USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Лучани вперше «побачать» Стравінського. ФОТО

29 Травня 2013 13:31
Постановку балетів «Весна священна» та «Жар-птиця» лучани побачать вперше під час X музичного фестивалю «Стравінський та Україна», що відбувається за підтримки благодійного фонду «Фонд Ігоря Палиці – Новий Луцьк» та стартує сьогодні, 29 травня.

Під час прес-конференції, присвяченої фестивалю, художній керівник балету Харківського національного академічного театру опери та балету імені М.В.Лисенка Світлана Коливанова та начальник відділу гастрольної діяльності та міжнародних зв’язків Тарас Оніщенко розповіли про постановку.

Світлана Коливанова повідомила, що театр вперше в Україні зробив постановки творів Стравінського, у 1991 поставивши балет «Жар-птиця», і у 1998 році - «Весну священну». Театр неодноразово успішно гастролював за кордоном, зокрема під час гастролей у Франції артисти трупи Моріса Бежара, стоячи аплодували харків’янам.




Заступник голови правління благодійного фонду «Фонд Ігоря Палиці – Новий Луцьк» Ірина Констанкевич зазначила, що ці постановки - унікальні, і за їхньою допомогою луцькі глядачі матимуть можливість познайомитися із величчю композитора, який формувався під впливом волинського матеріалу. На її думку, культура, музика та балет представляють усе прогресивне, що відбувається у світі, і заповнюють ніші, у яких недопрацьовують політики.



Один з організаторів Василь Ворон розповів, що у рамках фестивалю до дня народження композитора, 17 червня, у Музеї Ігоря Стравінського в Устилузі відкриють оновлену експозицію у реставрованому приміщенні.

Окрім цього, великим відкриттям, мовляв, буде лекція «Ігор Стравінський та Олександр Тансман», яку прочитає художній керівник міжнародного фестивалю «Тансман» Анджей Вендланд. Так, Тансман був автором першої монографії, присвяченої композитору, та другом Стравінського. Також відбудеться концерт камерної музики знаних виконавців Олега Полянського та Кирила Родіна.



Як розповів Сергій Єфіменко, під час минулих фестивалів лучани могли лише слухати Стравінського, а сьогодні вони матимуть унікальну можливість його «побачити» втіленим у пластику.

«Цього року фестиваль має дві особливості. По-перше, він стане найбільш об’ємним за кількістю колективів і творів, які виконуватимуть, а перший день фестивалю вартує усіх попередніх. Друга особливість полягає в тому, що вперше до фестивалю долучився великий бізнес у особі Ігоря Палиці та «Фонду Ігоря Палиці – Новий Луцьк», взявши на себе значну частину витрат. Це - показово, тому що бізнес і духовність – це дві речі, які формують націю», - розповів директор Волинської філармонії.



Музика Стравінського - складна, слухати її – як перечитувати непросту, але улюблену книгу, - зізнався Тарас Оніщенко. Зазвичай, каже, глядачі надають перевагу «легкій класиці», слухаючи яку, можна розслабитись та відпочити, а твори Стравінського не дуже цьому сприяють.

Так, Сергій Єфіменко розповів, що під час другого фестивалю «Стравінський та Україна» один з музикантів не бажав виконувати твори композитора, посилаючись на їхню складність та незрозумілість для слухачів. Проте вже наступного року луцька публіка почала впізнавати знайомі акорди «Петрушки». За його словами, фестиваль буде пізнавальним, адже під час виступів лучани почують музику, яка не звучить у вигляді рінгтонів.
«Можливо, під час двадцятого фестивалю музика Стравінського звучатиме і у луцьких маршрутках»,- резюмував Сергій Єфіменко.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
black friday ugg sal Показати IP 1 Грудня 2013 03:08
thank you for share!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus