USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.15 39.50
  • PLN 9.71 9.93

У Луцьку – виставка робіт людей з особливими талантами

6 Грудня 2016 21:14
Виставка робіт людей з особливими потребами «Натхнення» відбулася у рамках заходів до Міжнародного дня інвалідів у теплому і привітному читальному залі Луцької бібліотеки-філії №10 5 грудня.

Цей день, який привертає увагу до проблем і потреб людей з інвалідністю, не варто називати святом, та організатори цієї події Волинський фонд активної реабілітації неповносправних на чолі з Анною Гапонюк, та колектив бібліотеки №10, очолюваний Надією Чміль, підготували мистецьке дійство із знайомством та спілкуванням з творчими особистостями, якими насправді виявилися люди з особливими талантами.
Дуже часто людина, яка стикається у своєму житті з випробуванням хворобою, живе дещо відстороненим від соціуму життям, чутливо реагуючи як на байдужість, так на і доброту з боку інших людей. Та з іншого боку, така чутливість розвиває у неї схильність до творчих занять, таких як, наприклад, вишивання, живопис, виготовлення виробів з різних матеріалів тощо. Ці речі можливо зробити лише з натхненням, з любов’ю і терпінням. А творчий процес, своєю чергою, запалює оптимізмом, гарним настроєм, бажанням ділитися та спілкуватися з іншими людьми, включатися у соціум і бути його особливою частиною.

Про це розповіла на зустрічі Анна Гапонюк - людина цілеспрямована і самодостатня у життєвих пріоритетах, борець і оптиміст за своєю природою. Очолюваний нею Волинський фонд активної реабілітації неповносправних зацікавлений саме у активному включенні людей з особливими потребами у суспільне життя і проводить численні зустрічі і заходи для інвалідів протягом багатьох років.

Свою повагу до сили духу та оптимізму людей з особливими потребами, щирий захват від представлених на презентації рукотворних робіт висловили Олена Комар, заступник директора департаменту соціального захисту населення ВОДА, та Інна Романова, перший заступник директора департаменту соціальної політики Луцької міськради. Слова вітання, побажання натхнення, а також подарунки – сувенірні календарі, каталоги адресували учасникам мистецької події члени Волинської організації Національної спілки художників України.
Майстриня Галина Павловій представила на виставці «Натхнення» авторські вишивки стрічками: рушники, прикраси для жінок. Ніхто не показував їй, як це все робити. Техніка, матеріали і їх цікаві поєднання, теми робіт – це все підказала жінці власна фантазія! Більш того, вона розповіла історію зі свого життя, як віра та творчість підтримують її здоров’я: «У мене дуже падав зір. Я боялася, що одного дня я відкрию очі і побачу лише темряву. Та один священик сказав мені: «Вишивай! Поки шитимеш – будеш бачити!» І з того часу я вишиваю… Багато вишивок віддаю до монастирів та церков, дарую. І почуваюся від того краще». Багато з присутніх слухали її розповідь зі сльозами на очах.
Учасницею події стала поетеса, авторка пісень, майстриня Наталія Бугай – жінка дуже життєрадісна, комунікабельна, активна. Вона багато подорожує, є частим та бажаним гостем у школах і установах Луцька, Волині, де розповідає про символіку українських оберегів і проводить численні майстер-класи по виготовленню традиційних ляльок-мотанок. Важко навіть підрахувати, скільки таких ляльок створено її вправними руками: крім мотанок, це і травниці, обрядові ляльки до релігійних свят («Різдво Христове», «Коляда», «Великодня лялька», «Маковійниця» та ін.), ляльки-сувеніри й іграшки. Різні за розміром, у яскравому традиційному українському вбранні і прикрасах – кожна неповторна і оригінальна. Особливо зворушили глядачів лялька-мотанка в образі України, лялька «Наречена». Наталія Бугай виготовила більше тисячі мотанок-оберегів у образі ангела для українських захисників. Нехай бережуть їхні життя обереги майстрині!

Майстриня, закохана у ляльку-мотанку, не лише з любов’ю їх творить, а й оспівує у піснях. Одна з її пісень так і зветься «Лялька-мотанка»!
Луцька художниця Любов Косарук все життя бореться з недугою, та історія її життя вражає неймовірними зустрічами з добрими і люблячими людьми, які огортали її увагою, допомагали у скруті, підтримували привітним словом. Це дало можливість Любові Ісаківні навчатися у Львівському училищі прикладного мистецтва імені Івана Труша, потім працювати художником-оформлювачем та займатися власною творчістю.

Графічні роботи Любові Косарук неодноразово друкували у місцевій періодиці, вона брала участь і багатьох мистецьких подіях Луцька і Волині. Чимало її світлих, вишуканих і майстерно виконаних полотен зараз знаходяться у приватних колекціях в Україні, а також в Іспанії, Італії, Прибалтиці, Німеччині, Бельгії та США. Привітати Любов Ісаківну з презентацією прийшла вся її дружна родина, а також подруга по юнацьких часах навчання у Львові відома волинська художниця Олена Бурдаш.
Спілкування продовжилося у дуже сердечній атмосфері, лунали вірші та музика, присутні знайомилися з учасницями презентації, жваво цікавилися роботами, які торкнулися їхньої душі, висловлювали захват творчістю таких особливих жінок. Кава, чай та печиво зробили зустріч ще теплішою і приємнішою.

Виставка робіт Галини Павловій, Наталії Бугай та Любові Косарук триватиме у Бібліотеці-філії №10 ще протягом 7 днів. Адреса: Київський майдан, 13.

Марія Пилипчук

Фото автора
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анонім Показати IP 6 Грудня 2016 22:55
Без проектора жизнь плоха.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus