USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Луцьк і Рівне хочуть об’єднати в один регіон

26 Травня 2011 17:32
Луцьк і Рівне можуть стати агломерацією. Керівництво міст хоче об’єднати два обласних центра в єдиний Центрально-Волинський субрегіон.
26 травня у сесійній залі Луцької міської ради відбулося підсумкове засідання експертного комітету з презентацією проекту Стратегічного плану економічного розвитку та підвищення конкурентоспроможності Центрально-Волинської агломерації.
За словами головного радника та представника проекту «Локальні інвестиції та національна конкурентоспроможність» Ігоря Парасюка, створення такого умовного територіального простору дасть змогу двом регіонам об’єднати свої ресурси та стимулювати економічне зростання у регіоні.
«В жодному разі не подумайте, що створення агломерації означатиме зникнення міста чи його поступового розчинення в іншому. Ні! Агломерація може відіграти роль полюсу зростання», - запевнив Ігор Парасюк.
Водночас він наголосив на тому, що утворення єдиної економічної зони допоможе підвищити концентрацію виробництва, сфери послуг, ресурсів на порівняно невеликій території. Експерт переконаний, що сучасна економіка не визнає адміністративно-територіальних кордонів, а тим більше меж між містами, районами, селищами, сільрадами.
«До Центрально-Волинського субрегіону мають увійти Луцьк, Рівне, Здолбунівський, Ківерцівський, Рівненський та Луцький райони. Так ми зможемо зконцентрувати економіку, а відтак і конкурентоспроможність території», - зазначив Ігор Парасюк.
Серед головних напрямків, в яких повинен розвиватися новостворений субрегіон, експерти називають залучення інвестицій, інновації та розвиток людського потенціалу, малі і середні підприємства та інфраструктура бізнесу, а також особлива увага до пріоритетних галузей спільної діяльності: АПК, транспортна система та інфраструктура.
Кожен з цих напрямків має ще свої численні розгалуження. Досить перспективними є плани на розробку проектів з розміщення промзон і технопарків, об’єднання ресурсів для залучення ще більших інвестицій, створення центрів дистанційного навчання, запровадження освітніх програм для підготовки професійних кадрів.
Крім того, новий економічний субрегіон дасть змогу створити спільний оптовий ринок для збуту сг продукції, збудувати нові та реконструювати старі автодороги та шляхопроводи, створити спільну туристичну інфраструктуру.
Нагадаємо, що рішення про створення такого економічного простору лідери громад Рівного, Луцька, Здолбунова та Ківерець прийняли ще влітку 2010 року. У липні 2010 уповноважені особи відповідних органів місцевого самоврядування підписали Протокол про наміри щодо розробки і впровадження субрегіональної стратегії підвищення конкурентоспроможності і економічного розвитку.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 25
кАБАН Показати IP 26 Травня 2011 17:44
Рейнсько-Рурський басейн в Зах. Німеччині блін. Вам що хтось заважає пересуватися, дзвонити чи вести бізнес? Немає куди подіти гроші? коли нарешті хохлам вже вистачить шукати собі клопіт на свою і так проблемну голову.
VSC Показати IP 26 Травня 2011 17:50
Его настоящая фамилия Манилов?
Роман Показати IP 26 Травня 2011 19:40
«До Центрально-Волинського субрегіону мають увійти Луцьк, Рівне, Здолбунівський, Ківерцівський, Рівненський та Луцький райони...» - а інші райони Волинської і Рівненської областей куди віднесуть? Чи область залишать без обласного центру? Це фігня повна... А виробництво і сфера послуг не залежить від адміністративного поділу...
TFA до Роман Показати IP 26 Травня 2011 21:50
Мова не йде про об'єднання областей, а лише про об'єднання кільках районів, але не в адміністративному плані, а в економічному, наскільки я розумію.
Роман - ти не правий! до Роман Показати IP 26 Травня 2011 23:16
Треба уважно читати новину. Я прочитав таке: "створення такого УМОВНОГО територіального простору дасть змогу двом регіонам об’єднати свої ресурси та стимулювати економічне зростання у регіоні". Мова не йде про адміністративну реформу. Швидше за все йдеться про акумуляцію ресурсів досить близьких регіонів для отримання синергійного ефекту в економіці обох регіонів. До речі, населення Луцьк+Рівне+прилеглі райони = понад 0,6 млн. чол. А людський ресурс на обмеженій території - ключове. До речі, відстань між Луцьком і Рівним менша, ніж протяжність Кривого Рогу. Тому ідея спільної агломерації - дуже розумна річ.
Лучанин Показати IP 26 Травня 2011 19:50
Так само як західняки не можуть зжитись з східняками (мислення з точністю навпаки), так само і рівненчани ніколи не зживуться з волинянами. Що ніхто не знає що ще здавна іде скрита війна між ними? Знову хочуть кота з собакою зхрестити ...
Exaboto до Лучанин Показати IP 26 Травня 2011 20:14
в тебе параноя
Лучанин до Exaboto Показати IP 26 Травня 2011 23:06
Чому правда є параноєю? Скільки я живу, а це вже достатньо багато, завжди волиняни на рівненчан "катять бочку" і навпаки. Я не сказав що йдуть бойові дії, хтось когось б'є, вбиває. Це щось на подобі хохли та москалі - друг друга хочуть вкусити та чимось образити не думаючи про наслідки, або можна порівняти це з футбольними фанами різних команд. В мене є дуже багато друзів як з рівного, так і з прилеглих районів - хороші порядні люди. Я проти них взагалі нічого поганого сказати не можу, так само як вони про мене. Але в спілкуванні ця атмосфера (не між нами, а взагалі) добре відчувається.
Exaboto до Лучанин Показати IP 27 Травня 2011 09:03
за два роки які я живу переважно в Рівному, ні одного разу не бачив щоб хтось на когось гнав... Навпаки, коли мова заходить за наші міста чую: - ну так це ж міста побратими. Ти дурницю говориш.
??? до Лучанин Показати IP 26 Травня 2011 20:38
а відколи рівненчани перестали бути волинянами? прошу ознайомитися із поняттям Волинь як історичного культурного регіону: http://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D1%8C
тумани Показати IP 26 Травня 2011 20:35
Блін, ну ось нащо воно потрібно? все давно поділено і нормально люди живуть!!! краще б вони дороги ремонтували, аніж отакою фігньою займаються!
знаюча Показати IP 26 Травня 2011 20:45
так мова йде лише про економіку!!! якщо так буде краще для бізнесу, то нехай собі роблять той субрегіон!!! Люди ви шо? області так і залишуться областями!!! смішні якісь!
Захар Показати IP 26 Травня 2011 20:47
Рівне і Волинська область це історично велика Волинь!!! І для мене це одна земля!
Лучано Показати IP 26 Травня 2011 22:48
Ми єдина Велика Волинь з однією ментальністю, способом життя і традицією. Завжди були єдині. Нас розєднали совіти. А тому наш волинський народ повинен бути за шістдесят років врешті решт воззєднаний.
Зоряна Показати IP 26 Травня 2011 22:56
"...А вы, друзья, как не садитесь - все ж в музиканты не годитесь..."
Олег Савчук Показати IP 27 Травня 2011 04:25
РигиОнали мають план по повному об'єднанню областей із центром в Острозі. Щоб уникнути широких протестних настроїв, це "блюдо" нам подають поступово. Ви, знаєте де Остріг? Погляньте на мапу!
Олег - і ти не правий! до Олег Савчук Показати IP 27 Травня 2011 09:36
Наскільки я знаю, даний проект фінансує уряд USA. Важко запідозрити гамериканців у підігруванні Ригіоналам. Особливо зважаючи на той сморід, який підняли деякі з їх представників щодо фінансування з боку іноземних організацій. Згідний з Exaboto - у більшості читачів параноя.
SysR до Олег Савчук Показати IP 27 Травня 2011 10:37
А чо в Острозі? Можливо одразу в Острожці? ;)
Олександр до SysR Показати IP 8 Січня 2012 21:54
Та чого вже там мелочитьс я з Острогом, хай вже хразу в Демидівці зроблять, так вся одбасть в те село по розваги їздити буде ))))
волиняка з володимира Показати IP 27 Травня 2011 11:51
Панове.невже ви не зрозуміли підтексту цього рішення про нібито умовне обеднання двох дещо різних за політичними поглядами регіонів. Проаналізуйте результати останніх виборів през.І побачити наскільки радикальна у своему розумінні патріотизму,ставленні до Европи Західна Україна( зокрема Волинь) і Західна Україна(зокрема Ріненщина,а це таж історична Волинь). ВСЕ робиться під майбутні ВИБОРИ !!
Стрийко до волиняка з володимира Показати IP 27 Травня 2011 13:01
Не шукайте всесвітню змову там, де її немає. Ось, почитайте про організаторів проекту: http://linc.com.ua/ukr/
Петро Показати IP 27 Травня 2011 13:10
Шановні автори відгуків, скажу вам як людина причетна до проекту з самого початку- немае тут ніякоі політики, адміністративно-теріторіальних війн і т.д.Мова йде про економічний розвиток та підвищення конкурентноздатності з одного боку та про фіксацію в страдегічних документах вже існуючих звязків між містами.Поясню на простих прикладах першу тезу: ні Луцьк ні Рівне найближчі 10 років не матиме нормального аеропорту (тим більше міжнародного)спильний проект мае на порядок більше шансів реалізуватись,те саме можна сказати і про потужні інвестиціі у промвиробництво, які сьогодні потребують в основному двох ресурсів: землі(яка е у районах) та кволіфікованоі робочоі сили, яка е у містах.Спільна робота, безперечно, дасть швидкий і кращий результат.Стосовно вже існуючих бізнесзв"язків.Безліч дрібних та середніх підприемців ведуть бізнес у двох містах ,відкривають своі магазини і т.д.Великі торгівельні мережі (наприклад "Метро")працюють вже давно і ефективно на два міста і розглядають іх як один економічний простір.Задача влади-зрозуміти це і допомогти розвинути-зробити нормальну дорогу, пас.транспорт і т.д.-тоді з часом буде і аеропорт і сміттепереробний завод і спільні потужні конкурентноздатні виставкові заходи, ане пусті, економічнонеобгрунтовані мріі про "Нью-Васюкі"
Лучанка Показати IP 27 Травня 2011 20:25
А чому б не об'єднатись заради взаємновигідної мети? Провінційний жлобізм та "мояхатаскрай"ність довели свою безперспективність. Необхідно гуртуватись, бо чинна влада, яка тяжіє швидше до централізації влади, навряд чи буде сприяти розвитку самоврядних проявів на території західної частини України. А нам треба розвиватись, прагнути до кращого, хоча б заради світлого майбутнього наших діточок
Компетентний Показати IP 8 Червня 2011 22:29
Почитав я тут Шановні ваші коментарі..........і в мене склалось враження нібито в наших людей параноя якась!!!Шановні коли читаєте то аналізуйте те про ,що написано......і для сильно розумних Візьміть тлумачний словник і гляньте суть визначень субрегіон,агломерація...і може тоді в декого параноя пройде!!!
ваня Показати IP 2 Липня 2011 12:58
я живу ківерцівському районі с.Липне східна точка Волині в Рівненську обл 1 клометер я скажу що ми незовсім друзі в ніх своє поняття в нас друге

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus