USD 39.75 40.09
  • USD 39.75 40.09
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.92

Волинські журналісти пікетували УМВС

6 Грудня 2013 17:05
Публічно дати оцінку тим правоохоронцям, які лупцювали журналістів у Києві 1 грудня, вимагають від очільника волинської міліції Олександра Терещука представники волинських ЗМІ.

Десятки журналістів волинських та центральних телеканалів, газет, радіостанцій, інтернет-видань та інформаційних агентств пікетували будівлю УМВС України у Волинській області 6 грудня.

Багато хто з учасників пікету тримав у руках світлини побитих у Києві 1 грудня журналістів. Працівники ЗМІ висловили обурення, у зв’язку з жорстокими нападами на репортерів, які висвітлювали масові протести. Зачитали звернення представників волинських ЗМІ до начальника УМВС України у Волинській області Олександра Терещука з вимогами публічно засудити дії працівників міліції, які нещадно б’ють та калічать журналістів, перешкоджають виконувати професійні обов’язки. Від Олександра Терещука вимагають письмово звернутися до міністра внутрішніх справ та президента з вимогою терміново розслідувати факти побиття журналістів та покарати всіх виконавців та командирів, які чинили злочини проти журналістів. Також вимагають не допустити жодних утисків та переслідувань журналістів у Волинській області, припинити усі безпідставні кримінальні провадження щодо волинян, які порушені через висловлену ними громадянську позицію. Вимагають письмово звернутися до міністра внутрішніх справ та прокурора з пропозицією припинити кримінальне переслідування активістів, яким безпідставно закидають організацію провокацій на вулиці Банковій у Києві 1 грудня. У разі невиконання зазначених вимог журналісти залишають за собою право вдаватися до всіх законних форм протесту, у тому числі інформаційного бойкоту.

















У зверненні йдеться про те, що десятки іноземних та українських журналістів були атаковані, їхнє професійне обладнання пошкодили під час висвітлення протестів, декілька репортерів отримали поранення, в тому числі переломи кісток та поранення голови, від ударів каміння та застосування світлошумових гранат. Працівники правоохоронних органів били журналістів, незважаючи на наявність прес-карт та того, що вони ідентифікували себе як журналісти.



Як розповів організатор пікету, журналіст Мирослав Ватащук, медійники Волині вирішили висловити солідарність з колегами з інших регіонів України та виступити з протестом проти тих подій, які трапилися у Києві на вулиці Банковій 1 грудня, а також раніше під час висвітлення масових протестів у інших містах України. Наразі, згідно з повідомленнями Міжнародної федерації журналістів, Національної спілки журналістів та Незалежної медіапрофспілки, за медичною допомогою, після побиття бійцями спецпідрозділів «Барс» та «Беркут», звернулися понад 50 журналістів. Лише на Банковій постраждало 44 працівники ЗМІ, серед яких представники таких авторитетних видань, як «EuroNews» та «AssociatedPress». На його думку, такі дії працівників міліції є, як мінімум неприпустимими, тож журналісти Волині просять щоб УМВС України у Волинській області та міністр внутрішніх справ дали публічну оцінку тим перевертням у погонах, які лупцювали медійників.

Він наголосив, що пікет є неполітичною акцією та відбувається не у рамках Євромайдану. На його думку, якщо меседж волинських журналістів буде почутий, цей сплеск дійде до міністерства внутрішніх справ. Реакція з боку МВС повинна бути однією – ті працівники спецпідрозділів, які лупцювали журналістів, повинні бути покарані не дисциплінарно, а понести кримінальну відповідальність. Якщо буде доведено, що вони не просто лупцювали журналістів, а виконували наказ, то ті командири, які віддавали його, теж повинні понести кримінальну відповідальність.



Звернення підписали десятки присутніх журналістів.

Олександр Терещук вийшов до пікетувальників та запевнив їх, що розуміє та засуджує факти насильства. Він пообіцяв виконати ті вимоги журналістів, які є у його компетенції. Мирослав Ватащук зачитав йому текст звернення.

Олександр Терещук повідомив, що для нього найважливіше, щоб кров не пролилася, а переслідування журналістів на Волині - немає. З його слів, сьогодні уся діяльність волинської міліції висвітлюється у засобах масової інформації.





«Ми продумали та зробили спеціальні жилети для журналістів, щоб працівники міліції бачили і не просто не перешкоджали, а й надавали усіляку допомогу журналістам», - звернувся він до працівників ЗМІ. Жилети роздали присутнім медійникам під час пікету.







Очільника волинської міліції попрохали надати відповідь за усіма вимогами, перерахованими у зверненні. Він відповів, що публічно засуджує побиття не лише журналістів, а й будь-яких громадян. З приводу інциденту, з його слів, триває службове розслідування, за висновками якого будуть результати. Щодо письмового звернення до міністра, він зазначив, що подібних звернень ніколи не писав та не знає, чи має на це повноваження.

Олександр Терещук запевнив, що надасть відповідь на звернення на офіційному сайті УМВС України у Волинській області.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 16
мрійниця Показати IP 6 Грудня 2013 17:18
мене немає на фото....
з сумом констатуємо Показати IP 6 Грудня 2013 17:27
На Волині, на жаль, немає журналістів, а, відповідно, не може бути насильства щодо них))). На Волині є лише працівники ЗМІ, які чемно відробляють ті крихти, що їм платять власники. Деякі з них, правда, не позбавлені таланту, вміння, ерудиції, тощо... Але справжніх журналістів нема. Шкода і сумно. Членство в спілці та, навіть, і звання заслуженого нічого не змінюють.
ivan Показати IP 6 Грудня 2013 17:30
Шановні колеги погодьтесь що деколии корисно коли товчуть морду а то багато нашого брата землі під ногами не чує...
Невже... Показати IP 6 Грудня 2013 17:40
коментар було видалено
Володимир Показати IP 6 Грудня 2013 17:54
Звіряче побиття не лише журналістів, а й усіх мітингувальників у Києві лежить на совісті особисто Януковича. Це творилося з його ініціативи, в противному разі він би цього Захарченка звільнив би з посади міністра ще 1 грудня, а Генпрокуратура б зразу його заарештувала.
правда Показати IP 6 Грудня 2013 18:02
Ну прийшли журналісти - молодці!!! Ну а що там Вітів, Пирожик і Ко. роблять???!!! Дорогу всім вказують, чи без них люди нічого не розуміють?! Депутати хр...ві!!!
Анонім до правда Показати IP 6 Грудня 2013 18:21
Лишній раз рожу засвітити
до правди до правда Показати IP 6 Грудня 2013 23:10
Пирожик теж журналіст
Остап до до правди Показати IP 7 Грудня 2013 15:02
Прирожик партійний функціонер який він нах журналіст....?
з майдану Показати IP 6 Грудня 2013 20:52
А що написав журналіст Згоранець? Дайте почитати, буду вельми вдячний. В "Волині новій" є журналісти, тільки не він. І газета йде під укіс. Один у полі - воїн. Є порівняння якості матеріалів при Шафеті і Сачуку.
Читач Показати IP 6 Грудня 2013 22:08
А тепер завітайте до Клімчука і Романюка, до своїх редакторів, які перед К. і Р. мліють. Пишіть правду і вас почнуть поважати люди. А тих, кого насправді поважають люди, міліція не б'є
Ольга Показати IP 6 Грудня 2013 22:18
До "з майдану": були б ви досвідченіші і начитаніші, то б знали що журналіст Згоранець написав багато хороших матеріалів. Завжди пише цікаво, читаю на одному подиху.
да до Ольга Показати IP 6 Грудня 2013 23:20
Да тут нема кому пояснювати! Одні гузеботи цявкають!!!
оксана Показати IP 7 Грудня 2013 08:15
І що далі.При такій громадянскій позиціі, яку ви зайняли ,ви ганьбите жульналіську еліту країни.Прийшли постояли з плакатами і по норам.Журнаста з незалежною громанською свідомістю,твердою позицією уЛуцьку не бачу.А від багато чого зараз очікують Лучани.Беріть приклат з журналістів провідних газет.Робіть хоч щось накористь громади.
оксана Показати IP 7 Грудня 2013 08:29
Вас і так ніхто бити не буде,не має за що.А вот громадянам міста,які виступили сопротив свавілля влади вже давним давно треба роздати жилети з написом -я страйкую,я не бандит,не бийте.Ну щось таке.
Читач Показати IP 7 Грудня 2013 12:16
Те що дісталось журналістам це дуже добре. Ви взагалі втратили страх за брехню. Зрозуміло ,що журналісти змушені говорити те ,що їм кажуть їх роботодавці. Але якщо журналіст чесна і богобоязлива людина повинна покинути таку роботу, адже від такої роботи страждають люди. Ні преса ні телебачення не опуплікували і не довели до громадян тексту угоди з ЄС. Побиття громадян в Київі не було б,якби люди знали правду від Вас, а не від (лідерів з сумнівними намірами).Чому не висвітлюється факт величезного впливу на Україну США,Європи та Росії. Їх емісари наводнили Україну і вмішуються в внутрішні справи нашої держави. Чи відомо журналістам факт розвалу Візантійської імперії, яка проіснувала більше 1000 років- Європою. Румуни хочуть Бесарабію,Угорщина -Закарпаття. Невже Вашим роботодавцям не відомо,що США та Європі потрібна Україна тільки для того щоб поблище підійти до Росії і по шматках зїдять і їх як нас.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus