USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Ігор Палиця став лауреатом премії Григорія Сковороди

12 Серпня 2014 13:05
Стали відомі імена лауреатів Міжнародної літературної премії імені Григорія Сковороди «Сад божественних пісень» за 2014 рік. Серед них - засновник благодійного «Фонду Ігоря Палиці – Новий Луцьк», меценат Ігор Палиця.

«
За значну благодійну діяльність, вклад у розвиток і популяризацію національної культури, науки та книговидання», - ідеться в повідомленні.

Довідково:

Відзнаку заснували Волинське товариство «Світязь» і Чернігівський інтелектуальний центр за сприяння Національної спілки письменників України, Інституту літератури імені Тараса Шевченка Національної Академії Наук України та міжнародних громадських організацій у 2005 році. Серед лауреатів минулих років – Микола Жулинський, Василь Голобородько, Михайло Слабошпицький, Рауль Чілачава, Кость Москалець, Павло Вольвач, Віра Вовк, Роман Гром’як, Віктор Баранов, Ігор Павлюк, Євген Баран, Юрій Барабаш, Сергій і Тетяна Дзюби, Петро Сорока, Раїса Лиша, Людмила Тарнашинська, Іван Корсак, Юрій Мосенкіс, Йосип Струцюк, Михась Ткач, Ярослав Поліщук, Олександр Клименко; Імант Аузінь, Димитр Христов, Ріта Кіндлерова, Войцех Пестка, Збігнєв Владзімєж Фрончек, Інга Крукаускене, Сігвард Ліндквіст та інші відомі письменники, науковці, перекладачі, журналісти, актори, художники, музиканти, працівники освіти і культури, громадські діячі та меценати з України, США, Великобританії, Швеції, Бразилії, Болгарії, Чехії, Польщі, Сербії, Македонії, Латвії, Литви, Ізраїлю, Росії і Білорусі.

Цього року, зауважимо, надійшло майже 250 подань і пропозицій з усіх регіонів України та закордону.

Внесок благодійного фонду «Фонд Ігоря Палиці – Новий Луцьк»

«Фонд Ігоря Палиці – Новий Луцьк» реалізує 7 програм, з-поміж яких на розвиток національної культури, науки і освіти скеровані програми «Культура та духовність – головне багатство лучан», «Луцьк – центр сучасної освіти і науки» та «Підтримка творчої та обдарованої молоді».

У рамках програми «Культура та духовність – головне багатство лучан» реалізовуються проекти «Подаруй дитині вишиванку», «Намалюю любов до життя», «Нове життя – Новий Луцьк» та інші культурно-мистецькі проекти.

Другий рік поспіль благодійний фонд фінансує проект «Українське кіно на «Новій Волині», що реалізується спільно з Волинською обласною державною телерадіокомпанією з метою популяризації стрічок українського кінематографу.

З нагоди 200-річчя з дня народження Тараса Шевченка профінансовано створення вистави «Назар Стодоля» Волинського академічного обласного українського музично-драматичного театру імені Тараса Шевченка та книжкові проекти шевченкознавчої тематики.

Благодійний фонд підтримував фестивалі, культурно-мистецькі заходи. З них найбільш значимі: «Стравінський та Україна», «Музичні діалоги 2013», «Берегиня», міжнародна акція «Ніч музеїв», «На хвилях Світязя», «Актуальні проблеми сучасної журналістики», «Політех MusicFest», театральний фестиваль «Мандрівний вішак», конкурс творчої майстерності «Професіонал ефіру», «Школа писанкарства», «Екологія природи. Екологія культури», поїзда студентів СНУ імені Лесі Українки у Канів до могили Тараса Шевченка (травень 2014).

Реалізація програми «Культура та духовність – головне багатство лучан» у 2013 році склала 1,7 мільйона гривень, а у І півріччі 2014 року – 0,6 мільйона.

Одним з магістральних напрямків програми «Луцьк – центр сучасної освіти і науки» є інвестиції у наукові дослідження. Профінансовано лабораторії Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки, зокрема: біотехнології з оздоровлення, розмноження та вирощування ягідних та інших культур, «Інноваційно-інформаційні технології у туризмі».

У 2013 – 1 півріччі 2014 року Фонд надав стипендії 300 кращим студентам державних вищих навчальних закладів та 28 учням шкіл – призерам Всеукраїнських олімпіад та конкурсів.

Упродовж 2013 -2014 років видатки на програму «Луцьк – центр сучасної освіти і науки» склали понад 1,3 мільйона.

Проект книговидання спрямований на підтримку талановитих письменників та творів, які мають ідейно-художню цінність. Зокрема, підтримано понад 30 книг художньої, наукової, мистецької, краєзнавчої тематики.

Зокрема, підтримано видання книг місцевих авторів: Г.Аркушина, А.Бондарука, Н.Бугай, Г.Васіної, Л.Вознюк, В.Голюка, Є.Гороть, В.Гребенюка, Н.Гуменюк, Н.Данилюк, О.Добка, О.Клименка, В.Клюнтер, Ю.Кресака, І.Куха, Т.Левчук, М.Мартинюка, Р.Миткалика, Л.Мілевич, Меланії Пташки, М.Онуфрійчука, І.Пасюка, Д.Поштарука, О.Рогач, Н.Ротченкової, В.Слапчука, М.Стефанишина, В.Фесюка та інших.

Окрім того, з метою розвитку туристичної привабливості Луцька профінансували також туристичний путівник «Луцьк» та історико-культурний художній альбом «Луцьк. Архітектура в замальовках».

З метою культурного та духовного розвитку лучан благодійний фонд забезпечив бібліотеки міста та шкіл необхідними книгами, посібниками та оргтехнікою, передплатив фахові періодичні видання для педагогів усіх загальноосвітніх шкіл, садочків на суму понад 600 тисяч гривень.

Насамкінець книгами з серії «Бронебійна публіцистика» та «Підривна література» газети «День», «Час смертохристів» та «Час великої гри» Юрія Щербака, антологією «25 українських поетів на вигнанні», «Що записано в книгу життя» Михайла Слабошпицького, «Книгою забуття» Василя Слапчука, «На межі» Івана Корсака, «Живий Шевченко» Дмитра Чуба та «Граматично-стилістичний словник Шевченкової мови» Івана Огієнка, «Фізикою майбутнього» Мічіо Кайку поповнилися фонди шкільних та міських бібліотек.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
росіянин Показати IP 12 Серпня 2014 13:28
Я ТАКИЙ РАДИЙ!!!!!
Анонім Показати IP 12 Серпня 2014 15:02
А воно йому треба,як козі патіфон.В Бога хай краще награду заслужить
Руслана Показати IP 12 Серпня 2014 15:35
А я думала Палиці дали премію за філософський трактат...:)))
аноніму Показати IP 12 Серпня 2014 15:48
Йому може й не треба, нам треба його допомога. Ніхто зараз в місті не дбає про звичайних людей як він. То хай премія за благодійність, підтримку культури відзначить його роботу....Я теж дякую

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus