USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Дитячі спогади Олеся Саніна про Волинь

10 Листопада 2014 12:17
На Камінь-Каширщині, де народився Олесь Санін, теж діяла школа лірників. Її бардів у 39-му репресували, - інформує «Волинська газета».

Презентація українського фільму «Поводир, або Квіти мають очі» на Волині, що відбулася у Луцьку 7 листопада особлива тому, що режисер Олесь Санін – наш земляк, який не цурається «провінції», а завше з гордістю говорить про місце свого народження. Тому в його картинах – чимало волинських слідів.

Олесь Санін розповів про своє коріння і деякі дитячі спогади: «Волинські сліди в картині, безумовно, є. В ній знялися актори з Волині. Я народився у Камені-Каширському, а через кілька літ ми переїхали до Луцька, де я пішов до школи. Оператор фільму Сергій Мельничук – з Луцька. Батьки наші тут живуть. Нам це дуже важливо. Переживаємо, як сприймуть картину в місті, де ми виросли».

Як відомо, Олесь Санін в Луцьку ходив до одного садочка із Сашком Положинським. Вчився в 4-й школі.

Зі слів режисера, в дитинстві він чимало часу проводив на Камінь-Каширщині, звідки родом його мама Світлана Олександрівна Саніна (в дівоцтві Заїченко), яка була на прем’єрі в Луцьку. Батька Олеся – Геннадій – луцький художник. Особливо Олесь любив довколишні ліси в околицях села Раків Ліс. На запитання про те, чи є у його творчості такі образи, що невідривно пов’язані з дитячими спогадами про Волинь, режисер відповів: «Найбільшим розчарування мого дитинства було те, що я побачив кін і виставу «Лісова пісня».

Я Мавку інакше уявляв. Мавки для мене дівчата, які невінчаними були втоплені, які спереду гарні, а ззаду їх поїли риби… Оцю історію я чув в дитинстві, а вона відрізняється від тієї романтичної, що в творі Лесі Українки».

Що цікаво: в історії Камінь-Каширщини теж є сторінка, що неабияк перегукується з фільмом «Поводир» і напівлегендою про знищення кобзарів та лірників після з’їзду в Харкові. Адже саме в тамтешньому селі Краснилівка у 30-тих роках минулого століття діяла школа-лірників. Уперше про неї мені довелося почути від керівника місцевого краєзнавчого музею Наталії Пась. Школа в Краснилівці розташовувалася в хаті лірника Каленика Деркача, там навчалося 2-сліпців-кобзарів з Волині. А в 1939-му всі співці були репресовані.

«Як ви думаєте, якщо я знімав це кіно, то я знав, що робилося в ті роки у нас, на Волині? Я знаю про Івана Власюка. Я вивчав матеріал, перш ніж знімати фільм. Знаю історію цього краю. Але фільм я не знімав ні для Луцька, ні для Камінь-Каширська. А – і для Луцька, і для Камінь-Каширська. Мені важливо, щоб волинську історію побачили на екрані».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus