USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

У Луцьку можуть дозволити відстріл тварин

19 Квітня 2011 16:41
У середу, 20 квітня на сесії Луцької міської ради депутати мають розглянути проект рішення, яким комунальникам дається право відстрілювати безпритульних тварин.

Таке рішення прийняли депутати у понеділок, 18 квітня на засіданні комісії з питань житлово-комунального господарства, екології, транспорту та енергозбереження. Поговоривши про зграї безпритульних і агресивних собак, які бігають містом, кусають лучан, після чого мерію завалюють скаргами на безкарних звірів, депутати вирішили - доручити департаменту житлово-комунального господарства на чергову сесію підготувати проект рішення про тимчасовий порядок відлову безпритульних тварин, й, окрім цього, передбачити в проекті рішення можливість використання зброї.

Комісія: в собак - весна, в міськраді – скарги

Власне, на 18 квітня на засіданні комісії питання безпритульних тварин і піднялося. Нагадаємо, що за словами начальника відділу звернень громадян Луцької міської ради Лариси Карп’як тільки у період з 22 березня по 12 квітня у міськраду поступило 35 скарг щодо бродячих псів.

Як пояснив голова депутатської комісії з питань ЖКГ Рустам Дячук, хоча міська рада і прийняла програму охорони тваринного світу та регулювання чисельності безпритульних тварин у Луцьку на 2011-2016 роки в лютому 2011 року – програма ця нині не працює.

«На жаль ця програма не працює. А зараз період березневий. Бездомні собаки вони більше поводять себе агресивно», - каже Дячук.

Тому і була внесена пропозиція про розробку тимчасових правил поводження з собаками. В цих правилах передбачена можливість використання зброї.

«Кількість собак не зменшується, тому і потрібні тимчасові правила. Ну а що робити? Справа в тому, що відстрілювання собак не буде на місцевості. Працівники «Спецкомунтрансу» відловлюють собак, відвозять на певну територію, утримують певний період. …От, уявіть, гуляє вівчарка. Звідки я знаю, бездомна вона чи ні? Він її відловив, пройшов певний період, три дні і відповідно діє», - каже Дячук.

ЖКГ: стріляти будуть у особливих випадках

Як пояснив директор департаменту ЖКГ Іван Кубіцький, правила, які хочуть запропонувати депутатам, полягатимуть в тому, що безпритульних собак забиратимуть із вулиць і відвозитимуть на територію підприємства «Луцкспецкомунтранс».

Якщо ж протягом декількох днів їх власник не з’явиться – псів будуть усипляти.

Чиновник каже, що зброя ж буде застосовувати лише у випадку надзвичайних, виняткових ситуацій. Наприклад, сказу у тварини або її агресивного поводження.

Охоронці тварин: вся робота піде нанівець

Голова Волинського обласного товариства захисту тварин Дана Новарчук каже, що програма охорони тваринного світу та регулювання чисельності безпритульних тварин у Луцьку не фінансується, так як не відкритий притулок.

Завершити першу чергу притулку планують у червні. Однак, така затримка не значить, що процес зменшення безпритульних тварин зупинився.

«Ми плануємо по 10-15 собак в тиждень стерилізувати. Зараз ми тратимо по 150 гривень на стерилізацію пса, в тиждень ми оперуємо в середньому вісім собак. І вони хочуть їх повідстрілювати?», - обурюється Новарчук.

«Робота проводиться. Люди, які скаржаться – ми з ними спілкуємося, виїжджаємо, забираємо тих собак, які бродять», - каже захисниця тварин.

За словами Новарчук кошти, які витрачаються нині на стерилізацію тварин – волонтерські. А у 90 випадках зі ста людей кусають не безпритульні, а домашні собаки.

«Коли собака гуляє – то люди починають боятися, адже за одною сучкою може бути до 30 кобелів. Люди дзвонять, ми реагуємо, забираємо сучку, стерилізуємо і все. Вже два суди виграли в міської ради», - каже Новарчук.

Захисниця тварин говорить, що перед тим, як рекомендувати сесії приймати таке рішення комісія повинна принаймні запросити когось з громадськості.

Юристи: стріляти не можна

Як пояснив депутат міськради Андрій Козюра з юридичної точки зору знищення тварин допустиме лише у тому випадку, коли існує безпосередня загроза життю і здоров’ю людини, яку в інший спосіб знешкодити неможливо.

Депутат підтверджує, що програма, прийнята у лютому, дійсно на його думку не діє. Адже тварин не стає менше, а головну загрозу вони становлять для маленьких дітей.

Однак, зі слів депутата якщо ж міська рада і ухвалить рішення про можливість вбивства безпритульних тварин, то законним буде лише гуманне умертвіння.

Аби тварина не мучилася, згідно з чинним законодавством їй повинні увести спеціальну ін’єкцію. Крім того, таке вбивство повинне відбуватися в окремому приміщенні, аби конання тварини не бачили інші.

* * *

Програма охорони тваринного світу та регулювання чисельності безпритульних тварин, хоч і охоплює цілих п’ять років, коштує відносно мало - всього 200,8 тисяч гривень. І підтримана вона була напрочуд одноголосно – за неї у лютому проголосувало 45 з 48 присутніх на сесії депутатів.

Захисники тварин стверджують, що реалізовують її поки що власними силами. «Райони ДПЗ, депо, майже всю вулицю Даньшина, проспект Відродження від «Лучеська» до другої лікарні, Північний ринок, біля «Шайби», біля Там-Таму, закінчуємо біля Фуршету, на Кравчука 38, Соборності 34, від Грушевського до вокзалу практично усі собаки стерилізовані», - запевняє Дана Новарчук.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 18
109 Показати IP 19 Квітня 2011 17:25
Давно пора, але навряд чи приймуть. Любителі будуть гавкати.
Василь до 109 Показати IP 19 Квітня 2011 18:10
Нічого не зміниться доки лучани не почнуть подавати на владців (комунгосп, санстанцію) позови до суду за покусаних дітей. Дитина покусана, перелякана, її кілька місяців на прививки водити і батькам наплювати стерилізований чи ні був той пес. На всіх ринках собаки живуть у ящиках між продуктами, справляють свої потреби, гризуться, А санстанції плювати. Так що вихід один - примінити владу (якщо вона у когось ще є).
Василь. Показати IP 19 Квітня 2011 17:37
А яка людині різниця стерилізована чи не стерилізована собака покусала її дитину ? головне що дитина покусана і перелякана. А дитині ще кілька місяців уколи одержувати бо ви ж не впіймаєте бродячого пса і не поведете його на перевірку здоровий він чи ні. І взагалі. На мою думку "любителі тварин" повинні займатись цим (захистогм)за власний рахунок, а не витрачати на це бютжетні кошти. І ще. Усі луцькі ринки заповнені собаками. Вони там живуть, харчуються, сплять між ящиками з продуктами, справляють свої потрнеби. Як на мене за цим теж має дивитись влада. Колиб люди за покусаних бродячими псами дітей подавали у суд позови до влади (комунальників, санстанції)тоді б вона може б щось і робила. А так...баєчки це все.
Собаковод Показати IP 19 Квітня 2011 17:46
Правильное решение. Бродячих собак нужно уничтожать. Негуманно? Может быть, но гуманно ли то, что по улицам бегают своры собак, что больше похожи на волков? Что нужно, чтобы власти поняли, что это реально опасно? Чтобы кого-то загрызли насмерть? С таким положением вещей ждать осталось совсем недолго.
tatarynb до Собаковод Показати IP 19 Квітня 2011 23:53
багато ходжу пішки в силу того, що рухаюсь швидко, часто стаю "жертвою" нападу собак часом погавкають - перестануть часом приходиться відбиватися підручними засобами от якби той "захисник" попав в мою ситуацію... думаю, його думка змінилася б
anti-pes Показати IP 20 Квітня 2011 07:16
Нещодавно був свідком того, що зграя собак, 8 штук, у дворі будинку накинулася на одного кота і у секунду роздерла його на шматки. Картина не для людей зі слабкими нервами! Добре що поряд дітей не було, та й не кожен дорослий таку картину подивився-б ... А уявіть, що ці голодні тварини примітили дитину яка гуляє або бігае ?! Відповідь однозначна - відстріл та знищення і не дивлячись на всякі захисти!!!
anti-pes 2 до anti-pes Показати IP 20 Квітня 2011 12:02
мого кота також собаки роздерли. Собак відстрілювати ОДНОЗНАЧНО! Бажано вночі коли захисники тварин сплять
BRUS Показати IP 20 Квітня 2011 09:15
я думаю позиватись до суду в випадках покусаних дітей чи дорослих треба також проти захисників! раз другий - пятий десятий і вони самі почнуть відстріл, розуміючи що це дешевше чим виплачувати компенсацію за шкоду від їхніх стерилізованих (не впевнений) собак.
Є Показати IP 20 Квітня 2011 09:38
«Ми плануємо по 10-15 собак в тиждень стерилізувати. Зараз ми тратимо по 150 гривень на стерилізацію пса, в тиждень ми оперуємо в середньому вісім собак.» 52 тижні х на 10 (в середньому = 520. За 3 роки Вашої невидимої праці 1500. Дано не БРЕШІТЬ! Ви нічого НЕ РОЬИТЕ!!!
Є Показати IP 20 Квітня 2011 09:40
За словами Новарчук у 90 випадках зі ста людей кусають не безпритульні, а домашні собаки. Шановна Дано!!! НЕ БРЕШІТЬ, побійтеся Бога!
Є Показати IP 20 Квітня 2011 09:44
«Робота проводиться. Люди, які скаржаться – ми з ними спілкуємося, виїжджаємо, забираємо тих собак, які бродять», - каже захисниця тварин. Треба правдиво казати, що тільки спілкуєтеся і крапка. І один раз із 10 МОЖЛИВО виїжджаєте!!!
Scouce Показати IP 20 Квітня 2011 09:46
готовий скинутись на патрони, до дупи гуманізм
Є Показати IP 20 Квітня 2011 09:50
Всі попередні люди, хто залишав відповіді - нормальні і адекватні. Нас таких більше. ТО ЧОМУ МИ МАЄМО СЛУХАТИ ТІ 3-5% НЕАДЕКВАТІВ!!! ЛЮБИТЕ ТВАРИН - ЛЮБІТЬ!!! АЛЕ НЕ ТУТ! ЇДЬТЕ З ЛУЦЬКА ГЕТЬ!!! ДАЙТЕ НАМ, ЛУЧАНАМ, СПОКІЙНО ЖИТИ В НАШОМУ НАЙКРАЩОМУ МІСТІ!!!
Коля Показати IP 20 Квітня 2011 10:20
Я за відстріл! Хочаб на вулицях Стрілецька і Чорновола. Мене особисто ледве не покусали ті зарази..
Ирина Акушевич Показати IP 20 Квітня 2011 10:39
А меня позовите, Дана Новарчук, на вашу сессию от нашего общества! Я расскажу, как я с вами боролась год назад после укуса твари моего сына, какими методами вы, "Защитнички",действуете, названивая домой и угрожая мне. Жаль, что тогда я разговор с вами не записала и в прокуратуру не пошла- нервы вы мне изрядно потрепали. Отдельно могу сказать СПАСИБО Шибе, как меру- помог после того, как я их всех на ноги не подняла там в аминистрации- потравили тогда собак бродячих немного. Жаль собак, но в реалиях нашей жизни в отсутсвие финансирования- грош цена вашей стерилизации. Выход- иногда вывозить собак и стрелять.
VSC Показати IP 20 Квітня 2011 11:27
Лучше начал отстрел депутатов, чиновников, прокуроских, ментовских, меров итд итп - эти твари гораздо больше приносят вреда, чем беззащитные животные.
гуманіст до VSC Показати IP 20 Квітня 2011 12:28
ну ти й молодець, хто за що. А тебе мабуть треба до дани на стерилізацію
Niсk Показати IP 20 Квітня 2011 11:34
Гуманізм - одна з небагатьох притаманних людині рис. Але всьому і у вьому повинна бути межа. Так, ми у відповіді за тих, кого приручили. Але ми ж не приручали отих вовкулак, що бігають містом!! Вони плодяться і з кожним роком їх все більше і об"єднуючись у зграї стають ще сильнішими. Навіть така сильна тварина як людина безсила проти скупчення братів наших менших. І це потрібно вирішувати. І якщо гуманізм не дає бажаних результатів - відстріл як один із найефективніших і найдешевших варіантів вирішення проблеми. Навіть закон є, що якщо, скажімо, популяція вовків перевищує певну норму, то їх відстрілюють задля безпеки людей та їх господарств. Чомусь же ж їм не вирізують кой що і не стерилізують.... Згідний, що шкода тварин, але це життя. Якщо МИ не будемо контролювати популяцію бездомних тварин, то через років надцять вони контролюватимуть нашу популяцію. І не дай Боже, вони завдадуть шкоди здоров"ю моїм дітям, комусь з моєї сім"ї, або побачу, що нападають на сторонніх, повірте, я забуду про оту гуманність. В першу чергу - безпека, здоров"я людей та санітарія!! І якщо це не вирішиться на рівні відповідних структур, то люди самі почнуть сезон полювання. Більше, ніж впевнений, що левова частка погодиться зі мною.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus