USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Як влада Луцька «рятує» садочки?

20 Вересня 2011 15:39
За допомогою збору коштів з батьків та примусово-добровільного відправляння вихователів ДНЗ у відпустки за власний рахунок міська влада утримує ситуацію в освітянській сфері в більш-менш оптимальному стані.

Таку тенденцію з`ясувала тимчасова контрольна комісія з урегулювання окремих питань функціонування дошкільних навчальних закладів, яка 19 вересня затвердила й оприлюднила звіт про свою роботу.

Нагадаємо, цей орган створили 20 липня. До нього увійшли депутати Катерина Приступа, Богдан Шиба, Аскольд Пекарський, Роман Романюк, Антон Сосновський і Андрій Калахан. Очолив комісію Андрій Осіпов.

Депутати впродовж двох місяців вивчали причини нестачі місць у луцьких ДНЗ, забезпечення безпеки для малят, стан матеріальної бази садочків, їхнє фінансування, харчування дітей. Для цього зустрічалися з працівниками дитсадочків і провели вибірковий огляд окремих ДНЗ.

Батьки – найпотужніший інвестор

У звіті начальника управління освіти Олега Гребенюка депутати помітили кричущу несправедливість - він не розділив гроші витрачені на ремонт садочків, на те, що витратили батьки і кошти, що прийшли з державного і місцевого бюджетів. Отож, вийшло так, що ремонти за батьківські гроші видавалася як здобутки влади.

Цьогоріч на ремонт луцьких дитсадків батьки витратили 2 мільйони гривень.

Під час комісії йшлося, що інформація про підготовку освітніх закладів до навчального року, яку на початку вересня озвучив начальник управління освіти і науки Луцької міської ради Олег Гребенюк, не повністю відображає стан освітньої галузі.

Насправді ж ремонти дитсадків наразі повністю покладені на плечі батьків. У звіті комісії йдеться про те, що за 8 місяців цього року на благоустрій ДНЗ витратили понад 2 мільйони гривень батьківських і спонсорських грошей. Ще на 3 млн грн недержавних і комунальних видатків покращили матеріально-технічну базу шкіл.

Депутати у звіті дякують батькам за інвестиції та водночас перепрошують за такий стан речей. «Це фінансування дозволяє зберегти систему ДНЗ від повного занепаду і руйнування», - каже голова комісії Андрій Осіпов. Аби не розвивати відносини між батьками і вихователями за принципом «я плачу гроші, а ви посміхайтеся за це», Осіпов радить створювати батьківські фонди.

«Бездомні» Пенсійний фонд Центр зайнятості

На наступній сесії міськради члени комісії рекомендують розглянути й «квартирне питання». Адже у Луцьку склалася катастрофічна ситуація із чергою у ДНЗ. Міська влада розглядає варіанти і добудови, і повернення старих приміщень.

Утім, саме із останнім методом справи кепські. Члени тимчасової комісії зупинилися на ситуації з ДНЗ №25, у якому нині знаходиться обласне управління Пенсійного фонду. Вони переконані, що цій установі можна підшукати інше місце, адже у прилаштованій під вимоги дитсадочка будівлі некомфортно перш за все службовцям фонду.

У той час рішенням виконкому Луцькради від 15 липня 2011 року №506-3 було зобов’язано начальника управління освіти Гребенюка О.В. продовжити договір оренди з управлінням Пенсійного фонду України у м. Луцьку до 31.07.2013 року. «А це приміщення знаходиться у так званому спальному районі Луцька, там, де нестача садочків особливо помітна», - вважає голова комісії Андрій Осіпов.

Відтак комісія буде наполягати на скасуванні цього рішення виконкому і перегляді умов перебування міського центру зайнятості, який уже давно розмістився в колишньому ДНЗ №23 (вул. Ярощука).

Комісія також здивувалася наміру влади створити нову групу у ДНЗ №37 за рахунок ліквідації там спортивного залу. «Виходить так, що влада хоче створити 20 місць за рахунок погіршення умов перебування 200 дітей», - каже Осіпов.

Няня «на дому»

Звернули увагу обранці громади й на проблему примусового направлення працівників у відпустку без збереження заробітної плати. Це, за словами Андрія Осіпова, відбувається «поза волею працівників з метою економії грошових коштів, в окремих випадках на працівників чиниться психологічний тиск».

У Луцькому міському відділі освіти на це мають власну думку. У відповіді на депутатський запит там зазначили, що працівники ДНЗ беруть відпустки за власної ініціативи, а скарги які надійшли у міськво від обслуговуючого персоналу ДНЗ №16,17 і 32 не підтвердилися. Мовляв, у протоколах зборів трудових колективів цих садочків йдеться про те, що «немає місця примусового відправлення…»

Утім, є у відповіді міськвно й цікава статистика: у 2010 році за власний рахунок ходили у відпустку 315 осіб, а за 8 місяців 2011 року …1690. На думку членів комісії, не всі хочуть говорити відкрито, адже бояться втратити роботу, і впіймати «за руку» керівника ДНЗ важко. Але сам поголос про цю ситуацію змусить керівництво освіти припинити цю ганебну практику, - вважають члени комісії.

* * *

Звіт комісії розглядатиме найближча сесія міськради. У ньому запропоновано визнати заходи розвитку дошкільної освіти в місті Луцьку, що затверджені рішенням виконкому, неповними, поверхневими і такими, що не відповідають реальному стану, який існує у дошкільній освіті.

Депутати не беруться наразі говорити про кадрові рішення в освітянській галузі і найімовірніше найгостріші дебати у цій площині розгорнуться стосовно повернення приміщень Пенсійного фонду та Центру зайнятості.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Цікавий Показати IP 20 Вересня 2011 16:26
І Осіпов якийсь занадто м'ягкий, і Калахан нічого не заявив і не доповнив... Та й Сосновський відставки не вимагає - щось занадто підозріло. Та й батькам зарано дякують рік лише почався - ще не один мільйон покине батьківські кишені...
батьки Показати IP 20 Вересня 2011 18:29
Коли влада витрачає десятки мільйони народних грошей на побудову нових шкіл та садка за Там-Тамом, щоб отримати нагороди, з батьків здирають побори. Багато сімей не доїдають,щоб заплатити рекетирам з освіти.
балабас Показати IP 20 Вересня 2011 22:12
А чого це ніхто в липні не сказав, що мер прождовжив Пенсійному фонду оренду. Нє, ну це нічого особистого до фонду, там також люди працюють, але ж скільки розмов про те,що немає куди дітей в садочки відправлять. Я думаю, що якби дептутати чи преса сказли щось рпо це рішення - батьки, які мусять платити грубі гроші за влаштування в садочки, прийшли не тільки на пікет, але й на мітинг до мерії.
))) до балабас Показати IP 20 Вересня 2011 23:55
я тоже здорово удивилась! а разговоров про переход ПФ оттуда столько было, что прямо в глазах рябило...
Лучанин до ))) Показати IP 21 Вересня 2011 00:20
Отримав своє бабло та й продовжив! Чи може хтось може сказати що він останній д..л? Такий в Прихватбанку б не працював ... А та остання мразь, Кривицький, який ці садочки порозпродавав, в нього ще й радником, а його права рука-шістка - заступником! Які ще запитання можуть виникати?.. Не всі ж сліпі!
Бармалєй Показати IP 21 Вересня 2011 10:51
Хлопи, у мене три питання, мо хто знає 1.Скільки баблосів отримує начальник відділу у пенсійному фонді і у центрі зайнятості? 2. Наскільки реально знайти нормальну роботу через той центр зайнятості? 3. На якого милого він нам здався?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus