USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

У Луцьку – віче депортованих етнічних українців. ФОТО

10 Листопада 2013 16:16
Віче з нагоди відкриття та освячення реконструйованого пам’ятного знака депортованим у 1944-1951 роках етнічним українцям Холмщини, Підляшшя, Надсяння, Лемківщини, Західної Бойківщини відбулося сьогодні, 10 листопада, на меморіальному комплексі «Вічна слава», - повідомили у прес-службі Луцькради.
Біля пам’ятного знака зібралися свідки тих драматичних подій, їхні діти, онуки, представники влади, духовенства, громадськість міста. Розпочинаючи віче, голова обласного ветеранського громадсько-культурного товариства «Холмщина» Микола Онуфрійчук, згадав про страшні роки та долі, що довелося пережити депортованим українцям, розповів вражаючі факти про спалені села, численні жертви та жахливі вбивства мирного населення, якого зазнали українці.

Микола Онуфрійчук нагадав історію створення пам’ятного знака. Відкритий він був у 2002 році Автор - відомий архітектор Андрош Бідзіля. «П'ятнадцять разів ми приходили до цього пам’ятного місця помолитися. І ось, сьогодні, він постав оновленим та реконструйованим», -зазначив пан Онуфрійчук та представив скульптора Дмитра Потапчука, який разом зі своїми колегами-архітекторами з допомогою Андроша Бідзілі працювали над створенням пам’ятного знака.

Опісля митрополит Луцький і Волинський Михаїл та духовенство Свято-Троїцького кафедрального собору освятили пам’ятник. Під мелодію реквієму «Господи, помилуй і прости», який виконала народна аматорська хорова капела «Дзвони Холмщини», присутні поклали гірлянду пам’яті та скорботи, корзини та квіти. Серед них були народний депутат України Євген Мельник, заступник голови – керівник апарату облдержадміністрації Станіслав Ющик, заступник голови обласної ради Валентин Вітер, перший заступник Луцького міського голови Святослав Кравчук, секретар Луцької міської ради Григорій Пустовіт, депутати обласної ради Олександр Пирожик та Святослав Боруцький, громадськість міста.
Біля пам’ятника цього дня лунали свідчення очевидців трагедії, які пережили примусове виселення зі своїх земель. Кожен з них розповідав свою історію зі сльозами на очах, і хоча не легко це було, проте говорили, щоб нащадки пам’ятали.
Перший заступник Луцького міського голови Святослав Кравчук сказав: «Цей пам’ятний знак – велика пам'ять, яка нагадуватиме нащадкам депортованих про лихо, яке довелося пережити їхнім рідним. Він буде пересторогою для майбутніх поколінь, щоб таких подій більше не повторилося».

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus