USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Луцька мерія дозволила «неекологічні» маршрутки

17 Лютого 2011 14:38
Виконком Луцької міської ради 17 лютого прийняв рішення про оголошення завершального конкурсу серед перевізників, які надають послуги з перевезення в режимі звичайного та маршрутного таксі.
Нагадаємо, що конкурс повинен був відбутися в кінці 2010 року, однак серед двох перевізників в иникли взаємні претензії щодо дотримання умов конкурсу. Тому через судові позови останній конкурс був перенесений на три місяці. Протягом цього часу були продовжені договори до першого квітня про тимчасове перевезення з перевізниками, які й до того возили людей.
На виконкомі прийняли рішення виключити з умов конкурсу вимогу про відповідність автобусів екологічному стандарту не нижче Євро-2.

Цікаво, що екологічний стандарт Євро-2 не допускає у автомобільних вихлопних газах свинцю, який осідає в атмосфері.

Причина такого рішення - те, що у конкурсах восени 2010 році не зазначалася умова про відповідність Євро-2. Відтак зміна умов конкурсу посеред проведення тендеру поставить в нерівні умови різних перевізників, - вирішив виконком.
Окрім того, перевізники нарікали, що ефект від використання автобусів Євро-2 при занижених стандартах до пального – мінімальний. «Ми робимо профанацію», - казали перевізники/.
Також заступник мера Василь Байцим запропонував підготувати додаткове рішення виконкому про вимогу з певного періоду перевести усі автобуси, які перевозять пасажирів до стандарту Євро-2.
«Як мінімуму рік, півтора року треба дати перевізникам аби підготуватися до переходу до Євро-2», - сказав міський голова Микола Романюк.
«Але варто це питання вивчити ретельно. Подивіться які зараз таксі, КАМАЗи, ГАЗи їздять? Як таксі коптять?», - додав мер.
Конкурс на перевезення відбудеться 23 березня 2011 року. Перевізники будуть змагатися за право працювати на маршрутках 4, 26, 26а, 28, 29, 30, 31, 32 та 47.
У конкурсі не бере участь маршрут № 20. Як пояснив начальник транспортного відділу Олександр Середа, цей маршрут ввели у кінці 2010 року як експеримент.
Автобуси цього маршруту возили людей від Залізничного вокзалу до гіпермаркету «Епіцентр». Відмінили ж його, оскільки «Епіцентр» увів власний маршрут, який безкоштовно перевозить пасажирів.
Цікаво, що як пише http://news.finance.ua, екологічний стандарт Євро-2 не допускає у автомобільних вихлопних газах свинцю, який осідає в атмосфері.

Довідково:

За інформацією Finance.ua, до екологічних стандартів при виробництві автомобілів Євросоюз прийшов ще в 1992 році. Тоді був введений Євро-1, що містив перелік вимог до кількості шкідливих речовин в автомобільних викидах. З тих пір він постійно посилюється. Слідом за Євро-1 з'явився Євро-2, на Євро-3 західні країни перейшли з 1999 року. Зараз у Євросоюзі діє екологічний стандарт №4, а в наступному році з'явиться Євро-5. З кожним разом у вимогах ураховуються нові фактори завдання шкоди навколишньому середовищу - Євро-2 позбавив європейське повітря від свинцю, що осідає в атмосфері разом з автомобільними вихлопами, Євро-3 і -4 регулюють вміст сірки.
Україна перейшла на Євро-2 тільки з 2006 року. І в цьому питанні ми відстаємо не тільки від країн Євросоюзу, але й від Росії. Східна сусідка прийняла стандарти Євро-3 ще 1 січня 2008-го. І з тих пір основна маса старих європейських автомобілів осідає в Україні.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus