USD 39.40 39.74
  • USD 39.40 39.74
  • EUR 39.50 40.00
  • PLN 9.70 9.86

Польські візи в Луцьку: прихована корупція? РОЗСЛІДУВАННЯ

21 Грудня 2013 18:30
«Польське питання» на Волині вже давно не зводиться виключно до історичних суперечок. Оскільки область межує та тісно співпрацює із західним сусідом, то виникає ще кілька різновидів «польських питань», які турбують пересічних волинян.

Пропонуємо читачам ознайомитися з дослідженням роботи консульства в Луцьку від Сorruptua.org


Зокрема у Луцьку знаходиться Генеральне Консульство Республіки Польща, функціонує кілька товариств польської культури, багато дітей та молоді навчається, а дорослих – постійно чи перманентно працює у Польщі. Відтак, виникає постійна потреба у оформленні відповідних документів для перетину кордону.

Попит, як відомо, породжує пропозицію, а тому у місті міцно укорінився прошарок громадян, який зайняв дуже вигідну фінансово бізнес-нішу. Мова - про тих, хто вирішив заробити на бажанні наших співвітчизників у будь-який спосіб стати європейцями. Ці люди називають себе посередниками, консультантами, фірмами чи підприємцями, які надають різноманітні візові послуги.

CorruptUA вирішив дізнатися, якими саме послугами для перетину кордону можуть скористатися волиняни, а також скільки вони коштують.

Оформлення візи

Після візового скандалу у Луцькому консульстві, який набув широкого розголосу не лише в Україні, але й у Польщі (тоді ще звільнили майже усіх консулів, які були причетні до справи), обороти з надання сумнівних «послуг» дещо зменшилися. Але ненадовго. Підприємливі бізнесмени швидко зорієнтувалися в ситуації та знайшли собі альтернативні джерела доходу.

Наприклад тоді, коли у Луцьку ще не було візового центру та під стінами консульства ще звечора вишиковувалась черга із бажаючих подати документи на візу, спритники успішно продавали місця в черзі. Далі, коли ввели електронну реєстрацію, все ті ж «бізнесмени» продавали місця вже в електронній черзі. Таким чином, замість 5 людей, зареєстрованих на певну годину, у консульство заходило 10.

Причому, доводилось платити чи хотів ти того, чи ні, адже місця на подачу документів були зарезервовані на кілька місяців вперед. Дилема – заплатити та поїхати, або не платити і чекати. Рішення – звісно платили.

Із відкриттям візового центру процес подачі документів значно спростився, зникли черги під консульством, втратили свою роботу перекупники місць, а уся «сфера послуг» з-під будівлі консульства перемістилась під стіни візового центру. Наприклад, тут так само підходять та пропонують оформити страховку чи за 20 гривень допомогти заповнити анкету. Сам же візовий центр пропонує зручну та швидку систему подачі документів із рядом додаткових послуг. От тільки викласти доведеться більше 200 гривень. Окрім того, обіцяні послуги луцький візовий центр надає не у повному обсязі. Так, журналістові Corruptua, якому теж довелося подавати документи на отримання візи, вже двічі не надіслали жодного сповіщення про стан розгляду заяви (ні СМС-повідомленням, ні електронною поштою), хоча така послуга автоматично входить до ціни. На питання, в чому проблема, працівники центру обидва рази послалися на збої в системі. До слова, у інших візових центрах (зокрема, у Києві) таких технічних проблем не виникає і відвідувачі абсолютно задоволені рівнем сервісу. В Луцьку ж, на жаль, не склалось.

Найцікавіше, що альтернативи не існує, і навіть якщо не подобається рівень обслуговування чи ціна, звернутися до іншого візового центру (конкуренції просто немає), а тим більше – безпосередньо до консульства неможливо. Про останнє – детальніше.

До CorruptUA звернувся лучанин Олександр. Він приготував усі документи самостійно: заповнив бланк, взяв довідку з банку та роботи, купив страховку і головне – отримав офіційне запрошення від відомої польської організації, аби отримати візу на 4 дні. Виявилось, що подати документи напряму до консульства – неможливо. Олександр вирішив зателефонувати туди та особисто дізнатися ситуацію, але працівниця консульства, дізнавшись, що Олександр не дипломат і не член польської діаспори (бо тільки ці категорії громадян можуть подавати документи до консульства), порадила звернутись до візового центру. На питання, чому він має переплачувати більше 200 гривень з власної кишені, якщо їде на конференцію з офіційним запрошенням організації всього на декілька днів, лучанин отримав відповідь, що такі правила. На завершення розмови працівниця сказала, що якщо Олександрові щось не подобається – хай телефонує до польського МЗС.

Оскільки Олександр робив візу кілька місяців тому, ми вирішили перевірити, як ситуація виглядає сьогодні. Журналіст зателефонував до консульства та запитав про можливість подати документи. Виявилось, що тепер це можливо за умови попередньої реєстрації в електронній системі. Тепер все чесно? А от і ні. Виявилось, що зареєструватися на подачу до консульства таки неможливо, бо в системі немає вільних місць. Ми цього й очікували. А тому виникло цілком логічне питання: а коли будуть? Ось тут починається найцікавіше. Ввівши в електрону форму свої дані та вибравши мету подорожі «культура», отримуємо ось таке:


Бачимо, зареєструватися не можна. А коли буде можна – невідомо. Система просто інформує про те, що вільних дат до 06.12.2013 немає (на момент написання матеріалу до 6 грудня – трохи більше двох тижнів).

Вирішуємо перевірити наявність місць за іншими параметрами, вводимо мету перебування «наука». Тут – ще цікавіше.


Складається враження, що усі волинські науковці та культурні діячі масово кинулися до консульства виготовляти візи. Зате, коли ми спробували ввести мету поїздки «VIP» – місця з’явилися від цього ж дня

Ось так і виходить, що де-юре ніхто прав лучан не порушує, бо реєструватись не забороняє, але де-факто:

1)зареєструватись ви просто не можете;
2) звернутись у консульський відділ не за місцем прописки – теж;
3) вказати іншу мету поїздки, аби хоч якось потрапити в консульство – тим більше, бо є ризик отримати відмову за брехню.

Відтак, створено усі умови для того, щоб громадяни зверталися за послугами до візового центру, у системі якого вільні дати є завжди. Хтось явно зацікавлений саме у такому розвиткові подій за стандартним сценарієм.

Візовий центр: хто й для чого?

Візовий центр у Луцьку відкрили 20 квітня 2012 року. Тоді консул Республіки Польща Марек Мартінек дуже активно просував ідею відкриття центру, мотивуючи це тим, що таким чином спроститься доступ громадян до отримання віз та зменшиться об’єм роботи працівникам консульства.

Як зазначає місцеве волинське видання: «Це є комерційна структура. Свого часу Міністерство закордонних справ Польщі оголосило про проведення тендеру на обслуговування пунктів прийому візових анкет до Польщі з метою «провадження діяльності у візовій підтримці в Україні» офіційною мовою. В Україні їх планувалось аж 14. Проте, на превелике здивування, досі ніякої інформації про учасників, запит цінових пропозицій і результати торгів немає. Польське диппредставництво лиш повідомило: тендер виграла компанія «VFS Global» і саме вона займеться обслуговуванням так званих візових центрів. Тож Посол Польщі оперативно підписав від імені консульств в Україні договір з товариством VF Vord Vide Holding Ltd. c/o Kross Border Trust Service LTD з осідком у St. Louis Business Centre Cnr Desroches & Sant Louis Street Port Louis-Mauritius, яку представляв Срінараян С. Як партнера у співпраці у них в договорі записано представництво VFS Global». (http://p-p.com.ua/articles/36511/).

Компанія VFS Global – індійська і обслуговує, окрім польського, ще цілий ряд консульств європейських країн. Така собі монополізація візової сфери. Головне те, що діяльність фірми – цілком легальна. От тільки виникає декілька питань:

1) чому дипломатичні представництва європейських країн співпрацюють саме з цією компанією?
2) де таки поділись інші учасники тендеру?
3) хто координує діяльність візового центру на місці і має з цього зиск?

Карта поляка

Є й інші бажані документи, за які українці готові платити. Один із них – карта поляка – документ, що засвідчує приналежність її власника до польського народу. Вона не дає виборчого права і не гарантує отримання громадянства, але надає багато привілеїв, серед яких: отримання безкоштовної довгострокової візи, безкоштовне навчання у вищих навчальних закладах, знижка на проїзд польським транспортом. Але найбільшої популярності карта поляка набула тоді, коли стало відомо, що її наявність вирішує багато проблем із покупкою та розмитненням європейських автомобілів.

Полегшила отримання карти, а водночас відкрила ще один шлях до незаконного збагачення умова, що карту може отримати також людина без польського коріння, якщо вона протягом трьох років і більше займається розвитком польської культури в Україні. Таким чином, питання вибору між мораллю та збагаченням тепер постало перед деякими нечесними людьми в Україні. Ціна питання варіюється від кількасот до кількох тисяч Євро.

«Не виходячи з дому»

Попередні варіанти – це випадки, коли бажаючим отримати послугу потрібно прикласти хоч якихось зусиль. Але, маючи зайві гроші, можна без проблем оформити собі польську візу, Карту поляка чи дозвіл на проживання, навіть не з’являючись у консульстві чи візовому центрі.

Такі послуги пропонують на кожному кроці:


Журналіст CorruptUA написав на кілька адрес, аби дізнатись розцінки та умови легкого отримання документів. Галина, яка спеціалізується на запрошеннях на роботу написала, що: «Запрошення справжнє , як поміч домова від воєводи. Можу зробити за 4-5 тижнів, від подачі документів. Ціна 1100 злотих». Процедура проста: пересилаєте Галині документи, платите частину суми, отримуєте запрошення, розраховуєтесь, робите візу, їдете до Польщі. Ось тут і почнеться найцікавіше, бо зовсім не факт, що пропустять на кордоні. Живий приклад – на власні очі побачена історія з заробітчанином, який їхав на роботу із Луцька до Вроцлава по купленому запрошенню. Документ викликав підозру у польського митника, який тут же зателефонував на підприємство, чиї реквізити там були зазначені та поцікавився, чи насправді вони видавали це запрошення. На другому кінці дроту відповіли: «На даний час працівників не потребуємо». Заробітчанина зняли з автобуса та відправили додому.

Про карту поляка CorruptUA поцікавився у Олександра, який написав, що лише за 3-6 місяців можна отримати документ на руки. Від нього ж ми дізналися, що все можна зробити дистанційно, навіть не з’являючись у консульстві: «без присутності – 2000 євро, потрібно копії паспортів, свідоцтво про народження, одруження, копії свідоцтв одруження батьків, діда, баби». Дивно, адже для чого Олександрові усі ці документи, якщо там немає ніяких зачіпок, які б давали право на Карту поляка (про польське коріння він не питав)? Якщо б такі документи були, то для чого платити 2000 євро, якщо можна отримати Карту безкоштовно, звернувшись у консульство? Якщо ж Карта буде видана за заслуги у популяризації польської культури за кордоном, то до чого тут дід та баба?

CorruptUA вирішив дізнатися про офіційну ситуацію із візовим питанням та діяльність державних органів з метою викорінення незаконного надання відповідних послуг. Найбільша проблема у тому, що практично неможливо дізнатися потрібну інформацію, адже питання – міжнародне і його можна дослідити тільки до того моменту, де закінчуються повноваження української сторони. На інформаційні запити, розіслані до МЗС, Адміністрації Державної прикордонної служби, Державної міграційної служби та Міністерства внутрішніх справ України, ми отримали відповіді, які не надто прояснили ситуацію.

Так, з МЗС та Державної міграційної служби надійшли практично однакові відповіді, де роз’яснювались правила отримання громадянами проїзних документів для перетину кордону (закордонних паспортів). У Адміністрації Державної прикордонної служби повідомили, що за 2013 рік (з січня по жовтень) зафіксовано 18,05 мільйона перетинань громадянами України державного кордону, з них 5,07 - до Республіки Польща. Жодної іншої інформації щодо правомірності та правильності оформлення проїзних документів під час перетину кордону надано не було. Міністерство Внутрішніх справ взагалі пішло шляхом найменшого опору, перекваліфікувавши інформаційний запит у звернення. Відтак, інформації ми не отримали.

На питання про моніторинг та зафіксовані випадки незаконного надання відповідних послуг сторонніми особами, а також притягнення їх до кримінальної відповідальності відповіді надано не було, точніше питання просто проігноровано.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 13
Володимир Показати IP 21 Грудня 2013 18:46
Широ дякую за цікаву статтю... Нажаль описаний матеріал можу підтвердити на 100%. Як правило ідеали про європу поинають розвіюватись в консульстві а остатоно розвіюються на кордоні де "європейські" митники по повній програмі дають зрозуміти як вони бажають бачити в європі українців.... Шкода, що наші відмінили для "європейців" візи наші "партнери" цього жесту не зрозуміли.... було б цікаво ще й описати як наші пересікають кордон ...
ThePoман до Володимир Показати IP 22 Грудня 2013 00:41
Це точно, європейскі(польські) митники нас зустрічають не супер, м*ягко кажучи, але на те є причини: приблизно 80%(я в т.ч))) наших співвітчизників перевозять контробандні товари, за які працівники митниці, які не виявили порушення можуть втратити роботу, як мінімум, тому мене не дивує їхня "привітність"...
редакції Показати IP 21 Грудня 2013 21:16
дякую, що порушили важливу тему. правильно, що поруч з новинами, є ще й проблеми нашого життя. хочеться вірити, що хтось таки прореагує...
Насправді Показати IP 21 Грудня 2013 21:48
Поляки в консульстві, насправді, люблять більше не українців, а гроші! Я теж мав поважні проблеми з цим консулятом.
Костя Показати IP 21 Грудня 2013 22:54
Внас педро Верзун ці питання рішає.
Ірина Показати IP 22 Грудня 2013 00:03
Нарешті цікава, актуальна, досліджена тема. Автору подяка за матеріал.
читач Показати IP 22 Грудня 2013 10:46
Дійсно дуже кричуща і важлива тема,але ніхто на неї не прореагує. Корупція кругом і паовсюду.Страдає простий люд, а всі VIP чмновники - це роблять без ніякого напруження і їх родичі близькі і знайомі.А,кому потрібні ми, а някому. Не країна, а повна руїна. Де людина людині звір,ти ніхто, я багатий,бо краду і сиджу в кріслі будь-якого рангу чиновника чи заступника в маленькій бюджетній організації і там кручк верчу, ушіберу на роботу тільки по блату, мертві душі,на жаль їх ніхто не виявляє і так ругом все зав"язаною Але цього гордієвого вузла ніхто не має бажання розв"язувати,нема смислу ми ніхто, а в них є все.... Тільки Бога ця банда не обманить,будуть відповідати- але вони цього не усвідомоюють, як наївно думають, що смерть їх обмине,Ні і в труну багато не покладуть.
Степан Показати IP 22 Грудня 2013 13:46
ПРИХОВАНА корупція??? Автор, прозрій! Вона вже давним - давно не прихована а явна, більше того, вона, на привеликий жаль стала нормою. А прокуратура і органи на замовлення розкрили "резонансну" справу - проти ідола, прортрет якого копитами догори несли. Ось таке життя...
Федір Показати IP 24 Грудня 2013 00:47
Шановий авторе статті!!! звичайно тема дуже цікава, але перш ніж порушувати якусь проблематику, добре і детально розберіться. Нарікати і паплюжити звичайно найлегше, розказати як у нас все погано. Чи є у Вас совіть критикувати консульство яке опрацювало майже 90 тис. заявок протягом року, та ви ще скарги пишите якісь. Прийдіть в Британське посольство для прикладу, чи в Німецьке,та Вас там виведуть зразу за якусь мінімальну помарочку. Поляки чи не єдині хто дійсно сприяє нам українцям потрапити до шенгенсього простору. І дати вільні є, просто чому всі звертаються коли приспічить, раніше можна подумати. А на рахунок ВЦ, то я сам скористався його послугами і не шкодую, бо запізнився із реєстрацією в консульство і мусив піти до них. І я б ніколи не дізнався наскільки просто отримати візу на закупи, дізнався, що можна жити без допомоги бариг, ці молоді люди (більше ніж 20 років я б їм і не дав) проінформували і допомогли на 100%, і смс прийшла, а якби і не прийшла в інтернеті можна перевірити самому аби бажання. Не відштовхуйтесь від одиничного випадку якоїсь нервової людини. Краще я скористаюсь послугами офіційного представника, ніж бариг. Перестаньте бути настільки злими і всім невдоволеними і не шукайте винних!!! І не ведіться на заказуху!!!
Федя чи хто ти там Показати IP 24 Грудня 2013 13:05
"не ведіться на заказуху"??? От ти і є ЗАКАЗУХА. Поляки зачасто чомусь відносились до нас як до низьковартісних. Тому й стали українці незалежнішими. А ти їм лижеш зад і вуалюєш "своє". Так що не треба. Знаємо таких.
Федір Показати IP 25 Грудня 2013 01:16
Шкода що не вікрили Вашого справжнього імя, хотів би з Вами поговорити і побачити, що Ви за людина така. Скільки за статтю запатили??? Я ж це добре бачу почерк заказної статті!!! Вот показали Ви свою низьковартісність!!! Те що в міграційній службі 115 грн. за нещасну бумажку беруть готівкою на руки, то мовчать, а коли СМС не прийшла чи не вмієте на сайті вчасно зареєструватись або не знаєте вимоги іноземної організації, то давайте будемо статті писати.
Олена Показати IP 25 Грудня 2013 01:51
Тема піднята справді є актуальною. Головна проблема наших громадян "необізнаність". Половину питань, про які розповідається можна було б уникнути, поцікавившись про це попередньо. Купуючи запрошення не знати звідки, дивуються чому на кордоні проблеми?...Обурені реєстрацією?...Хочемо живої черги?...Поганий візовий центр?...Звичайно не дійшла смс- погане обслуговування. Якось не об'єктивно...
Олександ Показати IP 25 Грудня 2013 13:31
Шановний авторе статті спеціально для вас знайшов ще одного конкурента компанії VFS Global це TLScontact! Скидаю вам силку https://www.tlscontact.com/ua2ch/page.php?pid=jurisdiction&l=uk А якщо хочете пошукати більше зайдіть на сайт "всі тендери України" це загально доступна інформація. Корупція в Україні й справді процвітає, але не ставте ці паралелі з Генеральним консульством у Луцьку та Візовим центром. Ці часи вже минули. І проблем із реєстрацією практично немає, аби бажання, не вийшло в електронну чергу стати, передзвоніть на номери телефонів, головне завчасно зверніться. І моя порада вам та іншим людям які хочуть подати документи до консульства або візового - не звертайтеся до бариг та не користуйтесь їхніми послугами!!! Робіть все чесно і все буде добре!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus