USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93

Понад 100 тисяч книг передадуть сільським бібліотекам

3 Січня 2016 08:00
Фундація Дарини Жолдак упродовж року збирала книжки для сільських бібліотек і шкіл по всій Україні. Запланували передати 100 тисяч примірників. На кінець грудня ­зібрали 105 тисяч.

Про це повідомляє Gazeta.ua.

— У селі живуть нові Лесі Українки й Тараси Шевченки. Тільки вони про це не знають. Їхнє майбутнє може визначити якась дрібниця. Наприклад, книжка, — розповідає Тетяна Михайленко, 50 років, координатор фундації Дарини Жолдак.

— Своїм дітям читаю книжки від народження. В моєї тітки бібліотека з п'яти тисяч книг. У нас вдома — теж декілька тисяч буде. Ми їх перечитуємо, обговорюємо. Книжка в домі живе, а не тільки стоїть у шафі. Тому, коли дізналися, що в Україні 51 відсоток дітей до 15 років за рік не прочитали жодної книжки, не могли просто перегорнути цю статистику. Зрозуміли, що треба з цим щось робити.

Серед причин того, що діти не читають, Тетяна Михайленко називає відсутність сучасних дитячих книжок у сільських родинах та бібліотеках.

— Розмовляли з дітьми після літніх канікул. Одна дівчинка сказала, що була в бабусі все літо. У неї була одна книжка й вона її прочитала. В хаті — одна книжка. А є й що жодної нема. В бібліотеках не краще. Якщо класика ще залишилася з радянських часів, то дитячих книжок, виданих за останні хоча б 10 років, немає. А діти — це четверта частина бібліотечних читачів. Їм немає там що читати.

Книжки для сільських бібліотек й шкіл збирають не тільки в столиці, а й в обласних центрах. Перелік передають до фундації. Туди ж бібліотеки і школи надсилають списки видань, які хотіли б отримати. Якщо такі назбирали в їхньому обласному центрі — направляють звідти або ж із Києва. Про кожну отриману книжку бібліотеки повідомляють фундації. Але деякі примірники залишили в організації. Серед них — особисто подаровані й підписані послом Грузії Міхеїлом Уклебою та послом США Джеффрі Пайєттом.

— Грузинський посол передав подарункове видання «Велика трійця» — вірші Тараса Шевченка, Лесі Українки та Івана Франка українською та грузинською мовами. Американський — збірку текстів розмовних тем для підлітків англійською. Розіграємо їх в конкурсі, щоб ще більше заохотити дітей до читання.

Посольство США подарувало півтисячі книжок. Серед них — найбільше посібників для вивчення англійської. Але є й художні. Наприклад, «Великий Гетсбі».

— Важко уявити, що хтось втне цю книгу в селі. Тому в нас завдяки такій і подібним книгам народився задум наступного проекту. Сформувати бібліотеки літератури іноземною мовою для спеціалізованих шкіл.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus