало лобовий характер. А під час відтворення експерти виключили можливість зіткнення на узбіччі. Відтак, згідно з висновками, ДТП сталася на проїжджій частині.
версія поляків
версія поляків
Однак, дані відтворення свідчать про те, що автомобіль рухався зі швидкістю близько 112 кілометрів за годину.

Проте в подальших висновках експерт стверджує, що безпосередньою причиною автопригоди стала неправильна поведінка велосипедистки, яка з’їхала з узбіччя на проїжджу частину.

Сам же Єжи Юзеф Зімни свідчив, що на трасі буда висока інтенсивність руху, а відтак, він не міг перевищити швидкість. Крім того, перед його автівкою їхала вантажівка. З огляду на погану якість дороги він їхав близько від правого краю дороги за вантажівкою, зберігаючи дистанцію. Раптово він побачив постать, яка їхала на зустріч дуже близько від краю дороги.
Зі слів поляка, велосипедистка похитувалася і перехилялася у бік середини проїжджої частини, ймовірно в результаті того, що попереду їхала вантажівка. Щоб уникнути зіткнення, він виконав дуже різкий поворот праворуч, велосипед був збитий лівим боком авто і велосипедистку відкинуло на асфальт.
Власне, справу вже раз закривали, однак, згодом суд цю постанову скасував. На підставі скарги уповноваженого, який представляв права постраждалого (родичів Анастасії Байди), призначили нового експерта, який також переконував, що причиною ДТП стала неправильна поведінка загиблої волинянки.

Згідно з висновками другого експерта, точно визначити швидкість автомобіля на момент ДТП не можна. Однак, на думку експертів, якби автомобіль навіть не перевищував швидкість, то найімовірніше зіткнення все одно відбулося б, а наслідок зіткнення був би схожий. Експерти мотивують, що різниця в 11-23 кілометри була б несуттєвою для збільшення тяжкості ушкоджень, та не мало б впливу на ефективність маневрів.

Українцям поляки віри не ймуть

«Дісталося» від польських експертів і українським криміналістам. Оскільки на думку поляків, автомобіль наїхав на велосипедистку на проїжджій частині, а не на узбіччі, як стверджували українці. А дії криміналістів на місці ДТП, вважають поляки, проведені непрофесійно.

Так, польські експерти вважають, що українці не виявили слід, який залишило переднє колесо велосипеда, не задокументовано слідів переміщення автомобіля під час перевертання на бік і дах, не задокументовано місце початку обертання автомобіля. А фотографії не дозволяють оцінити, чи виявлений слід на узбіччі – це слід гальмування чи слід руху. А у зв’язку з тим, що минуло чимало часу, сліди вже віднайти неможливо. Тому підстав для заміни кінцевих висновків немає.

Зауважимо, українські правоохоронці в документах запевняли, що передали матеріали польській стороні, оскільки «всі можливі слідчі дії по цій кримінальній справі на території України виконали в повному обсязі». Власне, висновки поляків і українців у цьому питанні разюче відрізняються, однак, ані постраждалих, ані українських криміналістів ніхто не заслуховував.

Отже, згідно з висновками експертів Республіки Польща, причиною ДТП стало не те, що Єжи Юзеф Зімни перевищив швидкість, а дії велосипедиста.

Відтак, польська прокуратура закрила справу, посилаючись на судову практику Верховного суду. Польські правоохоронці опиралися на наступний висновок: якщо між порушенням правил безпеки руху і дорожньо-транспортною пригодою немає причинного зв’язку, то порушник правил не винен.
Родина загиблої волинянка шокована «європейськими цінностями»

Те, що експерти не спиралися на висновки українських колег надзвичайно обурює родичів загиблої Анастасії. Сестра покійної Олеся Федоренко (Байда) каже, що родичі вже втратили надію добитися справедливості. І додає: польські експерти зробили з її сестри «камікадзе». А експертиза, яка здійснювалася вдруге, проводилася заочно. Окрім того, до уваги не взяли висновки українських експертів з місця події.

«Вони жодним чином не спиралися на слідчі дії та українську експертизу, де вказано, що Зімни з’їхав на узбіччя», - каже Олеся Федоренко.

До слова, очевидці тієї аварії розповідали, що на місці ДТП влітку 2012 року нібито побував і Генеральний консул Республіки Польща у Луцьку Марек Мартінек. Сам же Єжи Юзеф Зімни, скаржилися родичі, жодного разу не поцікавився станом здоров’я Анастасії, жодного разу не з’явився до лікарні, не запропонував хоч якусь допомогу в лікуванні. Коли жінка померла, консул навіть не висловив свого співчуття і не запропонував ніякої допомоги в її поховані. А згодом навіть не повважав доцільним з’явитися до волинських слідчих для встановлення істини, а одразу ж відбув до Польщі, де його й виправдали.

Ще під час слідства родичі загиблої Анастасії розповідали, що їх ніхто ні разу не ознайомив із висновками будь-якої експертизи або матеріалами справи. Страховики нічого не заплатили. Адвокат, щойно дізнавшись про те, хто був учасником ДТП – відмовився представляти інтереси людини. Юристи, коментуючи ситуацію, в один голос запевняли, що порушення прав попостраждалої є, однак, розводили руками. А родичі Анастасії одразу ж після аварії припускали, що жінку зроблять винною у аварії. Виявилося, волиняни, як у воду дивилися.
Анастасія Байда з молодшим синочком
Анастасія Байда з молодшим синочком
Всі документи, які є в розпорядженні родичів загиблої, надсилає компанія «ВОТУМ», яка представляє інтереси родини в Польщі. А ось офіційних документів ані родині Анастасії Байди, ані прокуратурі Волинської області польська сторона досі не надіслала, хоча суд відбувався двічі.

«З результатами слідства, ані українського, ані польського ніхто нас не ознайомив. Але Волинська прокуратура наголосила, та переконує надалі, що винен консул, і що на нього тут відкрита кримінальна справа. На запити прокуратури поляки реагують дуже повільно, і все, що відбувається там - наша прокуратура дізнається через нас. Ми хотіли оскаржувати експертизу, але там - дуже багато нюансів. Поляки не визнають рішення нашого суду, і, натомість, кажуть, що наші слідчі неправильно на місці провели експертизу», - пояснює Олеся Федоренко.

Оскільки прокуратура досі не отримала жодних офіційних документів, то Волинська прокуратура не може захищати навіть інтереси сиріт – дітей Анастасії.

Компанія «ВОТУМ», каже Олеся Федоренко, готує документи, щоб подати на апеляцію, і спробувати відсудити хоча б моральне відшкодування.

***

Внаслідок тієї ДТП 2012 року сиротами залишилося двоє діток. А волинська родина втратила віру в справедливість і «європейські цінності».

«Знаєте, коли сьогодні люди гинуть за українську незалежність, прагнучи жити за європейськими цінностями, мені стає не по собі від того, що скрізь все - однакове. Та сама корупція, що і в нас. Гроші та влада вирішують все. У мене вже давно немає надії, що ми щось доб’ємось в цій справі. Просто, коли від нас вимагають якихось змін, самі ж європейці, на жаль, залишаються такими самими...», - не стримує болю й емоцій Олеся Федоренко.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 49
БУК Показати IP 14 Квітня 2015 19:15
Єдине, що хочеться сказати про прочитанний матеріал: коли українці будуть дозволяти, щоб їм на голову С * А Л И, починаючи від якихось іноземців і закінчуюючи нинішньою владою?!!! Як кажуть горці-кровную обиду, еще никто не отменял.
Анонім до БУК Показати IP 14 Квітня 2015 19:57
Доти, поки будете скакати за печенюшки.
Анонім до Анонім Показати IP 14 Квітня 2015 20:55
це краще як смоктати за туманні обіцянки защітіть рускій мір
Анонім до Анонім Показати IP 14 Квітня 2015 21:38
Купившись на печенюшки, ты стал лучше жить?
Анонім до Анонім Показати IP 14 Квітня 2015 23:11
а ти в лугандонії в руськом мірє ?
ку до БУК Показати IP 14 Квітня 2015 19:38
Підпишусь під кожним вашим словом.
Анонім Показати IP 14 Квітня 2015 19:43
визнає польща рішення українського суду (якого чомусь немає ), чи ні - це їхні поблеми. проблеми українських владців - це унікальна здатність заглядати знизу наверх комусь в дупло. як на мене вихід один - завалити пшека.
Анонім до Анонім Показати IP 14 Квітня 2015 19:58
Или кролика вместе с поросенком?
Анонім до Анонім Показати IP 14 Квітня 2015 20:46
при чому тут міліція, як порося громом забило ?
Анонім до Анонім Показати IP 14 Квітня 2015 20:49
Извини меня, если бы на Украине была бы уважающая свою страну власть, то этого консула осудили бы. Хочешь возразить? Тогда сошлись на официальный демарш украинского министерства иностранных дел.
Анонім до Анонім Показати IP 14 Квітня 2015 20:53
яке відношення має МЗС до кримінальної справи ?
Анонім до Анонім Показати IP 14 Квітня 2015 20:59
Консул имеет дипломатический иммунитет. Следовательно, его осудить может только польский суд. А следить за этим и требовать хотя бы проведения следствия и суда обязан именно МИД.
Анонім до Анонім Показати IP 14 Квітня 2015 21:04
прокуратура, слідство і суд без МЗС повинні робити відповідні дії, у тому числі звертатись до органів польщі з питанням позбавлення дипломатичного імунітету. польський МЗС не компетентний це зробити. а "требовать следствия и суда " - це вплив на суд, що є злочином
Анонім до Анонім Показати IP 14 Квітня 2015 23:12
судить суд тієї країни, де вчинено злочин. це світова практика
Анонім до Анонім Показати IP 14 Квітня 2015 23:58
Имеющих дипломатический иммунитет? Его могут лишить дипломатического иммунитета. Но и для этого, как минимум, необходима работа МИДа. И не всякая страна позволяет судить своих граждан в иной стране.
Анонім до Анонім Показати IP 15 Квітня 2015 10:03
це твоя особиста думка. ти тмуторокань . спочатку поцікався, а потім дурниці будеш писати
123 Показати IP 14 Квітня 2015 19:45
Давайте перегородимо трасу на пішоходці навпроти зупинки щоб ТСН та АСТВ приїхали може зрушимо. Громадо ПІДТРИМАЙТЕ адже ніхто крім НАС.....
Анонім до 123 Показати IP 14 Квітня 2015 19:59
Через сколько минут ты окажешься в кутузке?
Анонім до 123 Показати IP 14 Квітня 2015 20:52
більш ефективним та законним була б акція під польським консульством
123 Показати IP 14 Квітня 2015 19:47
а експерта потрібно раком поставити щоб він зацинив секунди -чмо
ПОСОЛ Показати IP 14 Квітня 2015 19:57
БУК КУ І АНОНІМ ,ПОЛЯКИ ЦЕ НЕ НАЦІЯ А ПРОФЕСІЯ ,ЗА ГРОШІ І **ПУ ПІДСТАВЛЯТЬ І МАТІР ПРОДАДУТЬ, КОЛИ ПУТЯ ВАЛЮНЕ ПО НИМ І ОСТАЛЬНІЙ ЄВРОПІ ТОДІ ВОНИ ЗАЧУХАЮТЬСЯ,А ЛЯХА КОНСУЛА НАГЛОТУ НА КОЛ,ПАДЛЮДКА МАВБИ СОВІСТЬ ДОПОМІГБИ РОДИНІ ,ВИБАЧИВСЯ МОЖЛИВО ВСЕ БУЛОБ ПО СПРАВЕДЛИВОМУ.
Анонім до ПОСОЛ Показати IP 14 Квітня 2015 20:04
Звиняй поляк - це пан, а хохол - це холоп. Добав сюди те, що ці пани тільки вилізли з холопів, і зрозумієш зненависть своїх побратимів до Українців, мешкающих на східі України.
Анонім до Анонім Показати IP 14 Квітня 2015 20:48
домашні пани (олігархи) гірші від польських, а ненависть кацапів до українців споконвічна
Анонім до Анонім Показати IP 14 Квітня 2015 20:52
"ненависть кацапів до українців споконвічна" Саме тому українці, даже ті, що скакали на майдані їдуть в Россію на заробітки, а не в люблячу їх Європу.
Анонім до Анонім Показати IP 14 Квітня 2015 20:58
можливо тобі не відомо, але українських заробітчан якраз більше у Європі
Анонім до Анонім Показати IP 14 Квітня 2015 23:59
В какой стране работает больше граждан Украины, чем в России?
Анонім до Анонім Показати IP 14 Квітня 2015 21:17
не кожен поляк це пан, і не кожен українець це хохол і холоп. якщо це ти, то мені тебе шкода
drug Показати IP 14 Квітня 2015 20:05
Gajda smitnyky stavyty
Анонім Показати IP 14 Квітня 2015 20:30
По теме статьи: Вчера в Польше создана организация, которая займется вопросами возвращения владельцам бывшего польского имущества на территории Западной Украины.
Анонім до Анонім Показати IP 14 Квітня 2015 20:50
шизанутих не тільки у польщі вистачає. є міжнародна конвенція , яка забороняє це робити. крім того, є і українське майно на території польщі
Анонім до Анонім Показати IP 14 Квітня 2015 20:55
Извини меня, Украина подписала и ратифицировала договор, согласно которому она обязана провести реструтизацию, т.е. выполнить то, ради чего и создана упомянутая мною польская организация, задачей которой является именно юридическая подготовка исков рядовых поляков к жителям западной Украины, ныне занимающих бывшую собственность поляков.
Анонім до Анонім Показати IP 14 Квітня 2015 20:58
дасиш лінк ?
Анонім до Анонім Показати IP 14 Квітня 2015 21:07
Лень искать, но одним из стандартных пунктов договора об ассоциации с ЕС является принятие закона о реструтизации. Иными словами, если ты проживаешь в многоэтажке, которая стоит на земле, принадлежавшей до 1939 года поляку, то он сам либо его наследники имеют право как на эту землю, так и на все, что на ней построено. Между прочим эта тема уже обсуждалась на этом сайте.
Анонім до Анонім Показати IP 14 Квітня 2015 21:10
або дай лінк, або не тринди
хочу до Анонім Показати IP 14 Квітня 2015 21:30
лінк, лінк, лінк
Анонім до хочу Показати IP 14 Квітня 2015 21:37
ти в сосну влупився, чи що ?
Анонім до хочу Показати IP 14 Квітня 2015 22:23
Стерли линк на договор об ассоциации (официальный текст)
Анонім до Анонім Показати IP 14 Квітня 2015 23:14
ти не знаєш, як лінк розмістити, щоб не стирали ? ти ж такий розумний
Майдан Показати IP 14 Квітня 2015 21:08
Люди добрі, прочитайте коментарі до інших статей і ви знайдете того ж самого троля "аноніма" з його відверто путінськими коментарями. Навіщо ви на них реагуєте? На них давно має реагувати СБУ. Не розумію чому він дотепер ще тут.Тюрма його дім, чим швидше, тим краще.
Анонім до Майдан Показати IP 14 Квітня 2015 21:13
та анонімів скрізь валом. ти кого маєш на увазі ?
Патріот до Майдан Показати IP 14 Квітня 2015 22:42
Підпримую.Тому *ан*оніму, чим більше пишуть, тим більше він сепаратиських слів придумає. А головне, пише що небудь, аби пасати і на Україну гнати та на владу. Росія здохне разом з тими *ан*онімами та ватниками, якщо не буде в Україні 3 Майдану. А його небуде ненадійтесь!!!.
1 Показати IP 14 Квітня 2015 22:16
То виходить що знову будуть горіти польські маєтки які ті відсудять, ХА ХА ВЕСЕЛЬЄ ВЕСЕЛЬЄ ВЕСЕЛЬЄ. Всь пішов відкопувати Шмайсера.
Usa Показати IP 14 Квітня 2015 22:29
Жалко женщину, совсем молодая..... Детки остались сиротами. Пусть польский гражданин платит алименты на детей, пока не вырастут. На Украине в данный момент жизнь не сахар, а детей кормить, одевать и учить надо. Надеюсь, что отца детей не взяли в АТО.
небайдужа Показати IP 14 Квітня 2015 23:04
певно в такій байдужій державі яка пасе свої інтереси самосуд правильне рішення на жаль(
Дмитро Показати IP 15 Квітня 2015 09:19
так як недивно - анонім і "пропутінські" коментатори таки правду пишуть. кому ми нафіг нада в європі? ми сміємося що у нас відкупляються від такого роду ДТП, так і у польші (Європі) не краще. Дуже соромно, що люди які скакали на майдані і тут відписуються небажають дивитися правді в очі....вам краще в ілюзіях жити
Роман до Дмитро Показати IP 15 Квітня 2015 16:32
поділяю вашу думку
1 Показати IP 15 Квітня 2015 09:43
Консул скотина ще та... А в нас в Україні вже "традиція": якщо за кермом багатійко - у ДТП обовязково винен пішоход, у даному випадку велосипедист. Дуже шкода жінку і діток, така молода. Співчуття родині.
Анонім Показати IP 12 Вересня 2016 17:08
Хоча уже стільки часу пройшло, родичі загиблої так нічого не добилися від польської сторони.Поляк і дальше працює консулом тільки уже в другій країні.Навіть через суд не хочуть давати його місце перебування,так як в Польщі його визнали не винним,тоді як в Україні його визнали вииним у дтп.Ось яка у нас Україна яка не може захистити своїх громадян.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus