USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.94

На Центральному ринку Луцька виявили нітратні дині

23 Липня 2013 13:13
Партію баштанних, перенасичених нітратами, нещодавно виявили фахівці інспекції з питань захисту прав споживачів в області у двох торгових точках Луцька. Про це повідомляє видання Волинь-нова.

― Відібрали зразки кавунів і динь у підприємців, які реалізовують їх на ринку ТзОВ «Агросервіс» (поблизу Центрального ринку), ― розповідала головний фахівець інспекції з питань захисту прав споживачів в області Неоніла Остап’юк. ― Перевірили у лабораторії державного підприємства «Волиньстандартметрологія».

З’ясувалося, що вміст нітратів у кавунах і динях, які реалізовує підприємець Микаїлов, - у нормі, а ось у партії динь, котрими торгував на цьому ринку інший підприємець, перевищував допустимий показник більш ніж утричі.

Захисники прав споживачів заборонили реалізовувати занітрачені ягоди. Однак ніхто не гарантує, що ранні баштанні (а такими вважаються вирощені до середини серпня) із завищеним вмістом нітратів, не продаватимуть на ринках Луцька. Тож фахівці споживзахисту радять не поспішати їх купувати.

Поради. Краще зачекати до середини серпня, коли у продаж надійде урожай, вирощений у відкритому грунті. Втім, якщо вже спокусилися і придбали смугастика чи диню, то не об’їдайтеся ними. Для першого разу достатньо скибочки. Варто знати, що у різних частинах кавуна нітрати накопичуються нерівномірно. Найбільш отруйною може бути м’якоть біля шкірки завтовшки у три сантиметри. Тому якщо не впевнені у кавуні чи збираєтеся давати його дитині, то запропонуйте той шматок, що ближче до середини. І, звісно, обминайте стихійні, необлаштовані ринки і «розвали» біля доріг. Там баштанні накопичують свинець, нікель, інші токсичні викиди. Усе це проникає крізь шкіру у м’якоть. І не соромтеся поцікавитися дозволом санепідемстанції на торгівлю, сертифікатом відповідності стандарту. Добросовісні продавці вивішують їх на видному місці.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Лучанин Показати IP 23 Липня 2013 13:44
А от той "інший підприємець" і далі там реалізовує, а ми травимось і інспекції з питань захисту прав споживачів на це на...ти
Вовк Показати IP 23 Липня 2013 14:00
Микаїлов заплатив а "інший підприємець" відмовився платити от в нього і виявили нітрати, але "інший підприємець" не впав у відчай, заплатив на "Північному ринку" і торгує собі далі, нащо добру пропадати! p.s. ну невже хтось наївний подумав що "інший підприємець" свій товар викинув на смітник :)))
Амєлія Показати IP 23 Липня 2013 16:04
Це одні і тіж дині та кавуни ,іх. розвозять по "точках".Перевіряти треба усе ,що продається на ринку постійно -Інспекція мабуть для звіту зробила перевірку.
Саша Показати IP 23 Липня 2013 18:25
ага,а теперишні видно вирощуються в теплицях і парниках....

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus