USD 39.55 39.85
  • USD 39.55 39.85
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Як провалюється реформа Національної поліції

19 Квітня 2016 12:44
У київській поліції кадрова криза. Як розповіли в управлінні патрульної поліції, за п'ять місяців звільнилися 43 копи. Ще 500 поліцейських, як стверджує джерело, фактично не виходять на вулиці, оскільки перейшли на адміністративну роботу або поїхали працювати ближче до будинку.

Офіційно в поліції говорять, що копів на зміну заступає приблизно стільки ж, як і завжди, просто стало більше викликів, - пише "Індустріалка".

Чекають поповнення

Згідно зі спостереженнями киян, патрульних екіпажів на вулицях Києва стало набагато менше, особливо в центрі і особливо вночі. З листопада минулого року з київської патрульної служби, куди минулого року прийшли на службу 2 тисячі осіб, з різних причин звільнені 43 людини. "Так, зараз вакансії є", - підтвердили в управлінні патрульної поліції.

Але окрім офіційно звільнених 43 осіб на вулицях не долічуються ще 500 осіб. "Близько чверті оформлених співробітників, а це близько 500 чоловік, фактично не виходять на вулиці Києва. Частина з них перевелися в управління і займаються адміністративними завданнями. Інші після початку роботи поліції в області і інших регіонах перейшли працювати ближче до будинку - хто у Бориспіль, хто в Полтаву.

Отже, кількість тих, хто офіційно звільнилися, не відтворює цілком картини. Щодо тих, хто звільнилися, багато хто з них розчарувався в службі, оскільки представляли її собі по-іншому, думали, що це нескладно", - розповіло джерело в патрульній поліції.

А на ділі ж зіткнулися з масою труднощів. "Із-за перенавантажень під час нічних чергувань доводилося викликати швидку, причому неодноразово. Не підготовлені до навантажень копи, особливо дівчата, мало не втрачали свідомість і потім потрапляли в стаціонар з хворобами, про які до роботи в поліції навіть не чули. Молоді не витримують саме нічного режиму – вони працюють доба через двоє. Якщо не буде додаткового набору, то через рік тут нікому буде служити", - розповів один із копів. Крім того, поліцейських дуже підкосила історія з кривавою гонитвою, в якій загинув неповнолітній Михайло Медведєв.

Проте додатковий набір досі не оголосили. "Хатія Деканоїдзе місяць тому анонсувала донабір. Чекаємо, коли таке рішення оголосять. Електронні анкети для претендентів будуть розміщені на сайтах Нацполіції і Патрульній поліції", - сказала виданню спікер патрульної поліції Києва Юлія Коваль.

Втім, в МВС зменшення присутності патрулів на вулицях Києва пов'язують не з цим. "З кожним днем збільшується кількість викликів на "102", більше справ реєструється, тому в машинах поліцейські тепер бувають рідше. Чи була спочатку оптимальною для Києва цифра в 2 тисячі патрульних, судити не буду, але її збільшення – питання відкрите", - сказав радник глави МВС Іван Варченко.

Виникли проблеми і з машинами. Довелося копам розбити більше 90 автомобілів Toyota Prius за весь час роботи патрульної поліції Києва, щоб керівництво МВС і Нацполіції зрозуміло, що вони не підходять для поліції. Як скаржаться самі копи, Toyota Prius занадто легкі, щоб "узяти в коробочку" (притиснути з двох сторін машину-порушника. - авт.) або виставляти заслони.

Крім того, вони дорогі в обслуговуванні і не придатні для перевезення затриманих. Офіційно це підтверджують. "Toyota Prius, яка важить дещо більше 1200 кг, мала призначення для того, щоб заблокувати авто порушника. Більшість автомобілів на дорогах важча", - говорить Іван Варченко.

Втім, є і інші причини того, що "Пріуси" б'ються. Місяць тому кореспондент "Вістей" побував на автосервісі, де лагодять розбиті поліцейські авто. Експерти говорять, що частенько причина в тому, що копи просто не навчені навикам екстремального водіння (а то і звичайного водіння), і в поліції навіть подумували ввести штрафи за псування майна.
Як говорять у МВС, зараз йдуть переговори з Японією, щоб оновити автопарк української поліції. Кабмін має намір закупити кросовери Toyota RAV4. "Я зараз не розкриватиму усі секрети, але думаю, що скоро ми оновимо наш автопарк", - сказала глава Нацполіції Хатія Деканоїдзе. Правда, коли копи зможуть отримувати в розпорядження такі машини, в поліції доки не говорять.

П'яні водії стали сміливішими

Через проблеми в самій поліції ситуація на дорогах теж погіршалася. Зараз в місяць в Києві затримують 500 водіїв у п'яному стані. "В порівнянні з навесні минулого року кількість ДТП за участю п'яних водіїв збільшилася у два з гаком разу. І це при тому, що ловлять їх тепер, як правило, тільки при ДТП або у разі грубого порушення правил, якщо поруч був патруль. Раніше могли зупинити і попросити "подихати в трубку", а тепер такого немає", - підтвердив "Вістям" автор проекту dtp.com.ua Влад Атонов.

Яскравий приклад - вчорашня історія на Харківській площі близько шостої ранку: фура ДАФ перевернула "Газель", а обидва водії виявилися п'яні.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 11
що це? Показати IP 19 Квітня 2016 12:57
зрада чи перемога?!
Україна Показати IP 19 Квітня 2016 13:08
в Україну колись вже джугашвілі реформував ці девушкі деканоідзе згуладзе ще більше принесуть біди.Буденне: в м.Ладижин маньяк згватував і зарізав двох жінок.....
лучани Показати IP 19 Квітня 2016 13:15
В Грузії звільнили 40% нових поліцаїв спочатку, так що у нас все нормально. На рахунок пяних, то колись алкоголіки відкуплялися від ДАЇ , а тепер їх оформляють.
XXX до лучани Показати IP 19 Квітня 2016 15:38
100% підримую! Раніше з ДАІ 90% якщо не 95% вирішували на місці. А з новими таке вже не проходить, от вам і "псується" статистика в порівнянні з "попєрєдніками"
Вася Показати IP 19 Квітня 2016 13:50
смертність в дтп зашкалює, корупція в поліції не змінилась, дайте ще гоші , бо винні Тайота Приус!?!?!
ХХХ до Вася Показати IP 19 Квітня 2016 15:48
А чому ви не домовляєте де саме "зашкалює" корупція? А процвітає вона серед старого кодла яке ще не розігнали, яке вчипилось за свої нагріті місця зубами і разом з продажними і гнилими прокурорами і суддями намагаються будь-яким чином зберегти стару систему. Бо вони нічого крім як "рішати і кришувати" в своєму житті не вміють, відповідно коли їх "виганяють" вони стають не потрібні жодному роботодавцеві. А чому ви не піднімаєте запитання на які гроші колишні працівники ДАІ купували собі будинки, квартири і машини, при їхній зарплат, правда оформлені вони були, як правило на родичів. При зарплаті в 2500 грн.????????????? Одне можна сказати все реформувати в один день на привеликий жань не можливо. Але те що тих дармоїдів, хабарників і казнокрадів розганяти потрібно це 100%
Бурий до ХХХ Показати IP 20 Квітня 2016 12:37
А як ставитися до "не корупційних" поліцейських,які вже мають у власності авто, вартість яких складає понад 10000$? Це - мабуть майбутні керівники! Коли вони встигли заробити?
Анонім Показати IP 19 Квітня 2016 14:36
Порозбивали Тойоти бо вони їм не підходять. То не хай БТР закуплять....може допоможе. І то БТР розіб"ють. Як кажуть в народі "Поганому танцору ...я...ц..я мішають". Та пішли б ті грузини на ринок і апельсинами та мандаринами торгували, як у них в це найкраще виходить....реформатори х...ві
Рома Показати IP 19 Квітня 2016 14:41
Не реформа, а цирк! Патрульна поліція - це нікому не потрібна служба (коефіцієнт корисної дії = 0), туда ідуть ті люди які не можуть зняйти себе в ції державі та житті. Не потрібно закуповувати нові авто (всеодно поб'ють)), потрібно розпустити патрульну поліцію і вкласти в ці кошти для формування нової поліції!!! Атестація яка пройшла - викликає тільки панічний сміх, звільнили (в більшості) тих людей яких потрібно було держати (хоча є "+" звільнили тих людей, котрих давно потрібно було звільнити - Муковоз, Балицький і т.д.). Чому лишили Шпигу, Поліщука їх в 1 - шу чергу потрбно було звільнити (всі знають, що це за люди)!!!
Анонім Показати IP 19 Квітня 2016 15:19
проблему з п`яними водіями треба вирішувати як у Сингапурі - бити палками, думаю за місяць ситуація стане ідеальною, і не треба розповідати,що нам потрібно застосовувати європейські методи, оскільки, як виявилося Україна далеко не Європа, а український народ в переважній більшості зовсім не європейці
Розшук Показати IP 19 Квітня 2016 16:25
усі Грузіни заробітчани в розуку, а Саакашвілі звинувачується за тими статтями що і Янукович в Україні. Пропоную повернути всіх осіб що у розшуку в Грузії на їх батьківщину позбавивши громадянства України.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus