USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

На Водохреще у Луцьку молилися, купалися і пили горілку. ФОТОРЕПОРТАЖ

19 Січня 2011 17:14
З нагоди Богоявлення, відомого в народі як Водохреще, 19 січня у Луцьку відбулось святкове богослужіння та освячення води у річці Стир – церковна подія зібрала більше тисячі віруючих.

Розпочалось відзначення третього найбільшого празника, який завершує цикл різдвяних свят, ранковим богослужінням у кафедральному соборі Святої Трійці в Луцьку. Очолював літургію архієпископ Луцький і Волинський Михаїл.

Під час служби на території храму семінаристи духовної семінарії допомагали охочим набирати свячену воду. Кожен черпав, скільки бажав.



Завершуючи літургію, Михаїл звернувся до вірян з промовою, у якій наголосив, що йорданська вода буде помічною тільки у тому разі, якщо щиро вірити у її цілющу силу.

Опісля завершення богослужіння священики вирушили хресною ходою до річки Стир, аби здійснити урочисте освячення водойми. Рухались проспектом Волі, з якого повернули на центральну алею міського парку культури та відпочинку.

Окрім пересічних парафіян, владику Михаїла супроводжував колишній міський голова Луцька, а нині депутат Луцькради Богдан Шиба.









Біля Стиру на учасників ходи чекали люди, охочі подивитися на релігійну процедуру освячення води. Серед них було й чимало моржів.


У повній бойовій готовності на березі водойми чергували й рятувальники з обласного управління МНС.



Гучними пострілами з гармат зустріли процесію члени Козацького стрілецького братства. До слова, гарматний супровід лунав упродовж усього дійства.

Із хлібом-сіллю зустрічали духовенство активісти природно-духовного центру «Свіча», вбрані у сорочки та хустки з українським національним колоритом. Вони привітали священиків та інших людей різдвяними співанками, а святі отці прочитали молитви.




Потому архієпископ Михаїл у супроводі двох рятувальників відплив на човні до середини Стиру і провів церемонію освячення водойми. Бійці МНС пильнували за церковником, аби той раптом не впав у воду. Михаїл же натомість жартував, мовляв, курйозів не боїться.



Після цього охочі зануритись у холодну, але освячену воду пробували свої сили. Здебільшого «моржували» чоловіки, хоча знайшлось і чимало відважних дівчат. Виходячи з води, «моржі» промовляли: «Христос охрещається!». А люди відповідали: «У річці Йордан!»





Одним із перших температуру Стиру виміряв екс-мер Богдан Шиба, який пірнав у вишиванці.

«Я цілий рік купаюсь. Роблю це тричі на тиждень вдосвіта перед тренуванням у спортзалі… Цьогоріч морозцю бракує. Минулого року було холодніше, тоді відчувався контраст. А зараз температура повітря майже така ж, як і температура води. І воно, як літня купіль», – поділився він враженнями.



А його колега по партії «За Україну!», депутат Волиньради Ігор Гузь прийшов скупатись разом з хлопцями і дівчатами з очолюваної ним організації «Національний Альянс». Панянки дотримались патріотичного дрес-коду – одягнули купальники червоно-чорних кольорів.

«Пірнаю вдруге. Минулого року було холодніше. Тоді було 15 градусів морозу. Тепер хочу почати з осені постійно», – розповів Гузь.





Серед активістів був ще один депутат Луцькради Павло Данильчук, який, як і Шиба, «моржує» вже тривалий час.

Серед депутатів-моржів помітили ще одного обранця Луцької міськради – «свободівця» Андрія Калахана, який пірнав на Водохреще вже вдруге. Розповів, що після процедури почувається ліпше – бадьоро і здорово.

Грілись «моржі» не лише рушниками та теплим одягом, а й спиртним.


Тим часом Михаїл свяченою водою освячував усіх тих, хто у Стир лізти або побоявся, або й не планував узагалі. А активісти громадської організації «Свіча» пригощали усіх кулешем та гарячим вином.






Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 24
Шебе Показати IP 19 Січня 2011 17:32
колишній мер завжди мусить споганити освячену Владикою воду в річці. КОЛИ Ж лучани цього галицького [слово видалене адміністратором] бачити не будуть
Нємаржуха Показати IP 19 Січня 2011 17:47
У-у-у! Я б то не полізла, але це, мабуть, круті відчуття!
Тетянка Показати IP 19 Січня 2011 17:58
Шо ж таке побачив рятувальник у Гузя, шо аж затулив обличчя? )))))
Дівчинка до Тетянка Показати IP 21 Січня 2011 18:03
Напевно йому стало соромно, що такий високоморальний чолов'яга фотографується з неповнолітніми дівчатками у купальниках,замість того щоб ходити на такі дійства з дружиною
Нємаржуха Показати IP 19 Січня 2011 18:14
Мабуть, в рятувальника просто очі були нафарбовані, і вода від стрибка Гузя могла змити його макіяж! :))))
Вальтер Показати IP 19 Січня 2011 19:03
Заукраїнці самі адекватні депутати. Взяли і пішли з народом у воду, до джерел нашого буття так сказати. Респект. І дівчатат у них нічого так, є на що подивитись.
109 Показати IP 19 Січня 2011 19:08
Освятили водичку і запили горілкою. Воістину українська православна традиція.
хаха)) Показати IP 19 Січня 2011 19:15
я там була))) це просто супер)) але все так швидко, що й не відчулося того холоду) хоча, доки в черзі стояла, то ноги змерзли))) наші хлопці не сказали, що треба з собою тапочки брати)))
Вода) до хаха)) Показати IP 19 Січня 2011 23:30
Нічого, наступного року будем знати про тапочки)))
Українець до хаха)) Показати IP 19 Січня 2011 23:46
Треба було б в Гузя забрати тапки,як в старшого наставника і командира,який не організував дівчатам обувку.
ЛітРедактор Показати IP 19 Січня 2011 21:03
Так і відчувалося, що без Шиби не буде Водохреща))) А РОМАНЮКУ слабо??))
Прікрасна Показати IP 19 Січня 2011 21:06
а там де Гузь стрибає....так вникливо дивиться рятувальник в одне місце))) щось побачив мабуть)))
Лучанка Показати IP 19 Січня 2011 23:59
А як це Шиба без тьоті Коня!
Кольт Показати IP 20 Січня 2011 00:00
Наступного року прийдеш і забереш! Певно отримаєш і від Гузя і від дівчат. Може тільки від дівчат.
Українець до Кольт Показати IP 20 Січня 2011 13:32
Від Гузя точно отримаю,якщо він в Києві не скурвиться до кінця і не загубить свої тапки.
Hunter Показати IP 20 Січня 2011 01:29
Михаїл символічно виглядав на човні з написом "Рятувальний"!!!!!!
gg Показати IP 20 Січня 2011 08:39
А чого Андрій Калахан ну скупнувся?
Свєточка-конхвєточка Показати IP 20 Січня 2011 09:45
"волинські новини", браво! Дуже хороший фоторепортаж.
Mirna Показати IP 20 Січня 2011 10:27
Калахан скупався, але так хутко, що не вдалось його сфоткати %)
goodok Показати IP 20 Січня 2011 10:46
І я там був, водичка просто прекрасна, звісно хотілося б морозу і снігу, але все ж відчуття незабутні. Ноги дійсно дуже мерзнуть, але це все такий дрібязок в порівнянні з тим зарядом енергії та позитиву, що отримуєш від дійства!
Свєта Показати IP 20 Січня 2011 14:25
Мені подобається, як Шиба очищається від скверни...
Exaboto Показати IP 20 Січня 2011 14:50
ну і звійсно треба було дорогу перекрити. По тротуару слабо пройтись?
anka Показати IP 20 Січня 2011 19:27
З кожним роком все більше людей приходять окунатись! Це дуже тішить, головне, щоб з розумінням що вони роблять
Вадим Показати IP 26 Січня 2011 00:08
Ті скаженні з секти руками в білих халатах махали, надоїло щороку дивитися на них!!!!!!! А Шиба вашшє чюдак!!!! Ішов між батюшками, а як підійшли до річки, то один з них його просто відтягнув у бік, щоб не заважав. Це не допоможе йому гріхі відмити!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus