USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.94

Хто він - один з перших дослідників Волині?

21 Січня 2014 07:00
Ян Фіцке - польський історик, археолог - є одним із засновників музейної справи у Луцьку. Він приїздив працювати у Волинський музей лише в серпні 1936 року, і за дуже короткий період, до початку Другої світової війни, встиг зробити досить багато, щоб вважатися одним із найвидатніших дослідників-археологів Волині першої половини ХХ століття. На жаль, війна перервала злет талановитого науковця - він загинув разом із тисячами військовополонених у радянських таборах.

Так, про одного з перших дослідників Волині Володимира Антоновича та засновника музейної справи у Луцьку Яна Фіцке розповіли науковці.

Історична година «Волинь у дослідженнях археологів», присвячена 180-річчю від дня народження Володимира Антоновича та 105-ої річниці від дня народження Яна Фіцке, відбулася у Волинському краєзнавчому музеї 20 січня, - повідомляє «Волинський інформаційний портал».

Перед присутніми виступили кандидат історичних наук, доцент кафедри археології СНУ імені Лесі Українки, провідний науковий працівник Волинського краєзнавчого музею, заслужений працівник культури України Григорій Охріменко, кандидат історичних наук, доцент кафедри археології СНУ імені Лесі Українки Сергій Панишко, завідуючий відділу давньої історії Волинського краєзнавчого музею Михайло Вашета, провідний працівник Волинського краєзнавчого музею Тамара Садовнік.

Зокрема вони розповіли про те, що Володимир Антонович, видатний український історик, вважається одним з фундаторів української археології, одним із перших дослідників Волині. Також його вважають засновником «київської школи» істориків при Київському університеті. Серед його учнів - Дмитро Багалій, Петро Голубовський, Митрофан Довнар-Запольський, Іван Линниченко, а також Михайло Грушевський, які стали класиками історичної науки в Україні.



Знаковими стали археологічні дослідження Володимира Антоновича та його дружини Катерини Мельник для Волині. Згідно з результатами досліджень видали низку праць, зокрема, укладли ілюстровану «Археологическую карту Волынской губернии». Всі ці роботи і зараз залишаються настільною книгою для кожного дослідника Волині.

Розповіли вони й про те, що Ян Фіцке - польський історик, археолог - є одним із засновників музейної справи у Луцьку. Він приїздив працювати у Волинський музей лише в серпні 1936 року, і за дуже короткий період, до початку Другої світової війни, встиг зробити досить багато, щоб вважатися одним із найвидатніших дослідників-археологів Волині першої половини ХХ століття. На жаль, війна перервала злет талановитого науковця - він загинув разом із тисячами військовополонених у радянських таборах.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus