USD 38.80 39.10
  • USD 38.80 39.10
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.97

Два вікенди очищення: у Луцьку анонсували оновлений «Мандрівний вішак»

19 Липня 2018 20:49
«Білим. Очищення» – перформансом під такою назву театр-студія «Гармидер» анонсував ювілейний п’ятий театральний фестиваль поза межами театру «Мандрівний вішак», який буде присвячено 15-річчю творчої діяльності колективу.

Цікавинки оновленого фестивалю організатори повідомили в самісінькому центрі міста – на Театральному майдані – 19 липня.

Незважаючи на відсутність у центральній частині міста світла через аварію на електропідстанції, презентацію не відмінили, адже, як наголосила режисерка «Гармидеру» Руслана Порицька, театр можна творити за будь-яких погодних, технічних, психологічних і навіть політичних умов.

«Ми не раз уже це доводили», – підкреслила режисерка.

Вона розповіла, що увазі присутніх підготували перформанс, оснований на живому виступі музикантів, записаному в імпровізаційному плані. До запису долучилася, зокрема, співачка Галина Конах. Головна ж мета – показати, як театрали можуть виходити за межі театру й співпрацювати з різними митцями.

Перформанс «Білим. Очищення» – своєрідна демонстрація бажання гармидерівців представити глядачам «різні аспекти актуального сучасного мистецтва без зайвих прикрас, бажання сподобатися та бути примітивно-зрозумілим».
«Цим перформансом ми розпочали низку заходів у рамках відзначення свого 15-ліття. І саме цій події ми присвячуємо і наш ювілейний п’ятий міжнародний фестиваль театру за межами театру «Мандрівний вішак». Чесно, дуже лячно, адже ми не маємо тих ресурсів, які потрібні для втілення наших задумів. Але, з іншого боку, розуміючи, яка в нас є команда, і розуміючи, що в цьому місті ми не самі, що нас підтримує Луцька міська рада, зокрема департамент культури, і, врешті, ціла громада, ми можемо дуже впевнено йти вперед, не боячись ніяких перешкод», – зазначила Руслана Порицька.
Вона поділилася, що цьогоріч фестиваль оновлюється. Так, цієї осені «Мандрівний вішак» відбуватимуться протягом двох вікендів: 21–23 та 29–30 вересня.

«Ми вирішили, що одного театрального вікенду замало, і зробили їх цілих два, щоби всі змогли насолодитися мистецтвом і поекспериментувати над собою», – звернула увагу режисерка.

Вона закликала усіх долучатися до творення фестивалю. Це можна буде зробити, наприклад, фінансово підтримавши творчу групу під час створення вистави на основі творів і біографії луцького поета та художника Кості Шишка.

«У нас також буде майстерня «МистецтвоДії», на яку до Луцька з’їдуться перформери та акціоністи з Києва, Херсона, Львова, Дрогобича. Протягом фестивалю митці осмислюватимуть Луцьк як місто дії/бездії та експериментуватимуть із ритмом, тілом та міським простором», – сказала режисерка.

Окрім того, до Луцька завітає один із найкращих сучасних українських театрів – Львівський академічний театр імені Леся Курбаса.

Директорка департаменту культури міської ради Тетяна Гнатів, своєю чергою, висловила впевненість у тому, що п’ятий «Мандрівний вішак» буде не менш успішним, ніж попередні, адже «його творять неймовірно талановиті, сміливі люди, які не бояться експериментувати та вийти за межі усталених норм».
Насамкінець усі охочі могли долучитися до очищення головного символу фестивалю пана Мандрішака від усіх кольорів минулого – синього, зеленого та рожевого, аби сприяти його становленню перед глядачами в первісній металевій формі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
ник Показати IP 19 Липня 2018 21:08
а в цей час наши хлопци гинуть в бою з руськими фашистами. а тут..може для когоссь це и искуство а длч мене.чепуха випендреж.таких артистов на волини море.
Зухер до ник Показати IP 5 Вересня 2018 14:33
мистецтво теж зброя.
аяяй Показати IP 20 Липня 2018 14:55
якісь вони чудернацькі

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus