USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Монастир Домініканців у Луцьку отримає дзвіницю. ФОТО

24 Вересня 2013 19:00
Монастир Домініканців у Луцьку − пам’ятка архітектури національного значення 18 століття. Будівництво датують 1752 роком. Вже 19 років у цьому приміщенні – Волинська духовна семінарія Української православної церкви.

«За цей час ми своїми силами, як могли, утримували цю старовинну будівлю. Але ми прийшли до того, що потрібно один раз, але якісно зробити, щоб ця споруда була окрасою міста та привабливою для туристів.
Ми виготовили проект реставрації фасадів і даху та кошторисну документацію. Оскільки це пам’ятка національного значення, ми подали різноманітні прохання, аби включили до держбюджету цей проект», − розповів ректор духовної семінарії, протоієрей Рустік.

Духовна семінарія – навчальний заклад закритого типу. Але, оскільки він духовний, то Міністерство освіти і науки України не має до нього жодного стосунку. Будівля – на балансі релігійної громади. Щороку комунальні послуги, заробітні плати, харчування семінаристів обходяться Єпархії у півмільйона гривень.

Загалом приміщення доволі просторе. Тут навчаються і проживають 120 студентів.

У перспективі планують відбудувати дзвіницю, що колись була прибудована до монастиря Домініканців. На початках храм був набагато більшим, із п’ятдесятиметровою дзвіницею.
ЧИТАТИ ЩЕ: ПОЛЯКИ ОБУРЕНІ: НА ВОЛИНІ СТАРОДАВНІЙ КОСТЕЛ ВИСТАВИЛИ НА ТОРГИ.ФОТО
«Ми не можемо відновити старий храм у повному обсязі. Адже є сусідні житлові будинки. Тому хочемо спорудити лише дзвіницю. Вона буде окрасою старого міста. Також з благословення Владики Ніфонта плануємо на території відкрити два пам’ятних знаки. Один – як пам’ятка, що колись поблизу стояв Свято-Троїцький храм, другий – пам’ятник Святим Кирилу і Мефодію – покровителям науки», − мріє протоієрей Рустік.

І все ж, це плани на перспективу. Сьогодення набагато простіше – зима не за горами, а вікна приміщення незабаром святкуватимуть сторіччя.

«Цвяхи запихаємо пальцями. Треба ставити пластикові вікна, бо не перезимуємо», − каже ректор. За допомогою семінаристів назбирали поки тільки третину від необхідної суми.

Костянтин ЯВОРСЬКИЙ






Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 20
Краєзнавець Показати IP 24 Вересня 2013 19:41
Вікна якщо і міняти, то на такі, які там є зараз - дерев'яні. Це пам'ятка архітектури. Споганили будинок біля в'їзної вежі, тепер цей хочуть.
Вільна Волинь до Краєзнавець Показати IP 24 Вересня 2013 22:08
Все правильно кажете. Однак, хіба не можна зробити такі пластикові, щоб їх не можна було відрізнити від дерев"яних? А в цілому, якщо відновлять хоча б частину булої слави тієї будівлі - нічого поганого у тому не буде.
Вільна Волинь до Краєзнавець Показати IP 24 Вересня 2013 22:15
Та й вікна вікнами, а от хто дозволив прибудовуватись до тієї будівлі?? Ось питання! А там такі прибудовки, що на них страшно дивитись. Зовсім не красять пам"ятку архітекрури.
Безгрішний Показати IP 24 Вересня 2013 21:03
Прокуратурі - включити в план перевірок .
Вектор Показати IP 24 Вересня 2013 21:14
З такими попами не в Європу,а в ... !
Тоже мені... до Вектор Показати IP 24 Вересня 2013 22:06
А вам яких треба?? Щоб ваші гей-потреби задовільняли?
Людмила Показати IP 24 Вересня 2013 22:44
Взагалі-то у протоієрея Рустіка прізвище є. Дивно, чому Костянтин Яворський його не згадує. Він же не підписується "журналіст Костянтин". А то вказує посаду і сан, а от про прізвище Капауз чомусь забув.
Вільна Волинь до Людмила Показати IP 24 Вересня 2013 23:18
Вся проблема в тому, що даний інтернет - портал захищає та відстоює позиції УПЦ КП, тому, коли тут є статті Стосовно УПЦ, то дуже часто зустрічається не "митрополит Ніфонт", а просто "Ніфонт". Коли про Михаїла пишуть, то додають і "митрополит" і "владика". Нажаль, предвзятість, яка зовсім не притаманна хорошим журналістам, на цьому сайті очевидна. Непрофесійно так.
Думка до Вільна Волинь Показати IP 25 Вересня 2013 10:31
Хм.....Як на мене на цьому порталі більше про УПЦ пишуть, ніж про УПЦ КП. Треба подивитись у пошуку, про кого написано більше...
Вільна Волинь до Думка Показати IP 25 Вересня 2013 18:21
Пишуть більше, бо вони в місті більше роблять. Але пишуть геть зневажливо.
Лучанка до Людмила Показати IP 25 Вересня 2013 10:30
Наскільки я знаю, прізвище не ставиться осіб, які мають духовний сан.... Ви десь прізвище Михаїла чи Ніфонта читали?
Вільна Волинь до Лучанка Показати IP 25 Вересня 2013 18:22
Я вам особисто поясню! Прізвище не ставиться(і то, ставиться, але в дужках) тільки біля імен осіб, які відносяться до "чорного духовенства", тобто - чернецтва. Біля всіх інших - повинне бути.
Цікава Показати IP 25 Вересня 2013 10:35
Семінаристи нині на Паджеро їздять? Ото якраз вистачило б на всі вікна...
Л-н до Цікава Показати IP 25 Вересня 2013 15:34
Для декого два ока велика розкіш... - Гарна споруда на території Луцького Заповідника. Добре що часом хтось турбується про привабливіть і красу міста. Може дійсно щось зроблять? Помагай Боже.
Вільна Волинь до Л-н Показати IP 25 Вересня 2013 18:23
Там написано, що це автівка семінариста??
Аня Показати IP 26 Вересня 2013 21:35
В такому поважному засобі інформації написати таку непрофесійну статтю? Куди пальцями цвяхи запихають? Стидно пане Констянтине.
Анонiм4ик Показати IP 28 Вересня 2013 11:28
я не розумiю за якi це ви гей-потреби говорите? наскiльки я знаю то семiнаристи нормальнi здоровi люди!!!
пан Євген Показати IP 29 Вересня 2013 12:46
Оооооо.... панове досить критикувати. Паджеро ,Рустика. Ви шось зробили для суспільства?
совість Показати IP 15 Жовтня 2013 16:42
люди просніться!!!!!!! луцькая єпархія одна з найбагатших у україні, ніфонт бабло грибе лопатою, де діває гроші.... позор.... попи бугалтери. а у мене записку у покровському соборі не взяли безкоштовно
прот. Рустік Показати IP 21 Жовтня 2013 15:57
Не сперечайтесь шановні. Ми вже почали заміну вікон. Хто хоче робити добро робить його. А хто ні, все критикує. Доречі ця споруда є власністю держави, а церква проводить поточні ремонти. Все це робиться для лучан та гостей міста. Всім дякуємо за підтримку. Обіцяю проінформувати спільноту міста про всі кошти витрачені на заміну вікон. В черговий раз побачимо хто працює, а хто тільки говорить.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus