USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

10 цікавих фактів з життя легендарного режисера Ельдара Рязанова

30 Листопада 2015 09:33
Легендарний радянський режисер Ельдар Рязанов, який помер у ніч з 29 на 30 листопада, залишив по собі близько 30 фільмів, які стали класикою радянського кіно. Його кінострічки цитують, без «Іронії долі» не святкується жоден Новий рік, а товаришу Новосельцеву із «Службового роману» співчуває не одне покоління.

ТСН.ua пропонує згадати, яким був легендарний кінорежисер за життя.

1. Мав перське ім'я. Ельдар Олександрович Рязанов народився 18 листопада 1927 року у Самарі, проте все своє дитинство режисер провів у Тегерані, де працювали його батьки. Мати і батько не довго думали над ім'ям для сина. Ельдар насправді не таке вже і звичайне ім'я. Якщо перевести його з перської мови - воно означає «той, хто володіє світом».

2. Підробив довідку з третьокласника на п'ятикласника, щоб ходити в бібліотеку. Маленький Ельдар був доволі розумною дитиною. Дуже любив читати. Аби ходити в бібліотеку, майбутній режисер підробив довідку з третьокласника на п'ятикласника. Читайте також: Покійний Ельдар Рязанов виступав проти російської агресії в Україні

3. Міг стати моряком. Ельдар Рязанов мріяв подорожувати і набратися життєвого досвіду. Але для цього треба було стати моряком. І в 1944 році, екстерном закінчивши 10-ий клас, він послав запит в Одеську морехідку, але відповіді не отримав. Щоб не втрачати рік, разом з приятелем з цікавості поїхав поступати у ВДІК, хоча кіно не дуже-то і любив. Під час подачі документів довелося похвилюватися: батько – росіянин, але "ворог народу", а мати і вітчим – євреї. На щастя, анкети тоді уважно не читали, і після вступних іспитів юнак був умовно зарахований на режисерський факультет в майстерню знаменитого кінорежисера і сценариста Григорія Козинцева.

4. У 1956 році виходить стрічка «Карнавальна ніч». У 1956 році світ побачила перша комедійна картина Рязанова «Карнавальна ніч» з Людмилою Гурченко у головній ролі. Відтоді режисер починає знімати різноманітні комедії. У їхнє число входить: лірична комедія «Дівчина без адреси», героїчна комедія «Гусарська балада», життєва комедія «Дайте книгу скарг», ексцентрична комедія «Пригоди італійців у Росії», сатиричні фільми «Як створювався Робінзон» та «Людина нізвідки». Останній фільм, зважаючи на цензуру, практично не показували.

5. Писав п'єси, був співавтором сценаріїв деяких своїх фільмів. Ельдар Олександрович не лише знімав фільми, а й часто писав п'єси, та виступав співавтором сценаріїв деяких своїх стрічок. Він написав книги: "Сумне обличчя комедії", «Зигзаг удачі», «Ці несерйозні, несерйозні фільми», «Смішні невеселі історії», збірка віршів «Ностальгія».

6. Був ведучим «Кінопанорами». У 80-их роках виходить в ефір програма «Кінопанорама», ведучим якої став Ельдар Олександрович. Рязанов також випускає телевізійні програми: «Паризькі таємниці Ельдара Рязанова», «Розмови на свіжому повітрі», «Білосніжка і сім гномів». Його запрошують бути членом журі у легендарну програму КВН, капітал-шоу «Поле чудес».

7. Грав епізодичні ролі у своїх картинах. У рязанівських фільмах завжди був підтекст, який розумний глядач міг розшифрувати й оцінити. І майже в кожному з них режисер значимо і самоіронічно був присутнім в епізодичній ролі – відвідувача кафе або лікаря, поліцейського або судді, трунаря, сплячого учасника зборів або випадкового перехожого.

8. Мав свій кіноклуб. У 2005 році Рязанов відкриває свій кіноклуб. Головною задумкою було в одному місці скомпонувати вітчизняну комедію. Клуб складався з трьох залів. Там відбувалися творчі вечори, концерти, йшли фільми, вистави не тільки російських, а й зарубіжних режисерів.

9. Був тричі одружений.

Ельдар Олександрович був одружений тричі. Перша дружина Зоя Фоміна була так само режисером. Друга – Ніна Григорівна Скуйбіна, працювала редактором на Мосфільмі. І, нарешті, остання дружина Емма Валеріанівна Абайдулліна, кіноредактор.

У Рязанова є дочка Ольга Ельдарівна Рязанова, яка закінчила МГУ, є філологом, кінознавцем. Дочка подарувала своєму батькові онука Дмитра Трояновського. Він пішов стопами своєї родини, занурившись в телебачення.

10. Виступав проти російської агресії в Україні. Ельдар Рязанов виступав проти російської агресії в Україні. У березні 2014 року разом з дружиною Еммою Абайдулліною та понад 200 іншими російськими кінематографістами Ельдар Рязанов підписався під зверненням до українських колег зі словами підтримки і запевненнями, що вони не вірять офіційній пропаганді Кремля, яку поширюють провладні ЗМІ та проти російської військової інтервенції в Україну.

Нагадаємо, легендарний радянський режисер Ельдар Рязанов помер у віці 88 років у Москві. Режисера терміново госпіталізували 21 листопада, стан його здоров'я погіршився по ряду життєвих показників і оцінювався як важкий. На початку серпня режисера госпіталізували через задишки і болі в серці. В результаті медики виявили у нього звуження коронарних судин у серці і провели успішну операцію зі стентування. У вересні режисера госпіталізували з підозрою на інфаркт.

Ельдар Рязанов зняв близько 30 фільмів, які стали класикою радянського кіно. Його найвідоміші фільми – «Карнавальна ніч»,»Гусарська балада», «Бережися автомобіля», «Жорстокий романс», «Службовий роман», «Гараж», «Іронія долі, або З легким паром», «Вокзал для двох».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 10
Оксана Показати IP 30 Листопада 2015 09:42
Світла людина, яка знімала добрі фільми.
Анонім Показати IP 30 Листопада 2015 12:28
Це була добра і розумна людинає. мудрий професіонал Царство небесне....
Громадяни України Показати IP 2 Грудня 2015 10:36
коментар було видалено
Громадяни України Показати IP 2 Грудня 2015 11:00
коментар було видалено
Громадяни України Показати IP 2 Грудня 2015 11:11
коментар було видалено
Громадяни України Показати IP 2 Грудня 2015 11:12
коментар було видалено
ГАНЬБА яйценюку Показати IP 2 Грудня 2015 11:13
коментар було видалено
ГАНЬБА яйценюку Показати IP 2 Грудня 2015 11:13
коментар було видалено
ГАНЬБА вор.владі!!! Показати IP 2 Грудня 2015 11:14
коментар було видалено
ГАНЬБА вор.владі!!! Показати IP 2 Грудня 2015 11:43
коментар було видалено

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus