USD 39.00 39.37
  • USD 39.00 39.37
  • EUR 39.25 39.70
  • PLN 9.76 9.95

І журиться скрипка в руках старого скрипаля: історія зі Старовижівщини

17 Червня 2018 22:35
Колись майже в кожному поліському селі був свій скрипаль, бо ж жодні весілля, хрестини чи звичайні вечорниці не обходилися без музики. Про такі інструменти, як нині, магнітофони або інші технічні прилади, що можуть відтворювати музику, люди й не здогадувалися. Мелодії народжувалися в душі, тому і звучали щемливо.

Про скрипаля-самородка із села Синове Старовижівського району Якова Іллюка йдеться у матеріалі газети Волинські Новини № 23 (122) від 14 червня 2018 року.

– У сусідніх Шкробах колись було аж чотири такі музиканти: Іван Міліщук, Іван Ромах, Іван Михалевич, забув ім’я одного, згадується лише прізвище Кіндер, – розповідає Яків Іллюк із Синового. – У нашому – Омелян Михалевич. Трішки награвав для себе й мій батько. І коли я дивився на той інструмент, то дуже хотілося мати власний та навчитися на ньому грати. Купити скрипку було нереально, тому, випасаючи худобу, а було мені тоді років з дванадцять, вирішив зробити її самотужки. Знайшов кленову дошку і вирізав з неї нижню деку, верхню зробив із сосни, бо вже на той час знав, що для цього годиться матеріал із густою текстурою. Там же, на пасовищі, навчився й грати.

Полька, оберечок, оберек, краков’як – ці та інші народні танці, такі популярні в часи наших прадідів, добре знайомі Якову Івановичу. Шкодує, що сучасна молодь їх не відає. Так і втратиться незабаром українська автентична спадщина. Переймав мелодії здебільшого на весіллях. А скільки разів виконував, коли завідував сільським клубом, коли працював у місцевій школі вчителем!

– Колись у Новій Волі довелося грати на весіллі з циганом, – згадує Яків Іванович. – Як побачив у нього в руках скрипку, від якої дух перехопило, не мав спокою, поки-таки не вмовив рома обміняти її на свою, звичайно ж, з доплатою. Ще одну привіз із Мінська. Ось вона.

Музикант виймає із футляра свою красуню – оживають чотири печальні струни.

– Тембр будь-якої скрипки схожий з людським голосом, – каже Яків Іванович. – Це тільки так здається, що звучать вони однаково, насправді ж у кожної звук свій.

Незважаючи на поважний вік – вісімдесят шість років – Яків Іллюк залишається активним учасником сільської художньої самодіяльності. Чи то концерт у Синовому, чи якесь районне свято – улюблений інструмент завжди з маестро. Володимир Калачук з баяном, Яків Іллюк зі скрипкою – дует, якому гаряче аплодують глядачі. Колись незмінними супутниками скрипаля були гармоніст Федір Лябук і барабанщик Микола Савенюк, та, на жаль, товаришів уже немає серед живих. Минуло кілька років, як не стало й дружини Клавдії Сергіївни, яка також брала участь у мистецькому житті села.

– Ми з нею прожили в любові та злагоді чудових п’ятдесят сім років подружнього життя, – ділиться сокровенним мій співрозмовник. – Виховали двох дітей, діждали п’ятьох правнуків, вчителювали в одному педагогічному колективі. Пам’ятаю, як зводили власний дім, рано-вранці, до початку уроків їздили в сусіднє село Буцин, брали на цегельному заводі ще гарячу цеглу прямісінько з печі, привозили додому, розвантажували і встигали на роботу.

При згадці про дружину його погляд стає сумним, на очі набігають сльози, та Яків Іванович не намагається їх приховати. То ось чому так печально звучить нині його скрипка!

– Коли Клавдії Сергіївни не стало, почав виливати душу на папері, писати вірші, – зізнається скрипаль. – Ось, – розгортає блокнот у вигляді книжечки, – невістка його привезла, каже, щоб мав де записати свої поетичні думки.

А там – ціла скарбниця віршованих рядків, багато з яких присвячені рідному селу Синовому.

Я слухала скрипку, що плакала в руках старого скрипаля, і шкодувала, як мало залишилося в наших селах таких простих, талановитих, самобутніх музикантів! Як швидко закінчується їхня епоха!

Наталія ЛЕГКА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus