USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Півроку луцька мерія вирішуватиме, чи тратити 100 тисяч на нові технології

14 Грудня 2009 16:14
Програми для формування геоінформаційних систем, які отримала Луцька міська рада від вінницької фірми ГІСІНФО, будуть безкоштовними лише півроку. Надалі влада змушена буде або відмовитися від їх використання, або купити їх у виробника.  
«Місто – це складна географічна структура. Є кілька варіантів подання інформації, наприклад, у вигляді таблиці. А ось геоінформаційна система – це коли вся інформація про місто прив’язується до візуальної картинки. Це своєрідна карта міста, котра може нараховувати до ста «шарів» інформації», - пояснив \"ВН\" заступник луцького міського голови Петро Гоцалюк.
Наразі така система використовується у Вінниці, Харкові, Дніпропетровську, Івано-Франківську та Києві. Петро Гоцалюк розповів, що вітчизняна геоінформаційна програма дешевша за закордонну. Якщо вартість американської сягає сотні тисяч доларів, то вартість української розробки «потягне» до 100 тисяч гривень. Саме таку приблизно суму доведеться заплатити луцькому муніципалітету, якщо через півроку базову версію програми захочуть використовувати далі.
Петро Гоцалюк пояснив, що на базі цієї програми можна створити чимало прикладних додатків, приміром інформувати гостів міста про туристичні принади Луцька, повідомляти мешканцям про графіку руху громадського транспорту або «заманювати» інвестора цікавим показом об’єктів нерухомості обласного центру Волині.
«Програма з’явилася в Луцьку не для того, щоб нею користувалася лише міська рада чи якесь комунальне підприємство. Її ще потрібно наповнити спеціальними додатками, корисними для лучан і гостей міста. Цим наразі займається «Луцькмістобуд». Зокрема, КП працюватиме перенесенням наших баз даних в інформаційну систему», - сказав заступник луцького міського голови.
Програмний продукт передали також у Волинський національний університет імені Лесі Українки та Луцький державний технічний університет. Для інженерів для галузі містобудування можливе навіть створення навчального курсу на основі програми.
Довідково:
Геоінформаційні системи - це сучасна комп\'ютерна технологія, що дозволяє поєднати модельне зображення території (електронне відображення карт, схем, космо-, аерозображень земної поверхні) з інформацією табличного типу (різноманітні статистичні дані, списки, економічні показники тощо). Також, під геоінформаційною системою розуміють систему управління просторовими даними та асоційованими з ними атрибутами. Це комп\'ютерна система, що забезпечує можливість використання, збереження, редагування, аналізу та відображення географічних даних.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
seal Показати IP 14 Грудня 2009 18:53
Поки буде вирішувати - стане вже не 100, а 200 тисяч. Проект, як на мене, дуже цікавий і потрібний. Чим більше інформації, тим більше шансів для залучення нових інвестицій. Не даремно ж кажуть, що хто володіє інформацією, той володіє світом.
Юка Показати IP 14 Грудня 2009 21:35
До "ВН": три помилки в одному реченні (другому). всі ми не ідеальні, але дехто за свою "неїдеальність" зарплатню отримує
OrestN Показати IP 14 Грудня 2009 21:37
вважаю таку програму міськрада має неодмінно придбати. впевнений вона окупиться. зрештою можна досвіт запозичити у тих міст які її придбали і користуються.
Юка Показати IP 14 Грудня 2009 21:37
через півроку вже нова влада вирішуватиме потрібна лучанам така система, чи краще буде спрямувати кошти на більш важливі проекти

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus