USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

«Проблема безпритульних тварин не скоро вирішиться, - ми самі бідні», - Іван Горячев

16 Березня 2010 17:09
Довгий час у Луцьку точаться розмови про шляхи вирішення проблеми безпритульних тварин. По місту ходять чутки, що бездомних собак труять та відстрілюють. Представники Волинського товариства захисту тварин лобіюють у міськраді прийняття Програми стерилізації. Населення – здебільшого обурене й вимагає від влади «кардинально вирішити питання».
Своїм баченням проблеми ми попросили поділитися одного з найавторитетніших ветеринарів Волині - начальника Луцької ветеринарної лікарні Івана Горячева, який до слова, сьогодні святкує 70-річний ювілей.
 
Іван Горячев – заслужений лікар ветеринарної медицини, генерал-майор ветслужби. З 1986 по 2002 роки працював начальником Волинського обласного управління державної ветеринарної медицини.
- Захисники тварин стверджують, що по місту бродить близько чотирьох тисяч безпритульних тварин. На Вашу думку, проблема бродячих собак в Луцьку актуальна?
- Не знаю, хто їх рахував. Не виключено, що такі цифри взяті «зі стелі». В цивілізованому суспільстві бездомні собаки не ходять поміж людьми. А наші люди не хочуть нести відповідальності за домашніх тварин. Побавилися трошки – і викинули. Потім такі люди і своїх стареньких батьків у притулки віддають. Саме тому проблема бездомних тварин сьогодні актуальна.
- А ще захисники тварин кажуть, що бездомні тварини не несуть небезпеки для оточуючих
- Бродячі собаки – носії різноманітних хвороб. Мікрофлора собак доволі специфічна. Під час укусу з слиною тварин до людського організму можуть потрапити різноманітні бактерії. Як наслідок – рана може довго не гоїтися. Хто знає, чи робив хто-небудь цим собакам вакцинацію... А ось наприклад, сказ у тварин не лікується. І хоч вакцинація від сказу безкоштовна – до нас ще жодного разу не приводили бездомних тварин на такі процедури. Якщо ж людину вкусила собака, і до нас поступає такий сигнал, то ми спостерігаємо за її поведінкою близько десяти днів. Звичайно, якщо собаку приводять до нас у ізолятор.
- Людина може за зовнішніми ознаками, поведінкою, відрізнити тварину, хвору на сказ?
Скажені собаки неадекватно поводяться, вони дуже агресивні. Вони бояться води. Крім того, такі тварини починають гризти різноманітні неїстівні предмети. Свого часу наші колеги в Любомльському районі впіймали вовка, хворого на сказ. Під час розтину виявили в шлунку тварини кришки від пляшок, хвою.
- Бездомні тварини, якщо вони не скажені, можуть без причини нападати на людей?
Так, коли хочуть їсти. Є ефект стада. Щоправда, часто люди й самі провокують тварин своєю поведінкою. Починають кидатися камінням, бити собак. А собаки дуже добре запам’ятовують свого кривдника.
- Голова Волинського товариства захисту тварин Дана Новарчук під час прямого ефіру на «Волинських новинах» заявила, що коли б міські чиновники затвердили Програму стерилізації, то через п’ять років бродячі коти й собаки в Луцьку зникли б узагалі. Ви згідні з цим твердженням?
- Я не думаю, що стерилізація вирішить цю проблему. Хіба люди припинять викидати тварин на вулицю? Навряд. А після такої операції тварин все одно випускають на вулицю. Отже, небезпеку стерилізація не зніме. Ці тварини все одно залишаються носіями хвороб, паразитів. Та й годувати їх чимось потрібно. А якщо собака не матиме що поїсти, то вона й ходитиме по вулицях у пошуках харчів.
Стерилізацію, до речі, можна проводити і у нас. Ми, між іншим, не беремо плати за роботу. Це доволі дорога операція, тому замовники оплачують лише вартість медикаментів та матеріалів.
Не вирішить проблеми і відстріл. Це дуже негуманний спосіб боротьби з бродячими собаками. Це дико: вбивати тварин на очах інших людей.
- Який же тоді спосіб ви вважаєте ефективним?
- У цивілізованих країнах світу для бездомних собак діють притулки. За кордоном є меценати, які будують подібні установи, вкладають у них гроші. Та у нас ця проблема не скоро вирішиться, бо ми бідні. Для цього потрібна грамотна державна політика. Я б, наприклад, і сам не проти платити по 50 копійок в місяць на утримання таких тварин, аби вони не розгулювали по вулицях.
Порахуйте: якби кожен лучанин платив такий невеликий внесок, то щомісяця на потреби такого притулку виділялося б мінімум 50 тисяч гривень. Ми ж платимо за утримання будинку, прибирання дворів, хоч невідомо куди йдуть ці гроші. То чому б не створити собакам нормальні умови для життя? Так, біля Луцька не так давно відкрили притулок. Але там взагалі немає ніяких умов: взимку там дуже холодно.
- Але ж є люди, які надають прихисток бездомним тваринам у своїх оселях…
- Це також не вихід. Всі не один раз чули про квартири, де живуть кілька десятків безпритульних котів та собак. І сусіди скаржаться, і правоохоронці, і працівники ЖЕКів нічого не можуть вдіяти. Це теж ненормальне явище. Не можна допускати, щоб квартири у жилих будинках перетворювалися на притулки.
- Кажете, що ніхто нічого не може вдіяти. Але ж у місті є Правила утримання тварин.
- Так, є. Його розробляло наше управління. Але хіба ці правила виконуються? Це ж повинна контролювати влада, а не правоохоронці чи ветнагляд.
- Та все-таки, якщо людина хоче взяти з вулиці безпритульну тварину, це може бути небезпечно?
- Таку тварину обов’язково потрібно привести у ветеринарну клініку. Щоб ветеринари подивилися, чи не має у неї ніяких шкірних захворювань. Адже шкірні хвороби собак і котів такі ж як і у людей: лишаї, кліщі, блохи. Тож наші лікарі мають оглянути тваринку, якщо треба – виведуть глисти.
Після огляду видається ветеринарне заключення, чи здорова ця тварина. Тварині робиться щеплення, насамперед проти сказу. Але ж всіх собак додому не забереш. Тому притулки – найоптимальніший вихід.
Юлія МАЛЄЄВА
 
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 12
Evil Показати IP 16 Березня 2010 19:40
Я теж не проти, навіть не 50 копійок, а десятку платити в місяць (а як потрібно, то і більше)аби лишень ці потвори не тинялися вулицями... А на рахунок 4 тис., певне, що більше їх у місті...
* Показати IP 16 Березня 2010 21:44
Я також згідна платити. Можливо, влада могла б запровадити цей платіж для лучан, на добровільних засадах. Мені взагалі сподобалось все, про що тут говорив Іван Горячев. Розумна людина і все говорить розумно. А Ви Evil не називайте тварин потворами. Бо хтось колись може таке подумати і про Вас.
правдолюб Показати IP 17 Березня 2010 08:41
навіть краплина людської крові варта на багато більше а ніж 4000000000 собак волоцюг чи перелякана дитина,а жінкам які не відбулися як матері раджу усиновити дитину
myown Показати IP 17 Березня 2010 10:19
приєднуюся - треба нам, лучанам, самим платити.. тільки аби ці гроші й справді витрачали за їхнім призначенням))
Volynyanyn Показати IP 17 Березня 2010 11:16
"Побавилися трошки – і викинули. Потім такі люди і своїх стареньких батьків у притулки віддають." - то в чому проблема? Проблема у вихованні і відповідальності. А якщо платити то потрібно щоб була прозора схема куди йдуть кошти. А не так що платим, то на папері все гарненько розписано, а насправді йдуть на всякі "премії" і "ремонти". А влада зараз тільки може говорити, бо скоро вибори, в них вибори завжди і це для в них в голові головні. І їм до одного місця, що буде з цим місто і його мешканцями.
* Показати IP 17 Березня 2010 14:27
Правдолюбу До чого тут усиновлення дітей. Особисто я маю 2 дітей і це зовсім не змінює мою думку про бездомних собак.
Evil Показати IP 17 Березня 2010 15:56
До знаку *. Знаєте, як хочу - так і називаю, у нас ще поки демократія. І у мене біля офісу бігають саме бродячі потвори, штук 6-7, з червоними запаленими очима, слина з рота, шерсть клоччям, гавкають, виють. Аж ніяк не милі тваринки. І я навіть не хочу знати, що може статися, коли ця потвора цапне мене чи мою дитину за ногу.
Оксана до Evil Показати IP 27 Березня 2012 19:06
Ви опис тварин взяли з "Собаки Баскервілів"? Чому я коли ходжу по вулицях бачу дуже милих хороших добрих собачок, які запросто йдуть до рук, дають себе гладити, лащаться і просто радіють що ти їм сказав "привіт", а Ви, Evil, бачите потвор? Висновок один - це відображення Вашого внутрішнього світу. Таких людей як Ви треба боятися набагато більше ніж безпритульних тварин.
Evil Показати IP 17 Березня 2010 15:59
До правдолюб. Підтримую на всі сто відсотків. От тільки з пропозицією про усиновлення облажалися. Ну, не в тему пост, не в тему....!
волонтер Показати IP 18 Березня 2010 12:45
Демократія, пане Evil, це дещо інше, це - здатність визнати рівність прав людини і тварини. А не претензійне просторікування при неспроможності і небажанні самому хоч якось змінити себе, довкілля і світ на краще. А Ваші інтереси, судячи з риторики, сягають не далі території власного порогу і офісу. Проблема безпритульних тварин, дітей, сиротинців і є наслідком того, що переважна більшість наших співвітчизників живуть з очима, спрямованими у глиб черева, мають другий шлунок замість серця і два гузна, одне - там де й належить, а друге - замість рота. А потворнішої і агресивнішої, підлішої і підступнішої тварюки аніж людина у живій природі не існує. Візьмість собі собаку! Вона - найкращий вихователь і стимулятор людських чеснот.
Evil Показати IP 19 Березня 2010 14:08
До волонтер. По-перше, пані (щоб стати паном не вистачило мені чогось більше, аніж просто снаги). По-друге, чи Ви в своєму розумі, щоб рівняти людину і тварину (чи ставит на один щабель дитину і тварину)? Я вже давно переконана, що волонтери - це сутності дещо відірвані від дійсності, тому просто поки раджу пролікуватися! (бо, проблема дітей-сиріт - це перша , яка має вирішуватися, потім багатодітні сім'ї, тоді малозабезпечені. Проблема тварин - це сама остання, допоки існують проблеми з дітьми, пенсіонерами і т.д і т.п) Люди понад усе. А собаки розносять стільки чеснот, що лікуватися-не перелікуватися. І я Вам раджу, краще допомагайтке сиротам і своїх дітей (якщо такі є) виховуйте гідно, щоб не були вони найпотворніші і найбридкіші, в себе, і рідних своїх налаштовуйте на гідність, а вже тоді ми з Вами поговоримо. Бо бачу, що самооцінка нижче підлоги.
До Evil Показати IP 10 Лютого 2011 20:18
Я не волонтер, але скажу вам от що. Ці "потвори" як ви їх називаєте, не винні в тому, що їх викидають на вулицю як бездушні ляльки такі от як ви - з примхами і баблом!!! Якби у нас була нормальна країна, безпритульних тварин стерилізували б або забирали в притулки. нарікати нема чого, бо ми відповідаємо за тих, кого приручили)) Затямте це і не будьте тією потворою,про яку самі і пишете!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus