USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Чи буде черговий пік захворюваності на грип у Луцьку. КОМЕНТАРІ. ПОРАДИ

6 Грудня 2013 15:03
Серед усіх гострих респіраторних вірусних інфекцій грип – один з найнебезпечніших. Адже він може спровокувати чимало ускладнень.

Підступний вірус

Бронхіт, загострення бронхіальної астми, пневмонія, ангіна, фебрильні судоми, крововиливи в головний мозок – далеко не всі можливі ускладнення, які можуть викликати віруси грипу, - нагадують медики.

Минулого року хвиля масових захворювань на ГРВІ припав на 48-49 тижні (кінець листопада-початок грудня) та на 11-12 тижні (березень) цього року, розповідає Волинським Новинам лікар-пульмонолог Луцької міської поліклініки № 2 Романа Орнат.

На щастя, каже медик, з настанням холодів, сплесків захворювання на респіраторні інфекції у місті ще не було. Незважаючи на те, що чимало лучан останнім часом довго перебувають на вулиці під час протестів, в перші дні грудня за медичною допомогою при ГРВІ звернулося менше сотні людей.

Проте не варто нехтувати обережністю в зимовий період, нагадує лікар-пульмонолог.

«Зараз одночасно циркулюють два підтипи вірусу грипу А(H1N1), А(H3N2) та вірус грипу типу B, які можуть одночасно або й почергово брати участь в епідеміологічному процесі. Інкубаційний період становить 1-3 дні. Симптоми грипу мають свої особливості: сильний головний біль, лихоманка, біль у м’язах, суглобах, сухість і закладеність носа, дряпання в горлі, сухий кашель. Вірус грипу може вражати серце, судини, нервову систему», - пояснює Романа Орнат.

Медик наголошує, що легковажити з грипом не можна. Ускладнення можуть розвиватися паралельно з вірусним захворюванням і його лікуванням. До слова, вірус грипу може з'являтися доволі підступно у деяких випадках. Часом у хворих може спостерігатися підвищення температури тіла, нудота та діарея, а кашель може з’явитися за кілька днів. Тому вчасне звернення до кваліфікованого лікаря – перший крок до одужання.

Поради фахівця

Для профілактики ГРВІ, зокрема й грипу, в період підйому захворюваності медики рекомендують приймати противірусні препарати, а в період епідемії не забувати мастити ніс оксоліновою маззю.

Якщо ж хтось з рідних таки підхопив ГРВІ, нагадує Романа Орнат, хворого слід ізолювати.

«У приміщенні, де перебуває хворий, треба проводити щоденне вологе прибирання, провітрювати кімнату 4 рази на день по 15-20 хвилин. Особи, які доглядають за хворими, повинні носити маску. Харчування хворого має бути легким: м’ясні бульйони, молочні каші, сир, овочі та фрукти. А ще хворий повинен багато пити: чай з лимоном, квітками липи, морси, відвар шипшини, сухофруктів. А от із жарознижувальними препаратами не варто поспішати. При підвищенні температури тіла до 38,0 градусів і вище у крові людини виробляється особлива речовина – інтерферон, яка має противірусні властивості», - пояснює медик.

«Збивати» температуру ліками можна тоді, коли вона перейшла позначку 38,6. Раніше цього робити не слід, хіба лишень у разі, коли в пацієнта є захворювання нервової системи.

Медики закликають: у жодному разі не можна займатися самолікуванням. Правильно поставити діагноз, призначити лікування, своєчасно виявити ускладнення може лише лікар.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus