USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Як ремонтують реактивні двигуни у Луцьку. ФОТО

29 Квітня 2013 16:24
Державне підприємство «Луцький ремонтний завод «Мотор» - єдине на Україні підприємство в структурі державного концерну «МінОборонПром», на якому займаються ремонтом авіаційних турбореактивних двигунів для сучасних бойових літаків Су-24(М), Су-27, МиГ-29, які знаходяться на озброєнні авіації Збройних Сил України та багатьох інших країн світу.

Про це стало відомо під час огляду підприємства 29 квітня.

Підприємство є унікальним щодо повноти комплексу здійснення капітального ремонту авіадвигунів на власних виробничих площах. Капітально ремонтують тут не лише двигуни, але й всі агрегати паливної автоматики та електроагрегати, які входять до складу двигунів. Комплекс робіт, яке здійснює «Мотор», не роблять більше на жодному з підприємств, навіть на заводах-виробниках у Росії. Тож, саме завдяки цьому і високій якості ремонту авіадвигунів підприємство знають у цілому світі.

Як розповів директор підприємства Микола Матрунчик, колись на заводі ремонтували приблизно 700 двигунів у рік, однак, наразі такої необхідності немає. Зараз же роблять приблизно сотню двигунів, але ця кількість залежить від потреби. «Від замовлень не відмовляємося, просто їх немає», - додав він.

Так, він зазначив, що торік державне замовлення було найбільшим протягом останніх 20 років. «Мені замовила Україна на 120 мільйонів ремонт. З них на сьогодні - я техніку зробив, двигун віддав, вона вже літає – 72 мільйони мені Міністерство оборони боргує». Мовляв, обіцяють розрахуватися, але за чотири місяці 2013-ого року грошей поки немає.

Своєю чергою, заступник головного технолога «Луцького ремонтного заводу «Мотор» Сергій Свистюла додав, що кількість відремонтованих в рік двигунів на підприємстві залежить від державної програми, яка міняється з року в рік. На 2013-ий рік плани – дуже невизначені. Утім, є іноземні контракти. Так, протягом 2011-2013 років підприємство підписало понад 40 контрактів на загальну суму понад 70 мільйонів доларів США із замовниками з 20-и країн світу. Загалом же це становить приблизно 80% замовлень «Мотору», а решта 20% - внутрішнє державне замовлення. «Ми можемо, в принципі, в тому стані, що перебуває зараз завод, близько 100 двигунів в рік відремонтувати і якби в нас стільки було замовлень, все було б нормально», - додав фахівець.

Мовляв, виробнича потужність обмежується лише наявністю персоналу. Так, наразі на підприємстві працює 965 людей. А, власне, матеріальна база дозволяє ремонтувати ще більшу кількість двигунів.

«Але ми не можемо набирати персонал, тому що виробнича програма не завжди така чітка і визначена», - зауважив Сергій Свистюла. Середньомісячна зарплата працівника наразі становить 4,094 тисячі гривень і зросла приблизно на 500 гривень у порівнянні з 2011 роком.

Стосовно процесу ремонту двигуна, фахівець розповів, що після доставки на підприємство двигун завозять у цех №1, де його розбирають і потім заново збирають. З цього цеху частини двигуна розподіляють кожну за своїм маршрутом ремонту. Частина деталей залишається в тому ж таки цеху, адже там є дільниці, де виконують ремонт деяких вузлів і деталей.

Агрегати йдуть в цех №2, де теж проходять такі ж етапи: їх розбирають, промивають, роблять ремонт і знову збирають і роблять їх випробування. Крім того, у цеху №6 виконують складні технологічні процеси і доробки.

Під час випробування відремонтованого двигуна, у цеху №3, на дільниці не повинні знаходитися люди, тому що там, мовляв, небезпечно. Так, за словами Сергія Свистюли, у боксі йде великий потік повітря, адже для своєї роботи двигун забирає понад 100 кілограмів повітря в секунду і на форсажному режимі (режим роботи деяких поршневих і реактивних двигунів, що застосовується для тимчасового збільшення тяги у випадку необхідності, - «ВН») розвиває тягу до 12,5 тонни. І, крім того, там створюється шум понад 120 децибел, що є вищим больового порогу слуху людини, тому у випробувальному боксі небезпечно.

Загалом, як розповів директор «Мотору» Микола Матрунчик, ремонт одного двигуна коштує приблизно 1 мільйон доларів США.

За словами заступника головного технолога «Луцького ремонтного заводу «Мотор», інвестиції у підприємство - власні кошти. «Що ми заробляємо, те ми на себе і тратимо - на власний розвиток», - пояснив Сергій Свистюла.

Так, значну частину уваги звернули на технології енергозбереження, що за роки Незалежності дозволило зменшити споживання природного газу в 7 разів. Не менш важливим є і розвиток виробництва запасних частин, на що і витрачають гроші. З часом цю дільницю планують зробити цехом №4.

Тут виробляють понад 3 тисячі простих деталей, сам же двигун складається із 15 тисяч деталей. «Ми купляємо сучасне обладнання, сучасні оброблювальні центри, які дозволяють нам виготовляти все більш складні деталі», - розповів Свистюла.
Загалом же чистий прибуток підприємства за 2012 рік становив 42,945 мільйона гривень.



































































Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
анонімус Показати IP 29 Квітня 2013 22:39
Еміль на фото! Вітаю :)

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus