USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.15 39.45
  • PLN 9.71 9.93

Луцьк «атакують» небезпечні для людини рослини

18 Червня 2013 11:55
На центральних вулицях Луцька - чагарники із небезпечних рослин: борщівника Сосновського та амброзії, - повідомили у відділі інформаційної роботи міської ради.

Звідки йде загроза
Упродовж останніх років на території міста набув поширення небезпечний вид багаторічної рослини - борщівник Сосновського. Рослина сягає висоти більше двох метрів, багата на фотоактивні сполуки, торкання до якої, особливо у період цвітіння, викликає важкі опіки у людей та тварин.

Набуває поширення і інша небезпечна рослина - амброзія полинолиста, однорічна рослина за зовнішніми ознаками схожа на коноплі, а за розмірами і формою листків нагадує полин гіркий. Квітковий пилок амброзії шкідливий для людини. В період цвітіння, з середини липня до настання осінніх заморозків, серед населення спостерігається алергійне захворювання – амброзійний поліноз. Пилок амброзії, потрапляючи у ніс, бронхи викликає сльозотечу, порушує зір, підвищує температуру тіла, виникає різке запалення слизових оболонок верхніх дихальних шляхів, що призводить до приступів бронхіальної астми.

Де ростуть небезпечні чагарники
Як повідомив радник міського голови з екологічних питань Борис Сорока, у червні цього року проведено обстеження території міста. Як і в минулі роки, продовжує зростати борщівник вздовж дитячої залізниці та у водоохоронній зоні річки Сапалаївка поблизу вулиці Шопена. Там суцільні зарослі займають сотні квадратних метрів.

Є він і на вулиці Глушець та на схилах до парку імені Лесі Українки. Працівники ЖКП № 7 систематично його скошують, однак на території парку від продовжує поширюватись. З'явився він і на вулиці Замковій, на схилах замку, на меморіальному комплексі «Вічна Слава», а також у водоохоронній зоні річок Омеляник та Стир. Зарослі борщівника є й на прилеглій до стадіону „Підшипник" та загальноосвітньої школи № 20 території вздовж річки Жидувки. Зростає борщівник на прилеглих до міста територіях сільських рад вздовж автомобільних доріг (вулиці Мамсурова, Боженка, об'їзна дорога через села Рованці та інші), який разом з автомобільним транспортом потрапляє в місто і швидко розповсюджується. За словами Бориса Сороки, робота зі знищення шкідливих рослин у місті недостатня.

Що робити
Тож з метою знищення та перешкоджання подальшого поширення на території міста борщівника Сосновського, міський голова підписав розпорядження «Про вжиття заходів боротьби з борщівником та бур'янами».

Цим документом зобов'язано балансоутримувачів, власників та користувачів земельних ділянок, керівників підприємств, установ, організацій усіх форм власності при виявленні борщівника на власних, прилеглих та закріплених територіях вжити практичних заходів із його знищення шляхом систематичного скошування, зрізування товстих коренів на глибині 8-12 сантиметрів, не допускати забур'янення територій.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
111 Показати IP 18 Червня 2013 13:06
де фото небезпечних рослин?
Forever Autumn до 111 Показати IP 18 Червня 2013 13:24
uk.wikipedia.org/wiki/Борщівник_Сосновського uk.wikipedia.org/wiki/Амброзія_полинолиста‎

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus