USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Луцьку пророкують гроші на відбудову пам’яток

14 Червня 2011 09:34
Луцьк має дуже високі шанси залучити численних інвесторів, котрі вкладатимуть свої кошти в історичні пам’ятки міста – таку думку висловив англійський професор Роб Пікард, один з керівників проекту Ради Європи «Реабілітація культурної спадщини історичних місць» під час свого візиту до Луцька.

Нагадаємо, Луцьк увійшов у десятку українських міст, які братимуть участь у міжнародному проекті «Реабілітація культурної спадщини історичних місць» – проект допоможе розкрити соціальний та економічний потенціал історичної спадщини обласного центру Волині.

Як розповів під час прес-конференції 10 червня керівник Асоціації розвитку туризму Волині Юрій Моклиця, протягом двох днів у Луцьку працювала робоча група, яка узагальнювала інформацію про культурну спадщину обласного центру Волині. Особлива увага експертів була прикута до центру та «Старого міста».

Наступними етапами проекту, розповів Моклиця, буде аналіз зібраних даних та розробка техніко-економічних обґрунтувань, а згодом й інвестиційних проектів, які стосуватимуться, зокрема, й реставрації історичних пам’яток. Вже у 2013 році, кажуть експерти, планують розпочати роботу з інвесторами.

Чого очікувати від цього проекту Луцьку, експерти поки не знають. Про це зможуть сказати тільки після аналізу зібраної інформації.

Проте Моклиця запевняє: вже той факт, що проект ініційований самою Радою Європи говорить про одне – Луцьк матиме з цього зиск.

«Дуже багато європейської історії творилося в Луцьку. Тому Європа і вкладає у такі проекти свої кошти. До того ж, для Європи це стратегічно важливо, це частина їхньої зовнішньої політики», – переконує Моклиця.

«Техніко-економічне обґрунтування – це майже те ж саме, що й проектна документація. Це ключовий документ, на який опираються донори, інвестори. Кожній мінімальній інвестиції передує глибоке ґрунтовне дослідження. Саме тому ми й проводимо таку детальну роботу, аби інвесторів дійсно зацікавив Луцьк», – пояснив він.

Моклиця розповідає: мова не йде лише про іноземних інвесторів та донорів, а й про місцевих. Для того, щоб вони зацікавились можливістю використовувати історичні будівлі у своєму бізнесі, їм потрібно дати інформацію про стан, соціальну та містобудівну функцію, положення в просторі тих чи інших історичних пам’яток.

«Ці об’єкти можна використовувати будь-як. Це можуть бути офісні центри, ресторани, готелі, житлові приміщення. Але не варто зациклюватись виключно на туристичному їх призначенні. Бо якщо будувати тільки туристичні об’єкти, то це перетвориться на мертву зону», – говорить він.

«Як приклад, у Луцьку є банки, які розташовані в розкішних історичних будівлях. Це і будинок В’ячеслава Липинського, це приміщення банку на Богдана Хмельницького, будівля Національного банку. Це все є історичні будівлі, які передають атмосферу», – додає Моклиця.

Зміни, які чекають на Луцьк в процесі втілення цього проекту, додав Роб Пікард, полягатимуть насамперед у збереженні та новому використанні історичної спадщини Луцька.

«Ви повинні розглядати історичну спадщину як перевагу, яку має ваше місто… Дуже важливо, щоб люди мали зв'язок з цією історичною спадщиною, бо тоді вони починають себе з нею ідентифікувати», – звернувся Пікард до лучан.

«Ваше місто дуже цікаве, має значний ресурс. Вдалося побачити, що місто потребує відновлення і ремонту. Але важливо – воно має свій стиль», – висловився він.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
12 Показати IP 14 Червня 2011 13:32
було б дуже класно! у нас можна стільки всього відновити - ніхто й не впізнає, що це Луцьк! Я обожнюю своє місто і дуже радий таким новинам! У Старівці (і не тільки) є величезний потенціал до облаштування різних історичних куточків, до відновлення забутих і пригноблених часом пам'яток. Як було би класно одного дня побачити те все правильно реставрованим та відновленим до життя!..
Роман Показати IP 14 Червня 2011 15:15
Заздрю Вашому надзвичайному оптимізму. Та, на жаль, вищенаведена інформація, є лише черговою мильною бульбашкою.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus