USD 39.55 39.85
  • USD 39.55 39.85
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Литовці почуваються в Луцьку, як удома

25 Вересня 2010 16:01
В Луцьку 25 вересня презентували міжнародний проект «2000 кілометрів історії», в рамках якого десять вершників з Литви подорожують територією колишнього Великого Князівства Литовського в напрямку до Чорного моря.
Як розповів на зустрічі з луцьким міським головою Богданом Шибою керівник делегації, віце-мер Вільнюса Гінтаутас Бабаравіціус, подорож розпочалась 8 вересня – саме цього дня делегація виїхала з литовського міста Тракай.
Триватиме похід, каже він, 40 днів – до 18 жовтня. Кінцевим пунктом стане містечко Очаків Миколаївської області.
Уся команда проекту складається з 26 людей, серед вершників є навіть дві жінки. Процес проходження шляху фіксується на відеокамеру, адже після завершення планують змонтувати цілий фільм.
«Ми в Луцьку невипадково. Бо Луцьк – це друга столиця Великого князівства Литовського… Ці спільні історичні корені незмінно будуть впливати на економіку наших країн», – висловився він.
Бабаравіціус також наголосив, що Україна та Литва має спільне історичне минуле, адже «єдиною країною ми були довше, аніж незалежними державами», натякаючи на те, що Литовське князівство проіснувало 500 років. Крім того, цей похід присвятили, каже віце-мер Вільнюса, до 600-річчя Грюнвальдської битви, у якій брав участь і князь Вітовт.
Автор проекту Гедрюс Клімкевічус розповів про ще одну мету такої акції – перевірити витривалість жемайтійських коней, яких наприкінці Другої світової війни залишилося тільки дві особини. Адже саме на таких конях і здійснювали свої походи лицарі князівства. На сьогодні їх популяцію збільшили до 400.
«Кожного дня ми долаємо по 50-70 кілометрів. Боялись, що коні можуть не витримати такий довгий шлях. Але зараз форма коней та вершників на апогеї. З нами подорожує ветеринар, який слідкує за здоров’ям тварин, та коваль, який змінює коням підкови», – розповів той.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus