USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.55 40.00
  • PLN 9.70 9.88

Суд повірив, що «листи щастя» Романюка розповсюджував не Романюк

20 Жовтня 2010 11:37
На дії кандидата на посаду луцького міського голови Миколу Романюка поскаржилися до ТВК, а коли та не визнала за Романюком порушення – на ТВК подали до суду. Однак Волинський окружний адміністративний суд 18 жовтня не задовольнив позов.

Луцька ТВК 16 жовтня відхилила скаргу кандидата Володимира Бондаря щодо незаконної агітації Миколою Романюком. Бондар не погодився – і оскаржив дії ТВК в адміністративному суді.

Агітація, Романюк і ТВК

Предметом позову стала скарга до Луцької ТВК 16 жовтня. Тоді Володимир Бондар наполягав, що листи, які прийшли до тисяч лучан від Миколи Романюка – незаконна агітація. На них не було зазначено вихідних даних: друкарні, тиражу, дати виготовлення. До того ж їх надсилали раніше, ніж був створений передвиборчий фонд Романюка. А фінансування агітації грошима не з фонду – порушення, бо ставить в нерівні умови кандидатів.
Однак виборча комісія вирішила, що ці листи – не агітація. Мовляв, у них немає прямого заклику голосувати за конкретного кандидата. Тому це – всього лиш «особиста переписка» керівника «Приватбанку» з лучанами.
На суді представники Бондаря – Владислав Стемковський та Богдан Ульчак – доводили, що безліч іншої продукції - календарики із зображенням Романюка, багато білбордів за написом «Людяність та відповідальність» - теж не містять прямого заклику голосувати. Однак визнані агітацією.

Інший аргумент позивача - стаття в газеті «Віче-інформ», яка є розширеною версією листа Романюка, визнана довіреною особою Романюка на засіданні ТВК саме агітацією.

Та й в листі є окремі фразеологічні звороти, які спонукають лучан проголосувати саме за Романюка. Там Романюк описує власні якості характеру, а потому просить проголосувати, оцінюючи особисті якості людини, - пояснювали представники позивача.

ДО того ж фотографії в газеті і в листі - ідентичні. А фото в газеті було подане до комісії як агітаційне.
«У листі перелічені якості кандидата, йдеться про план оптимізації бюджету міста. Це є однією з частин виборчої агітації. Наявність цієї програми і навичок управління - це якраз є однією з властивостей міського голови. Якщо особа претендує бути міським головою, то саме такі професійні якості вона повинна демонструвати. Все це відображено в листі», - каже Стемковський.

До ТВК також звернулися свідки, які отримували листи від Романюка і сприйняли їх як агітацію. Вони письмово засвідчили факт отримання листів, однак ці документи Луцька ТВК не долучила до справи.
Довірена особа Романюка на засіданні визнала, що саме він надсилав листи.

Романюк, ТВК і суд

Відповідачем від імені ТВК на суді виступала юрист Луцької ТВК Алла Козіброда. Вона пояснювала, що ТВК відмовила у скарзі на Романюка, бо зміст листів не відповідає визначенню «агітація». Мовляв, там немає прямого заклику голосувати, а лист підписаний не кандидатом, а головою «Приватбанку» і депутатом облради. А оскільки це не агітацією, то всі інші звинувачування у використанні коштів не з виборчого фонду – безпідставні.

Представники Бондаря вказали в суді, що рішення ТВК не містить мотивувальної частини, відтак не зрозуміло, чим керувалася комісія, відмовляючи у скарзі.

Відповідач зазначила, що мотивування є в протоколі засіданні. На що Владислав Стемковський зауважив, що протокол не відображав усього змісту обговорення.
«Я мав принаймні десять виступів на засіданні. Однак у протоколі зазначено тільки один виступ буквально декількома реченнями без аргументованої частини», - каже позивач.

На це юрист ТВК відповіла, що секретар комісії, яка повинна протоколювати засідання – «не стенографіст», а протокол «відображає основні аспекти» засідання.

Агітаційна неагітація

У ході судового засідання представники позивача намагалися провести аналогію між статтею в газеті «Віче-інформ» і листами Романюка, аби довести, що кореспонденція таки є агітацією.

На запитання, чи є стаття в газеті «Віче-інформ» агітацією, юрист ТВК відповіла: «Я не ознайомлювалася з нею, тому не можу відповісти». Однак уже через деякий час повідомила, що порівняння статті і листа проводилося на засіданні ТВК, навіть цитувала, які частини тексту є ознакою агітації. Також юрист, яка раніше стверджувала, що не читала листа, казала, що у листі і статті - різні підписи, й у статті є такі речі, яких немає у листі.

Також представник ТВК повідомив, що свідки, які казали, що сприйняли листи як агітацію, не подали належних доказів, що вони отримали листи саме 14 жовтня. Юрист Козіброда заперечила, що свідки намагалися подати письмові пояснення. Стемковський стверджує, що звернення були – їх просто «чомусь» не зареєстрували.

Винен не Романюк, а пошта?

Адвокат Миколи Романюка Максим Мохнюк вибрав для захисту інший аргумент. Він почав стверджувати, що листи могли бути і взагалі не від Миколи Романюка. Бо жодної відмітки про відправника листів, які надійшли свідкам, немає.

«Будь-хто може скопіювати листівку, вклеїти її в конверт, наклеїти марки, які не відоміо де купив і сказати, що це мені її прислали», - казав Мохнюк.
Окрім цього, адвокат стверджує, що ті листи, які дійсно надіслав Романюк в якості особистого листування з лучанами, були відіслані 27 вересня – до моменту його реєстрації як кандидата. А пошта через завантаженість надіслала їх пізніше. Як доказ він навів довідку з відділення зв’язку.

Проте позивач засумнівався у достовірності такої довідки. Адже адвокат не зміг пояснити, яким чином поштове відділення, видаючи таку довідку, «розпізнала», що відправник листів – саме Романюк. Листи Романюка були відіслані як звичайна, а не рекомендована кореспонденція. Відтак їх відправник, згідно з правилами, не міг бути зафіксований.
Адвокат Романюка не зміг пояснити цього, а лише порадив звернутися до керівництва пошти, що надавало відповідну довідку.

Заслухавши докази та аргументацію сторін, суд вирішив повністю відмовити в задоволені скарги, оскільки не вбачає в тексті листа агітації.
* * *
Одразу після оголошення рішення суду представник Бондаря Владислав Стемковський запевнив, що вони будуть подавати апеляцію, адже рішення суду вважають необ’єктивним. Оскаржити дії суду можна у Львівському апеляційному адміністративному суді протягом двох днів з моментну ухвали.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 41
правдолюб Показати IP 20 Жовтня 2010 11:52
Романюк почав агітацію з брехні. Так і містом керувати буде.
Уважний Показати IP 20 Жовтня 2010 12:04
Навіть не вникаючи у суть аргументів команди Бондаря і Романюка напрошується один висновок - ЯКЩО У РОМАНЮКА ТАК ЦИНІЧНО БРЕШУТЬ ПРО АГІТАЦІЮ (і не важливо слухати юридичні нюанси), І НЕ ВМІЮТЬ ЦИВІЛІЗОВАНО БОРОТИСЯ ЗА МЕРСЬКЕ КРІСЛО, то ЯК ВОНИ ЗИБРАЮТЬСЯ ЦИМ МІСТОМ КЕРУВАТИ, ТАК САМО ВІШАЮЧИ ЛАПШУ НА ВУХА?
Луцький Показати IP 20 Жовтня 2010 12:08
Ще раз підтверджує,НЕМАЄ В УКРАІНІ ПРАВДИ,А НАШ СУД САМИЙ ГУМАННИЙ СУД В СВІТІ
обурений Показати IP 20 Жовтня 2010 12:15
а Бондар веде переписку менш цивілізовано-він пише по фасадах будинків і парканах .Навіть паркан цвинтаря не пошкодували.Вандалам ні при владі.
Я Показати IP 20 Жовтня 2010 12:22
Ну да, це зовсім не Романюк! Це Козюра або Бондар самі понасилали, шоб бідного Романюка потім звинуватити!
))) до Я Показати IP 20 Жовтня 2010 15:25
Блін, якби в них у романюковому штабі була б хоч одна клепка у голові, їм треба було б зі старту, як їх спіймали на гарячому, включати дурочку і наголошувати, що писав не він, підпис підроблений, розсилали не вони (на конвертах - жодних опознаватєльних знаків!!!) і взагалі це проіскі інтервєнтов. А вони, хворі на всю голову, ще вижали якусь з ... висмоктану довідку з пошти, у якій чорним по білому написано, що це - він розіслав! а дата, коли він нібито вкинув листи у скриньку, це взагалі брєд. Єдине, що береться до уваги, - штамп на конверті. Як директор пошти міг відрізнити листи МЯР від інших, таких же? Ну шо? Не хворі?
Иннокентий Бэст Показати IP 20 Жовтня 2010 12:23
Да кто бы сомневался, что наш самый гуманный суд в мире вызнает Николая Ярославовича невиновным!
Лучанка Показати IP 20 Жовтня 2010 12:42
пана Стемковського всюди вистачає.Він уже накерував справами та ЖКГ при Шибі.
піарАС Показати IP 20 Жовтня 2010 13:05
Нічого Налькович не вдіє: рОМАНЮК - ЛЮДИНА ВЛАДИ! Чекайте сьогодні звернення від Романюка про чесну боротьбу без взаємних звинувачень і т.ін....
))) до піарАС Показати IP 20 Жовтня 2010 16:20
Ви пророк ))) чи автор? http://pravda.lutsk.ua/news/24111/
Viktor 69 Показати IP 20 Жовтня 2010 13:23
Романюк та Романюк -- усі про нього говорять, критикують, звинувачують... А його позиції не падають... Бондар і решта кандидатів звинувачуючи Миколу Ярославовича у таких ось насправді мізерних порушеннях лише підтримують його рейтинг на плаву... Зрештою а чи випадково не Бондар разом зі своїм новим напарником Владиславом Стемковським розмалювали паркани міста із написом "Романюк с комунистами"?
))) до Viktor 69 Показати IP 20 Жовтня 2010 15:19
Да я теж боюсь, що Шибу зарано списали з рахунків. Доки МЯР настирливо лізе у мери, витираючи ноги о закон і маючи нас за ідіотів, Б.П. спокійно візьме свої на 0,01 % більше за інших і все буде як було ))) щодо розмальовок, то почєрк більш схожий на гузівців. Вони люди молоді, креативні.
cкептик Показати IP 20 Жовтня 2010 13:28
Мені здається, що немає значення яким чином кандидат доводить свою позицію, якщо це робиться відкрито. Більшу відразу викликають ті, хто просто безіменно виливає бруд. Ось ці кандидати дійсно підлі і небезпечні для громади люди.
))) до cкептик Показати IP 20 Жовтня 2010 15:16
Мені теж ті листи щастя нафіг не здались. Але до тієї межі, доки не йдеться про кандидата у мери. Тоді його дії мають регламентуватись законом. Закон порушений. Що ще?
:)) Показати IP 20 Жовтня 2010 13:37
А гречку розносить зовсім не той кандидат, що на листівці до гречки доліплений. Це його злі вороги :))
Жук Показати IP 20 Жовтня 2010 13:52
Ну так - Бондар малював, а Стемковський тримав відро з фарбою! ПРавильно зробили - бо вашого Миколу Ярославовича, як теля на заріз, тягнуть до влади. Бо Регіонам через Сильну Україну треба посадити свого. І добиває не кандидат Романюк (не був би він, був би інший) а оце бидляче нахабство, підкріплене нахабною впевненістю, ЧТО МЫ УЖЕ ПОБЕДИЛИ! Ну так, не Романюк це був. Пташечка в дзьобику рознесла... фе
Марта Показати IP 20 Жовтня 2010 13:55
оце так кандидат у мери, Микола Романюк! Попри шалену зайнятість знаходить час для листування з виборцями... Воістину, почую кожного, крім власної совісті...
ромале Показати IP 20 Жовтня 2010 14:01
Бондаря все-одно не виберуть...:)
Гол до ромале Показати IP 20 Жовтня 2010 15:43
Бондаря якраз й оберуть!
Прокурор Показати IP 20 Жовтня 2010 14:09
Ага, виберуть Цигана Будулая
ТВК Показати IP 20 Жовтня 2010 14:10
Та яка різниця, чи виберуть Бондаря, люди добрі? Подивіться, як нахабно поводиться пан Микола! Він уже впевнений у своїй перемозі. Ще б пак, рейтинги малюють захмарні, у суді виходять сухими з води... Гидко, їй-Богу
Циган Будулай Показати IP 20 Жовтня 2010 14:39
Мене не треба! Я туди і даром лізти не хочу!
дик Показати IP 20 Жовтня 2010 14:48
Гидко коли мій будинок обпаскудили написами які я не замовляв п.Бондару. Луцьк місто не велике і хто то це зробив люди знають передають один-одному.Бондар що свою позицію так до мене донести хоче то це ВАНДАЛІЗМ.і такого мера не треба нікому.Це дикунство.Хай на власному паркані малює хоч голих баб.А на моєму не треба-НЕ ЗАМОВЛЯВ.
))) до дик Показати IP 20 Жовтня 2010 15:15
Якби графіті на Вашому будинку замовляв Бондар, то малювала б я. Якби це була я, там була б винятково матєрна лексика. Адже у штабі Бондаря одні бовдури. Включіть логіку. Якщо матюків немає, шукайте винних десь іще.
Перехожий Показати IP 20 Жовтня 2010 15:41
В команді Бондаря чого тільки вартий Стемковський! Спекулянт і фарцовщик по життю, не встиг все взяти при Шибі, то намагається взяти при комусь іншому. Проте Бондар зі своїми 6% не принесе йому сподіваного. Продукт епохи: горло, паща, слизький (на одному місці не візьмеш - треба перетягувати), втирається в довіру, дилетант, продажний. Це ж треба було одній людині намотати на себе стільки негативу, як крабу водорослів!
))) до Перехожий Показати IP 20 Жовтня 2010 16:21
Можна, я додам Ваш коментар собі у вибране? ;-)
Viktor 69 Показати IP 20 Жовтня 2010 16:24
Не забувайте з якої партії Бондар... з ЄЦу... Політичної сили, яка просто поховала Ющенка і зробила максимум аби Юля не стала Президентом... І у тій силі у нього в заступниках ходив Гузь - псевдо патріот, який взяв до себе Василя Кушніра, якому у воєнні роки (у розпал боротьби НКВД з УПА) ледь 10 років виповнилося... і от ніби тим самим Гузь стер своє ЄЦівське "прошлое"... Але це не зітреш це брудна пляма... і усім хто мав чи має відношення до ЄЦ на цих виборах пиз...ць...
))) до Viktor 69 Показати IP 20 Жовтня 2010 16:39
так-так, Ви дуже обізнані, але яке це має відношення власне до справи з передвиборчою перепискою директора ВГРУ ПриватБанку зі своїми клієнтами? ))) Дякуємо, що нагадали "широкому" загалу за заслугу ЄЦ перед людством: цю партію варто поважати якраз за те, що істєроїдну проворовавшуюся мадам не без ЄЦівської участі не допустили до влади )))
Viktor 69 Показати IP 20 Жовтня 2010 17:46
О так... Ви маєте рацію... Висловлюю щиру подяку партії ЄЦ і особисто Володимиру Бондарю та Ігорю Гузю за те, що президентом став двічі судимий громадянин... Справді спасибі вам хлопці...
Підпанок Показати IP 20 Жовтня 2010 18:31
Бондар має котедж на заповідній лісовій галявині в Гаразджі. Тож хай і обирають його там сільським головою. Хоч не раджу селянам мати діло з такою пас...дою. Бо весь ліс вирубає і людям городи перепаскудить.
Софія Показати IP 21 Жовтня 2010 00:50
Як би ви тут не поливали брудом пана Романюка, але це найкращий кандидат у мери серед всіх існуючих на даний час: толерантна, врівноважена,чуйна людина. В жодному інтерв'ю він ніколи не обіцяв людям золоті гори, намагався допомогти в межах власних сил і можливостей. На відміну від нього деякі з кандидатів вміють лише бризкати слюною (так як робили це в період помаранчевої революції, бо дуже хотілося стати губернатором) і вішають людям "лапшу" на вуха, що як стануть мером, то утеплять всім бажаючим багатоповерхові будинки в місті!!!!!!!! Цікаво за які кошти????? І, зрештою, останнє слово за людьми, їм обирати.
піарАС Показати IP 21 Жовтня 2010 09:07
Ну ось так зазвичай і трапляється: хтось, нехтуючи законом, пре до мети. А когось, хто хоче щось змінити, відправляють у Гаразджу... А от на виборах може статись несподіванка - провладних і надто самовпевнених у нас ой як не люблять... Так що, навіть зважаючи на адмінресурс, можливі варіанти. Принаймні, хочеться вірити...
Рустам Показати IP 21 Жовтня 2010 09:30
"В жодному інтерв'ю він ніколи не обіцяв людям золоті гори, намагався допомогти в межах власних сил і можливостей" - ви або інтерв*ю його не читали,або передвиборчу програму не дивилися, де такі "золоті гори", шо куди твоє діло!
Viktor 69 Показати IP 21 Жовтня 2010 09:34
А хто у нас провладний? Нагадайте но скільки депутатів від Нашої України і від БЮТ в облраді, а у міській раді хіба їх менше? Слухайте так смішно, коли Грицюк чи Бондар чи Гузь чи посіпаки Шиби горланять, що вони представники опозиційних сил... Не хріна собі опозиція - голова облради, мер обласного центру....
піарАС до Viktor 69 Показати IP 21 Жовтня 2010 10:06
Пане Вікторе, як ваше самопочуття? Адекватні? Нормально сприймаєте ситуацію? Бо є підозри... Без образ: називайте речі своїми іменами!
Іван Іванич Показати IP 21 Жовтня 2010 09:44
Після цієї статі хочеться голосно крикнути! БОНДАР ГАНЬБА! Бондар будь мужиком ,і не займайся х....ю!
slw до Іван Іванич Показати IP 21 Жовтня 2010 10:00
Дорогу ПіаРастам
NEW Показати IP 21 Жовтня 2010 14:11
Ну ребята Ви молодці - РЕСПЕКТ ВАМ. Я знаю що Ви переможете, бо хороша команда зібралась у Вас п. Бондар!
міля Показати IP 21 Жовтня 2010 17:23
Мером буде Токарський. Не з тими Бондар судиться.
goodok Показати IP 21 Жовтня 2010 20:39
Бондар хоче зняти Романюка з виборів, бо реально ніколи не "перепре" його своєю "креативною" агітацією. Аж тошнить, то проблемну рожу скорчить, то бикує в спорткостюмі, то просто наставить свої безневинні волошкові очі))) Краще Романюк, краще і авторитетніше. Ну і що, шо він від Тігіпка, ну і шо, шо ніби в коаліції... Це просто мер буде, він законів не прийматиме, а містом управлятиме. Тільки не Бондар, бо людина, що братається із Стемпом і Савчуком ніколи не буде зважати на лучан та ще й ніфіга для міста не зробить. Не треба нагле і хитре бидло пускати до годівниці, бо поки не нажеруться, то й скибочки людям не дадуть!
не просто так Показати IP 21 Жовтня 2010 22:29
Ну тільки не Романюк і не Бондар!!!Я думаю треба новим давати дорогу.І взагалі,політиком мер не повинен бути!Він повинен бути господарем!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus