USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

«У пошуках неба»: поетичний дебют лучанки Ольги Антош

14 Грудня 2017 19:00
«Не вчись літати, як не любиш неба, і не чекай досяжності зірок…», – ось так безкомпромісно відверта зі своїми читачами молода луцька поетеса Ольга Антош.

Свою першу збірку ліричних поезій «У пошуках неба» Ольга представила широкому загалу грудневого недільного дня у затишному читальному залі Луцької бібліотеки-філії №10.

У «літературно-творчий політ» вона запросила родину і друзів, колег по роботі, численних волинських літераторів та шанувальників лірики.
Творче резюме авторки: Ольга Антош народилася в 1987 році у селі Кортеліси Волинської області. З 2001 року мешкає у Луцьку. У 2011 році закінчила Волинський національний університет імені Лесі Українки за спеціальністю «українська мова та література». Працює вихователем у дошкільному навчальному закладі №14. Цікавиться сучасною літературою, любить перечитувати класику детективного жанру, сатиричні та іронічні твори. Учасниця літературно-мистецької студії «Зорі над Стиром» та літературно-мистецького об’єднання «Без меж». Цього року Ольга стала однією з авторок дебютного альманаху об’єднання «Танго безмежжя».
Не випадково видання першої книги молодого літератора природно асоціюють з народженням первістка, адже цьому передує його закоханість у поетичне слово, виношування власного творчого задуму та хвилювання в очікуванні появи «дитини» на світ. Якою вона буде і як складеться її доля? Збірка з 70 віршів з обкладинкою у небесно-блакитній кольоровій палітрі – це плід кількарічної кропіткої праці Ольги та перший її тріумф у пошуку свого Неба. А імпульсом до її створення стали рядки з поезії видатної Ліни Костенко: «Не окрилюй того, з ким не збираєшся в небо…».
На зустрічі Ольга розповіла, що разом із сестричкою Анею ще в дитинстві складала віршики, але писати поезію почала порівняно недавно, чим навіть подивувала свою родину. Розгледіти Божу іскру молодої жінки у її спробах виплеснути свої враження та емоції у віршах зуміла визнана волинська поетеса, літературний критик Марія Пишук.

В колі однодумців спільнот «Зорі над Стиром» та «Без меж» перші поетичні експерименти Ольги набули формату постійної творчої практики. Саме завдяки підтримці «безмежників» її задум про книгу втілився у видання цієї збірки поезій. З розумінням, навіть захопленням зреагували на хобі молодої жінки її колеги по роботі у дитсадку №14 і прийшли привітати її з першою книгою. Кожному із цих людей поетеса висловила свою вдячність.
Поетеса із родиною
Колеги і студійці в залі


Дебютна збірка складається з 4 розділів, і перший з них «Матові лабіринти» – це філософські роздуми авторки про життєвий вибір людини у часи випробувань, доброту і цинізм, щирість і дволикість («З життям на компроміс», «Дружби термін», «Добре серце», «Душі портрет», «Рубікон» та ін.). Особливо запам’ятався вірш «Квітка душі», котрий дуже проникливо прочитала сама Ольга.
Ольга читає свій вірш «Квітка душі»

«Квітка в твоїх долонях» об’єднує 26 поезій про інтимні сторони людського буття: любов, зраду, втрату ілюзій і мрії. Поетеса поділилася з читачами сокровенним: життя принесло їй хвилини розчарувань і навіть відчаю, але тим самим зробило її стійкішою, мудрішою: «Ода ніжності», «Мрія не з твоїм ім’ям», «Даремні сподівання», «Можливо» та ін. Пейзажна лірика представлена у розділі «Світ привітів»: це, власне, не поетичні описи природи, а розповіді про проживання нашого земного повсякдення – такі от, як смакування осінньої кави, привітання зими і очікування весни, шаленство безкрайого моря… Авторка спостерігає кожен день свого життя, прислухаючись до власних відчуттів і вражень, насолоджується тими природними дарами, якими нагороджує її земне буття: «Погляд білої чаклунки», «Монолог з весною», «Майстриня позолот», «Осіння кава».

До розділу «Пишаюся» увійшли вірші Ольги Антош на патріотичну тему: «Мені здається, що сьогодні важко писати патріотичні вірші, аби вразити ще більше. Є речі, з якими ми живемо і які нас поглинають. Я думаю, що ці вірші дають змогу зрозуміти моє відношення і мій відгук на все те, що відбувається зараз у країні».
«У цій збірці знайшли своє відображення багато подій із життя авторки, – розповів друг поетеси, письменник Олександр Горбачевський, – Тут і любов, і філософія, усі пори року і стани душі. Хочу зауважити, що більшість віршів у цій збірці завбільшки у три стовпчики. Мені це дуже подобається, бо як би багато ти не хотів сказати, але трьох стовпчиків буде цілком достатньо, щоб сказати все. А щоб усе вмістити в три стовпчики, треба мати неабиякий талант».
Вірші Ольги прозвучали у виконанні літераторів-«безмежників» Олександра Горбачевського, Лєни Шторм, Юрія Щербика, Марічки Муляр, учасників аматорського театру «Вперше»: режисерки Наталії Максимчук, акторів Ольги Трохачової, Дарини Кухарук, Антона Гніздюка, Руслани Волосюк, багатьох друзів і гостей зустрічі.
Однієюіз найбільш зворушливих митей події стало читання віршів Ольги її мамою Галиною Віталіївною і сестрою Анею. Привітав молоду колегу-літераторку знаний волинський письменник Микола Шостак, голова районної літстудії «Зорі над Стиром».
Кожен обрав ту поезію, яка найбільше перегукувалася із власним душевним станом і зачепила по-особливому. Ліричні композиції автора і виконавця Юрія Дмитрука поєдналися інтонаційно, ритмічно із римами віршів і створили гармонійне музичне тло спілкування поетеси із читачами.
У невимушеній атмосфері події виникла загальна жвава розмова на різноманітні теми. Зачепили і таку: де знайти реальну підтримку літераторові-початківцю? Поетеса, письменниця, блогерка Лєна Шторм закликала гостей презентації не лише цікавитися і насолоджуватися сучасною українською поезією, а й підтримувати її практично – купувати книги талановитих волинян: «В сучасних умовах в Україні, якщо ти – молодий автор, то видаєшся за власний кошт. Часто автор розпочинає свою літературну діяльність не завдяки, а всупереч багатьом моментам: фінансовим, організаційним. І коли молодий поет все-таки презентується, проходить всі ці речі із категорії «всупереч», це дуже велика його особиста перемога. Сьогодні ми є свідками того, що пробивається талант!».
Вітання шанувальників, ароматні квіти, щирі побажання творчого поступу, а також автограф-сесія з читачами та фотосесія у популярного волинського фотохудожника Віктора Петрука стали приємними моментами спілкування поетеси з гостями презентації.
У передмові до збірки «У пошуках неба» відомий волинський поет, письменник, голова літоб’єднання «Без меж» Валерій Гнатюк бажає авторці й читачам: «Поет відчуває серцем, і це відчуття не залишає його байдужим, змушуючи залишати на папері слова як енергетичні згустки. Є сенс цій краплі заримованих почуттів іти до загалу. Кажуть, що найкращі факти – то наші емоції… Отож у добру путь з нашою ліричною героїнею, точніше у добрий лет – у пошуках свого Неба».
Фото події люб’язно надані Віктором Петруком

Відеозапис виступу поетеси – Ольги Трохачової

Марія Пилипчук
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Лідія Показати IP 14 Грудня 2017 21:14
Нехай буде ще багато збірок і зустрічей із читачами!
Надія Показати IP 14 Грудня 2017 21:58
Як завжди, хороша стаття про гарну подію

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus