USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Як Порошенко зробив б/в авто ще більш далекими для українців

6 Липня 2016 10:38
Президент Порошенко вирішив змінити законопроект про зменшення акцизу на вживані автомобілі. Що нового чекає на автолюбителів?

Позавчора, 4 липня, вже остаточно стало відомо, що президент підписав закон"Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання розвитку ринку вживаних транспортних засобів", головною ідеєю якого є суттєве зменшення акцизу на вживані авто. Ця подія стала довгоочікуваною, адже підписання затягнулося більше ніж на місяць і супроводжувалось різного роду чутками. Так, депутат від "Самопомочі" Олег Березюк навіть встиг повідомити, що Порошенко наклав вето на ухвалений Радою законопроект. Пізніше цю новину спростували в адміністрації президента, - пише Еспресо.

Однак, підписання проекту не було безумовним. Порошенко вніс свої правки, які має проголосувати Верховна Рада вже в найближчий четвер, тобто завтра. За словами президента, це вже погоджено з представниками головних фракцій. Давайте розберемось, що саме хоче змінити президент?

Перша редакція. Нові акцизи

Найважливіша новина підписаного закону - зниження акцизного збору від 2 до 28 разів, в залежності від об'єму двигуна (бензинового або дизельного) привезеного авто.

Для двигунів об’ємом:

До 1л - 0,102 євро за кубічний сантиметр (раніше 1,09-1,44 євро в залежності від року випуску)

1-1,5 л - 0,063 євро (раніше 1,37-1,76 євро)

понад 3 л - 2.2 євро (раніше 3,33-4,99 євро)

ЧИТАТИ ЩЕ: ХИТРИЙ АКЦИЗ АБО НА СКІЛЬКИ ПОДЕШЕВШАЮТЬ ВЖИВАНІ АВТО

З наведених вище цифр видно, що найвигідніше тепер ввозити малолітражний автомобіль з об'ємом мотора від 1 до 1.5 літрів.

Так, при розмитненны іномарки з об’ємом двигуна 1 літр потрібно буде сплатити 63 євро акцизу замість 1761 євро. При розмитненны 2-літрового автомобіля - 534 євро замість 4882.

Що зміниться

По-перше, президент наполягає, що протягом дії цього закону можна буде придбати тільки один б/в автомобіль. Раніше законопроект дозволяв завозити авто раз на рік, тобто теоретично до кінця 2018 року можна було придбати 2-3 автівки.

По-друге, тепер завезти авто до України може лише майбутній власник. Раніше формулювання закону передбачало, що одна людина може завезти одне авто, без уточнення для себе чи для когось.

Третя відмінність в умовах перепродажу пригнаного авто. В першому варіанті закону його власник не міг продати автомобіль протягом року, після ухвалення правок президента – протягом дії законопроекту.

Документ має тимчасовий характер – він діє до 31 грудня 2018 року. Тобто декларативно українці протягом 2,5 року зможуть купувати вживані європейські автівки зі зниженими акцизами, однак весь цей час не зможуть їх перепродавати.

Порошенко назвав це чесним по відношенню до людей і до держави в умовах необхідності фінансування витрат на воєнні дії.

Що залишиться без змін

- забороняється завозити авто з країни-агресора або окупованих територій;

- забороняється завозити авто нижче екостандарту Євро-5, який був введений у 2016 році (фактично старше 2010 року випуску);

- одна фізична або юридична особа зможе пригнати лише один автомобіль. Таким чином закон регулює, що авто купується для себе, а не з метою організувати бізнес;

- якщо закон опублікують у червні, то нові ставки акцизів будуть діяти з 1 липня 2016 року.

Без дешевих іномарок

З 1 січня 2018 року в Україну дозволять ввозити тільки авто стандарту Євро-6, а це все моделі, випущені пізніше осені 2015. Тобто фактично лише впродовж 1,5 року українці зможуть зекономити на розмитненні 6-7 річного авто, після – лише на значно дорожчих дворічних іномарках.

Крім того, хоча закон і забороняє ввезення машин із Росії, "перегонщинки" можуть використовувати схеми, коли куплене в РФ авто (там вони значно дешевші) буде пригнане до Білорусі і поставлене там на реєстрацію. З Білорусі його і завезуть до України.

У Митному кодексі є стаття 44, в якій йдеться про те, що для підтвердження країни походження товару митниця має право вимагати відповідні документи. Однак, в ухваленому законі не зазначено чи буде використовуватися ця норма і як саме буде перевірятись приналежність авто до країни-агресора.

У чому найбільша складність

Ну і найскладніше для українців – це логістичні труднощі.

Для того, щоб привезти для себе авто, людина повинна спочатку отримати Шенген, витратитись на квитки, житло в Європі, а потім своїм ходом довезти машину і розмитнити її.

Експерти говорять про те, що для спрощення задачі з’являться "перегонщики", які будуть облаштовувати на кордоні щось на кшалт майданчиків для продажу. Українці будуть перетинати кордон і купувати ці машини. Інший варіант - людина змушена шукати в інтернеті "кота в мішку", а потім винаймати "перегонщика", який його привезе на кордон. Що водночас передбачає і нові розтрати і чималий ризик.

Катерина РЕЩУК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 20
бу Показати IP 6 Липня 2016 10:51
далі буде...
Ну і... Показати IP 6 Липня 2016 11:05
...ЯК ПОРОШЕНКО ЗРОБИВ Б/В АВТО ЩЕ БІЛЬШ ДАЛЕКИМИ ДЛЯ УКРАЇНЦІВ ??? Де про це написано в статті?
Шо ну і.. до Ну і... Показати IP 6 Липня 2016 11:26
Вчися трохи аналізувати текст, він розрахований на людей які закінчили хоча б 9 класів середньої школи, а може і менше. О так і голосуєте, і вибираєте, без подумати.
Василь до Шо ну і.. Показати IP 6 Липня 2016 13:38
він розрахований на людей які не будуть читати текст взагалі, а тільки прочитають заголовок
Ну і... до Шо ну і.. Показати IP 6 Липня 2016 14:27
Аналізуєм: 1 частина. Тут вступ, все ясно: "...головною ідеєю якого є суттєве зменшення акцизу на вживані авто". 2. Перша редакція. "...- зниження акцизного збору від 2 до 28 разів" 3. Що зміниться. "...українці протягом 2,5 року зможуть купувати вживані європейські автівки зі зниженими акцизами, однак весь цей час не зможуть їх перепродавати" Ускладнення шопіпєц. 4. Що залишиться без змін. Ну раз без змін, то й "віддалення" ніякого 5. Без дешевих іномарок. "...фактично лише впродовж 1,5 року українці зможуть зекономити на розмитненні 6-7 річного авто". Зараз ситувція краща? 6. У чому найбільша складність. Пишуть що логістична. І зразу ж пояснюють, як вирішити проблему.
Ну до Ну і... Показати IP 6 Липня 2016 17:03
Це припущення - як вирішити проблему. Ніхто ще не знає як воно буде, які папери треба буде предявляти на митниці в рамках користування цим законом. Цілком можливо, що треба буде і візу предявити, щоб довести що ти сам їздив за машиною і т п. А сертифікат походження авто, що воно не вироблене в країні агресорі, попросять як пити дати. Думаєте дарма ці поправки ввели, от нєчєво дєлать?? Хотіли б зробити добре - не ставили б ніяких додаткових умов, просто дозволили б ввозити і все. А, ше ж МВФ своє "ФЕ" сказав, по поводу цього закону, так що здається мені, що нічого не зміниться. Зрештою поживемо побачим.
Andrij до Ну і... Показати IP 6 Липня 2016 23:05
Машина з iнрернету це досить стабiльний, безпечний вариант i без складнощiв.дав завдаток i потим забрав авто в польщи заплативши остаточну сумму якщо все пидходить, якщо н i то лишився 50 % завдаткy
ЛУЧАНКА Я до Ну і... Показати IP 6 Липня 2016 13:35
а що вам не ясно?що по цьому закону ти можеш ввезти авто не старіше ніж вироблене 10 місяця 2010 року...такі машини навіть в європі не коштують дешево...по друге це машина яку ти можеш ввезти особисто і не можеш продати....ТОБТО ЦЕ НОВА МАШИНА ЯКУ ТИ НЕ ЗМОЖЕШ ПРОДАТИ
Ну і... до ЛУЧАНКА Я Показати IP 6 Липня 2016 14:30
А нащо продавати нову машину, яку я купую для себе. Ви одяг/побут.техніку/будь-що теж купуєте, щоб його відразу продати?
Валька Показати IP 6 Липня 2016 11:14
Порошенко украънцыв за идиотов принивает?он слуга народу а не люди
Степан до Валька Показати IP 7 Липня 2016 14:43
А якщо раптом треба гроші? Мало лі що трапляється в житті...
віто Показати IP 6 Липня 2016 11:44
якщо правки до закону комусь і зіпсують настрій, так це так званим "гонщикам". Але рішення, думаю, знайдеться. Наприклад, ставити машини на лавети і завозити на митницю, а оформлення здійснювати в присутності майбутніх власників, які без візи зможуть потрапити на нашу частину митної території. До того ж, безвізовий в*їзд на носі...
123 до віто Показати IP 6 Липня 2016 13:21
а ти оптиміст, буратіно.)
Бувалий до віто Показати IP 10 Липня 2016 12:02
Да да да. Довгий той ніс....Удачі.
Олег Показати IP 6 Липня 2016 11:46
Це так ЗМІ скатуються на саме дно...
Ковель Показати IP 6 Липня 2016 12:05
Ну що баригі урвалося вам?
ЛУЧАНКА Я до Ковель Показати IP 6 Липня 2016 13:38
бАРИГА ЗАВЖДИ ЗНАЙДЕ ВИХІД А ОСОБЛИВО ЗАХІДНИЙ УКРАЇНЕЦЬ
Анонім до ЛУЧАНКА Я Показати IP 6 Липня 2016 15:41
нехай попаряться скинуть трохи жирку :)
Бувалий до Ковель Показати IP 10 Липня 2016 11:58
Лох не мамонт-він не вимре...
женя Показати IP 7 Серпня 2016 21:37
з 1 серпня для водіїв знайшли нову проблему Якщо автомобіліст бажає скористатися нововведеннями та імпортувати автомобіль згідно нового законодавства за пільговими тарифами,то на нього очікують неприємні сюрпризи. Як відомо, вступив в силу 1 серпня закон про зниження акцизу на вживані автомобілі, який дав українцям можливість ввозити старі автомобілі з Європи за зниженими митами. Але, спливли нові умови, які роблять масовий ввіз практично неможливим. Днями заступник голови ГФС Мирослав Продан дав роз’яснення, в якому є важливий момент: для зниження акцизу потрібно мати сертифікат походження, щоб уникнути ввезення машин з РФ. Читайте також: Б/в авто з ЄС: чим небезпечна “вигідна” купівля Тобто, щоб пригнати з Польщі Mercedes, потрібно їхати в Німеччину і брати в їх Торгово-промисловій палаті цей сертифікат. Інакше при розмитненні в Україні будуть неприємності. Є й інші нюанси: якщо машина дорожче 10 тис. дол., доведеться пояснити, звідки взялися гроші. За законом, вивозити готівкою понад 10 тис. дол. не можна, та й з меншою сумою купити машину навряд чи вийде. Далі — продавець-поляк для звіту перед своїми податковими органами зажадає безготівкового переказу. Таким чином, гроші потрібно буде везти на картці, причому не гривневої, а валютної., оскільки покупка в євро або доларах з гривневої карти буде прирівняна до купівлі валюти, а в зв’язку з обмеженнями НБУ на день ви можете купити валюту тільки на 12 тис. грн, це приблизно 480 дол. З валютної картою теж не просто: при одноразовому платежі за кордоном більше 10 тис. дол, інформація про операції потрапить в Фінмоніторинг, який вже в Україні вимагатиме відзвітувати, звідки гроші. Джерело. FacebookVKOdnoklassnikiTwitterGoogle+WhatsAppViberSMSEmailShare

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus