USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Луцькому костелу Петра і Павла виповнюється 400 років

14 Квітня 2010 14:32
Римо-католицький костел святих Петра і Павла, що розташований в Старому місті Луцька на вулиці Кафедральній, святкує своє 400-річчя, - інформує «Історична Волинь» .

Датою заснування костелу, згідно із Списком пам’яток архітектури УРСР, затвердженим в 1963 році, є 1610 рік. Саме базуючись на цій офіційній даті можна вважати, що в 2010 році костел відзначить своє 400-ліття.

«Але варто зауважити, що в сучасних наукових працях зустрічаємо й інші дати. Відомий волинський архітектор Богдан Колосок припускає, що найбільш реальною датою початку будівництва є 1616 рік. А завершення – 1640 рік», - кажуть краєзнавці.

Цю думку підтримують Вальдемар Пясецький та Феодосій Мандзюк у книзі «Вулиці і майдани Луцька»: «побудований костел був єзуїтами, які прибули в Луцьк в кінці XVI столітті для зміцнення позицій католицизму на Волині. У будівництві костелу брали участь видатні архітектори того часу.

Архітектором костелу, автором першого проекту був Якуб Бріано. Він вів нагляд за будівництвом до 1620 року. Завершувалося ж будівництво під наглядом місцевих майстрів. Перше богослужіння відбулося в костелі в 1623 році. Будівництво було завершене в 1640 році, храм освятив єпископ Андрій Гембіцький.

У 1648 році у зв’язку із подіями Визвольної війни під проводом Богдана Хмельницького єзуїти покинули Луцьк. Костел Петра і Павла був пограбований і сплюндрований. Лише після Андрусівського перемир’я 1667 року єзуїти повернулися до Луцька і відновили свою колегію.

У 1724-му велика пожежа частково знищила костел. Протягом 1729 -1730 років проводилось його перебудова за проектом єзуїтського архітектора і художника Павла Гіджицького.

У листопаді 1773 року орден єзуїтів було скасовано. Єзуїтський колегіум перейшов під опіку Нарадної едукаційної комісії, яка мала намір розмістити в ньому вищу професійну школу. Проте пожежа 1781року, яка знищила кафедральний костел святої Трійці, а також частково пошкодила костел Петра і Павла, змусила прийняти інше рішення. Колишній костел єзуїтів був переданий луцькому капітулу для облаштування в ньому кафедрального костелу.

Реставрацію костелу проводили архітектори Юзеф Умінськомий, Михайло Соболевський і Фаустин Гродзицький. У 1787році костел був освячений під назвою святої Трійці і святих Петра і Павла.

У 1948-му рішенням облвиконкому робітничих, селянських і солдатських депутатів кафедра була закрита. Офіційною підставою був аварійний стан храму після війни.

Протягом 1951 – 1956 рр. підвали костелу використовувалися «Змішторгом» для зберігання овочів. А з 1956 р. в костелі розташовувався міськпромкомбінат. У приміщеннях пам’ятки розташовувалися контора, майстерні, житло. В 1970-ті роки костел використовувався торговельною базою, проводилася також реставрація під розташування обласного музею атеїзму, який був відкритий тут у 1980 році.

У 1990 р. костел був повернутий римо-католицькій церкві. 27 вересня відбулося перше богослужіння після багаторічної перерви. З 1998 року костел знову став кафедральним.

Після повернення його католицькій общині його інтер’єр поступово насичується потрібними для богослужіння речами. Були повернуті ікони Вознесіння Божої Матері та Чудо Архангела Михаїла (обидві близько 1758 року) пензля Тадеуша Кунце, які зберігалися у Волинському краєзнавчому музеї».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus