USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.80 9.95

У Луцьку радилися, як подолати монополію жеків

11 Липня 2013 17:00
Про необхідність створення ОСББ говорили учасники засідання Національної ради, що відбулося 11 липня у Луцьку.

У засіданні Національної ради з питань створення та забезпечення функціонування об’єднань співвласників багатоквартирних будинків взяли участь віце-прем’єр-міністр Олександр Вілкул, голова Волинської ОДА Борис Клімчук, Луцький міський голова Микола Романюк, очільники міст області, представники Об’єднань співвласників багатоквартирних будинків та банківських установ.

За словами Олександра Вілкула, основне завдання реформи ЖКГ - знайти реального власника житла. Створення ОСББ – одна з ключових складових реформування сфери комунального господарства України.

Європейська практика свідчить, що досягнення позитивної динаміки в житловій сфері можлива лише за рахунок формування ефективного житла.

Це шлях, рух яким Україна розпочала 10 років тому, цим шляхом пройшли країни колишнього соціалістичного табору.

Віце-прем’єр повідомив, що власники квартир у багатоповерхівках, де створені такі об’єднання, можуть раціонально використовувати кошти на ремонт, на власний розсуд обирати фірми, які його здійснюватимуть. Це дозволить відійти від монополії жеків і створити конкуренцію якісних підприємств.

Він розповів про виїзну нараду, яка відбулася сьогодні на проспекті Перемоги, 10, на теренах ОСББ «Біном». У будинку здійснили санацію стін, встановили енергозберігаючі вікна на сходових клітках, що дозволило на 60% скоротити витрати тепла під час опалювального сезону 2012-2013.

Темпи створення ОСББ, на думку Олександра Вілкула, не такі, як потрібно. Так, протягом 5 років створено 5728 ОСББ в Україні, всього їх функціонує 16 319, у майбутньому планують створити 52 тисячі об’єднань.

За станом на 1 червня створили 386 ОСББ на Волині, 995 у Львівській, 309 у Рівненській області. Олександр Вілкул поставив завдання міністерству регіонального розвитку забезпечити всебічну підтримку створенню та діяльності ОСББ. За його словами, в урядовій програмі розвитку економіки на 2013-2014 роки виділений ресурс для стимулювання створення ОСББ.

Заступник голови Волинської ОДА Олександр Башкаленко наголосив, що до процесу реформування повинен долучитися користувач послуг. Однак, свідомість більшості волинян, як власників, зазвичай не поширюється далі порогу своєї квартири, і не всі зацікавлені у збереженні власного майна. За його словами, ОСББ – найефективніша форма власності.

Наразі 400 волинських ОСББ обслуговують майже 4 тисячі будинків, що становить одну п’яту всього житлово-комунального фонду. Волинь – одна з трьох областей, яка скористалася державним пільговим кредитуванням для проведення ремонтів на суму 4 мільйони 700 тисяч гривень під 3% річних.

У Луцьку цьогоріч передбачили 1 мільйон гривень для розвитку ОСББ. Серед проблем у діяльності ОСББ заступник голови Волинської ОДА назвав те, що управлінців нерухомістю не готує жоден навчальний заклад. На думку Олександра Башкаленка, об’єднання повинен очолювати професіонал, який розуміється не лише на менеджменті, а й на мережах та конструкціях будинку.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Чижик Катерина Вікторівна Показати IP 12 Липня 2013 22:53
Як заступник голови Національної ради з питань створення та забезпечення функціонування ОСББ, прошу внести поправку до назви статті, тому що вона не відповідає змісту питань, які обговорювались на засіданні Нацради. Дякую!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus