USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.20 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Лучани найбільше загидили Старе місто, - прибиральники

10 Квітня 2012 14:26
Найбільш засміченим у Луцьку виявилося Старе місто. Сміття, яке там зібрали в рамках акції «Зробимо Луцьк чистим», вантажили на машини аж до шостої години вечора.
Про це йшлося 10 квітня під час прес-конференції, де підбили підсумки загальноміського прибирання.

Як розповіли організатори, прибирали Луцьк в рамках всеукраїнської акції «Зробимо Україну чистою». Її ідею запозичили з міжнародної ініціативи «Let’s do іt», яка виникла ще у 2008 році в Естонії. В цій країні понад 50 тисяч чоловік одночасно вийшли на прибирання рідних населених пунктів. Естонські волонтери тоді зібрали зо 10 тисяч тонн сміття.

Вже 86 країн долучилися до цієї благої ініціативи. В Україні пілотним проектом акції «Зробимо Україну чистою» було прибирання Києва у 2009 році. А вже у 2011-му акція стала всеукраїнською. Минулого року до неї долучилися понад 22 тисячі громадян.

Цьогоріч першопрохідцем у масовому прибиранні став Луцьк. В усіх інших містах України очищати вулиці та парки від сміття розпочнуть після Великодня. В облцентрі Волині толоку провели раніше – 6 квітня.

Таке масове прибирання у Луцьку відбувається вже вдруге. Цього року організатори провели масштабну інформаційну рекламу толоки, до якої долучились і відомі лучани.

«Ідея в тому, що людина, яка хоча б раз прийшла на прибирання, не дозволить собі смітити вдруге», - каже регіональний представник акції «Зробимо Україну чистою» Катерина Шкльода.

Організатори розраховували, що прибрати місто вийде насамперед молодь.

«Ці люди будуть жити в нашій країні, їм будувати майбутні роки. Який в них буде світогляд, яка в них буде екологічна свідомість – такою і буде наша держава», - розповів голова правління СМГО «Молодіжна платформа» Захар Ткачук.

За словами члена правління «Молодіжної платформи» Ігоря Демковського, майже 90% волонтерів, які прибирали парк імені Лесі Українки, були студентами.

Окрім студентства, приводили до ладу місто і відомі лучани. На боротьбу зі сміттям вийшли ректор Волинського нацуніверситету імені Лесі Українки Ігор Коцан, депутати Луцької міськради Андрій Козюра та Андрій Разумовський, також член виконкому мерії, бізнесмен Юрій Бондарук. Їм компанію склали радіоведуча Вікторія Жуковська, фронтмен гурту «ФлайzZzа» Андрій Тимчук та інші.

Організатори мріяли, що до прибирання долучаться і звичайні люди, які б прийшли за власною ініціативою.

«Такі люди були. До прибирання парку імені Лесі Українки долучилося людей, які прийшли за власною ініціативою, більше 50. Сподіваюся, що наступного року їх буде 100», - зізнався Захар Ткачук.

За його словами, в толоці по всьому місту взяли участь майже 1,9 тисячі осіб. Волонтери зібрали 316 пакетів загального сміття: 143 пакетів пластику та 189 зі склом.

Для зручності наведення ладу місто розділили на 11 зон прибирання. З них найбільш засміченим виявилось Старе місто.

«Там було стільки сміття, що ми до шостої години його завантажували на машини. І ця зона була одна з найбільш забруднених. Там далі, ближче до Стиря, було дуже брудно», - розповів Захар Ткачук.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Anti-Mafia Показати IP 10 Квітня 2012 19:22
Рабан гадить депутати прибирають... Все правильно...))
Санітар Показати IP 10 Квітня 2012 20:53
Ви мене вибачте щодо Рабана-якраз він прибирає.Смітять наші новоспечені культурні міщани,особливо їх молодша частина....
Лучани Показати IP 11 Квітня 2012 06:24
Хто загидив, той і пішов прибирати. Депутати - не смітіть та не пеерслдуйте тих громадян, які просять вас своєчасно реагувати на порушників правил утримання територій - тоді все буде нормально.Ви ж навпаки, своїми діями заохочуєте до того, щоб смітили , а потім дружно "прибираєте" територію міста і бюджетні кошти до своїх кишень під виглядом прибирання. Ура КПРС і ВЛКСМ!!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus