USD 39.85 40.24
  • USD 39.85 40.24
  • EUR 40.00 40.20
  • PLN 9.95 10.20

Волинський медик радить, як боротися з проблемами хребта

17 Квітня 2016 17:19
Узимку фізична активність знижується майже до нуля. Мало хто знаходить у собі сили на тренажерну залу чи іншу розминку. Більшість після робочого дня відлежує боки й спини на дивані. А навесні фізичні навантаження суттєво збільшуються: і двір та дім треба прибрати, і в городі копати-сіяти-садити, і ввечері на прогулянку вийти чи на велосипеді покататися. Слабкий хребет і нетреновані м’язи реагують на навантаження болем, запаленнями, набряками. До всіх навантажень потрібен правильний підхід, наголошує ординатор відділення профпатології Волинської обласної клінічної лікарні Петро Петерчук.

Про це йдеться на сторінках тижневика Волинські Новини (№ 11).

– Давня традиція закарпатців – підперезуватися широкими поясами – не просто для краси. Люди зрозуміли, що треба фіксувати поперек, коли йдеш ліс рубати, до важкої праці. Зараз є достатньо спеціальних поясів, які підтримують поперек, – каже лікар. – Тільки треба їх правильно використовувати: вдягати і знімати після роботи в горизонтальному положенні, розслабленому стані. Не забувати правила підняття ваги. Найчастіше піднімають вантажі з нахилу, а ліпше – з присядки: присісти з рівною спиною і підняти. Навантаження на хребет, на дискову систему, коли людина тягне вагу перед собою, збільшується у 200 разів. Ще звикли нести все в одній руці, не розподіляючи навантаження по осі, от і виходить перекошування на один бік.

Спеціаліст зауважує, що три десятиліття тому проблеми з хребтом були в кожного четвертого, згодом – у кожного другого. А тепер майже всі нарікають на спину.

– Остеохондроз – це старіння хребта. Людина росте до 23-25 років, після чого організм починає старіти, – пояснює Петро Фадейович. – Зараз фіксуємо проблеми і в молодих, і в дітей. Думаю, помолодшання патологій хребта спровоковане харчуванням і погіршенням екології після Чорнобиля. Після аварії довго забороняли пити молоко, мовляв, воно заражене радіацією. А молочні продукти – головне джерело надходження в організм кальцію. Це міцний хімічний елемент, так би мовити, цемент. Стронцій подібний за складом, але набагато м’якіший і агресивніший, він займає місце кальцію у кістках. Кісткова тканина стає крихкою, пористою, як губка. Плюс пестициди, інша хімія у їжі, що відкладається в солях. Що більше людина рухається, то менше хрусту, бо солі вимиваються кровотоком. Змінилася структура фіброзного кільця, яке тримає диск, тому зараз так багато спинних гриж. Слабке фіброзне кільце рветься при будь-яких навантаженнях.

Лікар наголошує, що проблема в тому, щоб змусити людей, а передусім – дітей, не нехтувати рухливими видами спорту. Але не давати занадто велике навантаження, поки не сформовані м’язовий корсет і кістяк.

– Недавно знайомий пригадав, як ми малими ганяли у футбол. І додав: «Мій син теж грає – на комп’ютері по дві-три години». У дорослих нема рівноваги між роботою та відпочинком. Люди працюють по 10-12 годин, а організм ефективно функціонує певний час, далі – через втому. З часом це виявиться у проблемах хребта, нервових зривах, які зараз стали масовими. Останнім часом багато проблем спини, які не можна пояснити гіподинамією, нездоровим способом життя, травмами. У Європі навіть виокремили діагноз – «стресова спина», як колись синдром хронічної втоми. На фоні стресу порушується кровообіг, живлення тканин киснем, що спричиняє застої, набряки, больовий синдром. У таких випадках призначають заспокійливі препарати, антидепресанти і хворий відчуває полегшення. Дієві фізіотерапевтичні процедури: масаж, водолікування, електрофорез.

Найкраща і перевірена десятиліттями профілактика, зі слів Петра Петерчука, це три компоненти – тверде ліжко, плавання і комплекс фізкультури. Вона на 50% зберігає здоров’я хребта. Крім того, важливо стежити за всіма внутрішніми системами – вони зв’язані в єдиний складний механізм.

– Нездорова нервова система спричиняє проблеми зі шлунком, серцем. Не може бути здоровий хребет при захворюваннях шлунково-кишкового тракту, виразках і гастритах, бо не засвоюється кальцій. Проблеми з диханням погіршують гемодинаміку (рух крові судинами), насичення крові киснем, – зазначає лікар.

У лікарні в селі Боголюбах діяло потужне фізіотерапевтичне відділення з водолікуванням. Пацієнтів оздоровлювали в різноманітних ваннах, басейні, гідромасажних кабінах. Три роки тому відділення закрили на ремонт. Та ні в бюджеті лікувального закладу, ні в обласному досі не знайшли грошей на оновлення чудової бази для реабілітації пацієнтів із хворими спинами.

Ольга ЮЗЕПЧУК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus